Yeni Gelisme

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ("BDDK"), COVID-19 salgininin bankacilik sektöründeki olumsuz etkilerini azaltmak için geçici nitelikli bazi düzenlemeler yapmisti. BDDK, 8 Aralik 2020 tarihinde yaptigi açiklama ile bu düzenlemelerin bazilarinin süresini uzatirken, bazi uygulamalarin ise sonlandirilmasina karar verdi.

Kararlar Ne Anlama Geliyor?

30 Haziran 2021'e kadar uygulanacak önlemler

  •            Sermaye Yeterliligi:  Bankalar, Bankalarin Sermaye Yeterliliginin Ölçülmesine ve Degerlendirilmesine Iliskin Yönetmelik uyarinca kredi riskine esas tutar hesaplamasi yaparken; parasal varliklar ile parasal olmayan varliklardan, tarihi maliyet cinsinden ölçülen yapanci para birimindeki kalemler disinda kalanlarin Türkiye Muhasebe Standartlari uyarinca degerlenmis tutarlari ve ilgili özel karsilik tutarlarinin hesaplamasinda, hesaplama tarihinden önceki son 252 is gününe ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi döviz alis kurlarinin basit aritmetik ortalamasini kullanabilecek.
  •            Özkaynak:  Bankalar, sahip olduklari menkul kiymetlerden "Gerçege Uygun Deger Farki Diger Kapsamli Gelire Yansitilan Menkul Degerler" portföyünde yer alanlarin net degerleme farklarinin negatif olmasi durumunda, bu farklari Bankalarin Özkaynaklarina Iliskin Yönetmelik uyarinca hesaplanacak ve sermaye yeterliligi orani için kullanilacak özkaynak tutarinda dikkate almayabilecek.
  •            Yabanci Para Net Genel Pozisyonu Hesaplamasi:  Bankalar, sahip olduklari menkul kiymetlerden, 23 Mart 2020 tarihi itibariyle portföylerinde yer alanlarin deger düsüs karsiliklarinin Yabanci Para Net Genel Pozisyon / Özkaynak Standart Oraninin Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanmasi ve Uygulanmasi Hakkinda Yönetmelik kapsaminda yabanci para net genel pozisyonu hesaplamasinda dikkate almayabilecek.
  •            Kredilerin Siniflandirilmasi:

1.Bankalar: 31 Mart 2020 tarihli Hukuk Bültenimizde belirttigimiz üzere bankalar, kredilerin Ikinci Grupta siniflandirilmasi için öngörülen 30 günlük gecikme süresini, Birinci Grupta izlenen krediler için 90 gün olarak uygulamaya devam edecek. Ayrica bankalar, 30 günlük gecikmeye ragmen birinci grupta siniflandirilmaya devam olunan krediler için ayrilacak karsiliklari, TFRS 9 kapsaminda beklenen kredi zararinin hesaplanmasinda kullandiklari kendi risk modellerine göre ayirmaya devam edebilecek.

18 Mart 2020 tarihli Hukuk Bültenimizde belirttigimiz üzere bankalar, kredilerin donuk alacak olarak siniflandirilmasi için öngörülen 90 günlük gecikme süresini 180 gün olarak uygulamaya devam edecek. Ayrica bankalar, 90 günlük gecikmeye ragmen ikinci grupta siniflandirilmaya devam olunan krediler için ayrilacak karsiliklari, TFRS 9 kapsaminda beklenen kredi zararinin hesaplanmasinda kullandiklari kendi risk modellerine göre ayirabilecek.

Bankalar, yeniden yapilandirilarak canli alacak olarak siniflandirilan ve bir yillik izleme süresi içinde anapara ve/veya faiz ödemesi otuz günden fazla geciken veya bu izleme süresi içinde bir kez daha yeniden yapilandirmaya tabi tutulan kredi ve diger alacaklari üçüncü grupta siniflandirmamaya devam edebilecek.

Bankalarin alacaklarindan dolayi edindikleri varliklari edinim tarihinden itibaren üç yil içinde elden çikarmalarina iliskin yükümlülük uygulanmamaya devam edecek.

Geri alim hakki uygulamasi kapsaminda teminati bankaca kredi borcuna karsilik olarak edinilen veya ayni olarak ödeme yapilan krediler, canli alacak olarak siniflandirilabilecek. Yeniden yapilandirilan donuk alacaklar, bir yil yerine alti ay olarak uygulanacak izleme süresiyle ikinci grup altinda yeniden yapilandirilmis bir alacak olarak siniflandirilabilecek.

2.Finansal Kuruluslar: 24 Mart 2020 tarihli Hukuk Bültenimizde belirttigimiz üzere, 90 günlük gecikme süresi faktoring ve finansman sirketlerinde 180 gün ve finansal kiralama sirketlerince 240 gün olarak uygulanmaya devam edecek. Ayrica, 90 günlük gecikmeye ragmen "Tasfiye Olunacak Alacaklar" hesabina aktarilmayan alacaklar için bu finansal kuruluslar kendi risk modellerine göre karsilik ayiracak.

  •            Kredi Karti Taksitlendirmeleri:  31 Mart 2020 tarihli Hukuk Bültenimizde belirttigimiz üzere, tüketici ve tasit kredilerinin anapara ve faiz ödemeleri 31 Aralik 2020 tarihine kadar ertelenebiliyor ve bu durumda bankalar ile finansal kuruluslar, erteleme süresini belirlerken 48 ila 60 ay arasi degisen vade sinirlarini dikkate almayabiliyordu. Artik bu ödemeler, 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatilabilecek.
    Kart çikaran kuruluslar, istedikleri takdirde asgari ödeme tutari ödenmeyen kredi kartlarini kullanima kapatmayabilecek.31 Mart 2020 tarihli Hukuk Bültenimizde belirttigimiz üzere bankalar, kart borçlarini öteledikleri süre boyunca kart hamillerinden asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarini takip etmeyerek ödemesiz dönemler tanimlayabilecek.

Son Verilen Uygulamalar

Gerçek kisilerin günlük 100.000 USD ve üzerinde (veya diger döviz cinslerinde buna denk gelen tutarda) döviz (efektif dâhil) alim islemlerinde dövizin ilgilinin hesabina aktarilmasinin, kullanima açilmasinin veya fiziki teslimatinin bir is günü valörlü olarak gerçeklestirilmesi uygulamasi ile gerçek ve tüzel kisilerin günlük 100 gram ve üzerinde altin alim islemlerinde, altinin ilgilinin hesabina aktarilmasinin veya kullanima açilmasinin bir is günü valörlü olarak gerçeklestirilmesi uygulamasina son verilmistir.

31 Aralik 2020 Tarihinde Son Bulacak Uygulamalar

BDDK, yukarida ele alinan uygulamalar disindaki COVID-19 uygulamalarinin 31 Aralik 2020 tarihinde sonlandirilacagina karar verdi. Buna göre:

  • 30 Mart 2020 tarihli Hukuk Bültenimizde belirttigimiz üzere, mevduat ve katilim bankalari Likidite Karsilama Orani, kalkinma ve yatirim bankalari ise Likidite Yeterlilik Orani saglama yükümlülügünden yil sonuna kadar muaf sayilacak.
  • 6 Nisan 2020 tarihli Hukuk Bültenimizde açikladigimiz, BDDK'nin Nisan ayinda bankalar ve finansal kurumlara tanidigi finansal raporlama kolayligi yil sonuna kadar devam edecek.
  • Bankalar, faiz riski standart rasyolarinin %20'yi asmasi halinde asim tutarini, sermaye yeterliligi standart orani hesaplanirken özkaynaklardan indirmemeye yil sonuna kadar devam edebilecek.
  • Bankalar, yil sonuna kadar finansal teminatlara iliskin asgari alti ayda bir yapilmasi gereken gerçege uygun deger hesaplamasi yapmayarak 31 Aralik 2019 tarihindeki gerçege uygun degerleri geçerli kabul edebilecek.

Sonuç

BDDK, yeni kararlari ile bankacilik sektörünü yakindan ilgilendiren yeni uygulamalarin gelecekte ne sekilde devam edecegini netlestirdi ve agirlasan COVID-19 salginina karsi finansal kuruluslar ve müsterilerine sagladigi esneklikleri devam ettirdi.

BDDK COVID-19 Önlemlerini Güncelledi

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.