Yeni Gelismeler

Kambiyo muamelelerine iliskin banka ve sigorta muameleleri vergisi ("BSMV") orani %0,2'den %1'e çikarildi

24 Mayis 2020 tarih ve 31136 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan 2568 sayili Cumhurbaskani Karari ile kambiyo muamelelerine uygulanan BSMV orani %0,2'den %1'e çikarildi. Yeni oran 24 Mayis 2020 tarihinden itibaren gerçeklestirilen kambiyo muamelelerinde geçerli olmak üzere yürürlüge girdi.

Bahsi geçen %1 oraninda BSMV, kambiyo muamelelerinde döviz satis tutari üzerinden hesaplanacak olup; asagida sayilan islemlerde söz konusu oran %0 olarak uygulanmaya devam edecek:

  • Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarinda veya birbirlerine yaptiklari kambiyo satislari
  • Hazine ve Maliye Bakanligi'na (''Bakanlik'') yapilan kambiyo satislari
  • Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanilan ya da kullanimina aracilik eden banka tarafindan kredi borçlusuna yapilan kambiyo satislari
  • Sanayi sicil belgesini haiz isletmelere yapilan kambiyo satislari
  • Ihracatçi birliklerine üye olan ihracatçilara yapilan kambiyo satislari

Kaydi altin satis islemleri "kambiyo islemi" olarak degerlendirildi

Gelir Idaresi Baskanligi (''GIB'') tarafindan 21 Mayis 2020 tarihinde Türkiye Bankalar Birligi'ne gönderilen yazida, altin alim-satim islemlerinin kambiyo mevzuati karsindaki durumu degerlendirildi.

GIB, Bakanlik bünyesindeki Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlügü'nün 21 Mayis 2020 tarihli ve 276064 sayili yazisindaki degerlendirmesini dikkate alarak bankalar nezdinde yatirim hesaplari ve diger (vadesiz hesap vb.) hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksizin yapilan altin satis islemlerinin ''kambiyo islemi'' kapsaminda degerlendirildigine kanaat getirmistir.

GIB'in bu yazisi kapsaminda, kaydi altin satislari da kambiyo muamelesi olarak degerlendirilecek ve Bankalar tarafindan 24 Mayis 2020 tarihinden itibaren fiziki teslimat olmaksizin gerçeklestirilen altin satis islemlerinde satis tutari üzerinden %1 oraninda BSMV hesaplanacak.

Söz konusu yazi öncesinde GIB'in görüsü, fiziki teslimat olmaksizin gerçeklestirilen altin satis islemlerinde Bankalarin lehe aldiklari tutarlar üzerinden %5 oraninda BSMV hesaplanmasi gerektigi yönündeydi.

Finansman bonolari ve Varlik Kiralama Sirketleri ("VKS") tarafindan ihraç edilen bir yildan kisa vadeli kira sertifikalarindan elde edilen gelirler ile bunlarin elden çikarilmasindan dogan kazançlarda stopaj orani %10'dan %15'e çikarildi.

24 Mayis 2020 tarihli ve 31136 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan 2569 sayili Cumhurbaskani Karari ile finansman bonolari ve VKS tarafindan ihraç edilen bir yildan kisa vadeli kira sertifikalarindan elde edilen gelirler ile bunlarin elden çikarilmasindan dogan kazançlarda Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesi kapsaminda uygulanan stopaj orani %10'dan %15'e çikarildi.

%15 stopaj orani 24 Mayis 2020 tarihinden itibaren iktisap edilen finansman bonolari ile bir yildan kisa vadeli kira sertifikalarindan elde edilecek kazançlar için geçerli olacak.

Diger yandan, Sermaye Piyasasi Kanunu'na göre kurulan menkul kiymetler yatirim fonlari (borsa yatirim fonlari ile konut finansmani fonlari ve varlik finansmani fonlari dâhil) ile menkul kiymetler yatirim ortakliklarinin bu kapsamda elde ettikleri kazançlar %0 oraninda stopaja konu olmaya devam edecektir.

Sonuç

Kambiyo muamelelerine iliskin BSMV oraninda artis ve GIB'in kaydi altin alim satim islemlerinin de kambiyo islemi oldugu yönündeki görüsü birlikte degerlendirildiginde, bir yandan spekülatif kambiyo islemlerinin önüne geçilmesinin hedeflendigi, diger yandan da COVID-19 salgini nedeniyle olumsuz yönde etkilenen bütçe gelirleri için yeni kaynak yaratilmasinin amaçlandigi görülmektedir.

Öte yandan, finansman bonolari ve bir yildan kisa vadeli kira sertifikalarindan elde edilen gelirlere iliskin stopaj oranindaki artisla birlikte yine hem ilave bütçe geliri yaratilmasi hedeflenmis, hem de mevduat hesaplari üzerinden elde edilen gelirlere bankalar tarafindan uygulanan stopaj orani ile alternatif yatirim araci olan finansman bonolarindan elde edilen gelirlere uygulanan stopaj orani esitlenmistir.

Originally published 27.5.2020.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.