Hollanda hükümet yetkililerinin 29 Mayıs 2020 tarihinde yaptıkları açıklamalara istinaden, 2024 yılından itibaren geçerli olmak üzere, vergi kaçakçılığıyla mücadele eylem planları kapsamında bir diğer önemli adım olarak, Hollanda'daki şirketlerden vergi cennetlerine ve kurumlar vergisi yükü 9%'un altında kalan ülkelere yapılacak kar payı dağıtımlarına ilave vergi yükü getirmeyi planladığı belirtilmiştir.

Yine aynı şekilde vergi kaçakçılığıyla mücadele eylem planı kapsamında, 2021 yılından itibaren bu ülkeden düşük vergi yüküne sahip ülkelere yapılacak gayrimaddi hak (royalty) ve faiz (interest) ödemelerine de ilave vergi yükü getirileceğini açıklamış ve bu plan bütçe komisyonunda kabul edilmişti.

Hollanda tarafından açıklanan ve son olarak 30 Aralık 2019 tarihinde güncellenen vergi cenneti ülkeler listesi aşağıda yer alan ülkelerden oluşmaktadır:

Anguilla, Bahamalar, Bahreyn, Barbados, Bermuda, İngiliz Virjin Adaları, Guernsey, Man Adası, Jersey, Cayman Adaları, Türkmenistan, Turks- ve Caicos Adaları, Vanuatu ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Hollanda tarafından yayınlanan Iistenin yanında, Avrupa Birliği tarafından da hazırlanan başka bir liste de mevcuttur. Bu listede ise aşağıda yer alan ülkeler bulunmaktadır:

Amerikan Samoası, Cayman Adaları, Fiji, Guam, Umman, Palau, Panama, Samoa, Seyşeller, Trinidad ve Tobago, Amerikan Virjin Adaları, Vanuatu.

Bilindiği üzere, mevcut durumda Hollanda'dan bu ülke dışına yapılacak kar payı dağıtımları 15% stopaja tabii tutulmaktadır. Bu oran çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları ve diğer çerçeve sözleşmeler ile düşürülebilmekte ve hatta sıfıra kadar indirilebilmektedir. Her ne kadar 2018 yılında, Hollanda hükümeti, bu ülkeden yapılan kar payı dağıtımlarına uygulanmakta olan stopaj uygulamasını yürürlükten kaldırmayı planlamış olsa da gelen tepkiler üzerine bu yasa taslağı geri çekilmiş ve kaynakta kesinti yoluyla vergileme pratiğinde herhangi bir değişiklik yapılmadan devam edilmişti. Hükümetin bu konudaki geri adımı, özellikle grup yapısında yer alan Hollanda şirketleri vasıtasıyla vergisel anlamda verimlilik sağlayan çok uluslu gruplar için bir hayal kırıklığı yaratmıştı.

2024 yılında yürürlüğe konulması planlanan vergi cennetlerine ve düşük vergi yüküne sahip ülkelere yapılacak kar payı dağıtımları üzerine ilave vergi yükü uygulamasının, Hollanda ile hali hazırda çifte vergilemeyi önleme anlaşması olan ülkeler için de geçerli olması hedeflendiği belirtilmiştir. Tüm detayları henüz belli olmayan bu yeni taslağın, nihai halini Mart 2021 dönemi itibarıyla alması öngörülmektedir.

Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 2018 yılında Hollanda'dan vergi cennetlerine ve düşük vergi yüküne sahip ülkelere yapılan kar payı, gayrimaddi hak ve faiz ödemeleri toplamı 37milyar EURO olduğu belirtilmiştir.  

Hollanda Maliye Bakanı Hans Vijlbrief yaptığı açıklamada, "Hollanda'dan yapılan ya da kanalize edilen ve hedef ülkede hiçbir şekilde ya da yeteri kadar vergilenmeyen fonlar, yakın dönemde vergilenmemiş olarak bırakılmayacaktır" diyerek planlanan yeni aksiyon planıyla alınmak istenen önlemlerin altını çizmiştir. Dünyanın en popüler holding merkezlerinden birinde yapılacak olan bu yasa değişikliği, birçok uluslararası yapının ve içindeki kar payı akış trafiğinin, kaçınılmaz olarak yeniden gözden geçirilmesine sebep olacaktır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.