Bu yilki raporumuzda, Türkiye'deki patent davalarinin kilit yönleri ile SMK'nin en önemli ve uygulamada en fazla zorluk yaratan konularini ana hatlariyla ele aliyoruz.

Çesitli fikri mülkiyet haklarinin düzenlenmesine iliskin farkli KHK'lari bir araya getiren Sinaî Mülkiyet Kanunu'nun ("SMK") yürürlüge girmesinin üzerinden dört yili askin zaman geçti. Kanunun dördüncü kitabi, Türk patent sistemine iliskin ulusal hukuk ile Avrupa Patent Konvansiyonu'nu bir ölçüde uyumlu hale getirmekte ve göreceli olarak yeni hükümler içermektedir.

Yeni Kanunun orta ve uzun vadeli etkileri henüz görülmemisken, sinaî mülkiyet hukuku uygulamacilari, en tartismali noktanin, Kanunun uygulanmasi hususunda olduguna hemfikirdir. Türkiye'de sadece fikri ve sinaî haklar alaninda uzmanlasmis bes Istanbul'da, bes Ankara'da ve biri Izmir'de olmak üzere toplam 12 adet hukuk mahkemesi bulunmaktadir. Hakim atamalari ile yapilan degisiklikler sonucu, mevcut davalarin büyük çogunlugu, sinaî mülkiyet alaninda sinirli tecrübesi olan hakimler tarafindan idare edilmektedir. Hâkimler teknik altyapiya sahip olmadigindan, kararlar agirlikla mahkeme tarafindan atanan bilirkisilerin görüslerine dayanmaktadir. Diger taraftan, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenen iki asamali temyiz süreci sayesinde mahkemelerin is yükünün azalmasi ve karar kalitesinin artmasi beklenirken; istinaf degerlendirme sürecinin gittikçe daha uzun sürdügü, temyiz asamasinda da sürecin kisalmadigi ve karar içeriklerinin geçmise göre fazla degismedigi gözlenmektedir.. Bunun yaninda; geçtigimiz yilda da Bolar istisnasinin sinirlari, delil tespiti ve ihtiyati tedbir taleplerine iliskin degerlendirmeler ile Avrupa Patent Ofisi nezdindeki itiraz veya temyiz süreçlerinin ulusal mahkemeler önünde görülen tecavüz ve hükümsüzlük davalarina etkisi patent davalari alaninda en çok tartisilan konular olmustur.

Bu belge ile Türkiye'deki patent davalarinin kilit yönleri ile SMK'nin en önemli ve uygulamada en çok tartisma yaratan konularini ana hatlariyla ele almaktan memnuniyet duyuyoruz.

IÇINDEKILER:

Avrupa Patent Ofisi Süreçlerinin ve Avrupa Patent Konvansiyonu Hükümlerinin Ulusal Patent Davalarina Etkisi

Patent, Marka, Tasarim ve FM Tescilleri, Patent ve Faydali Modeller ve Fikri Mülkiyet, 25.02.2021

Delil Tespiti Talepleri ve Bolar Istisnasinin Kapsami

Patent, Marka, Tasarim ve FM Tescilleri, Patent ve Faydali Modeller ve Fikri Mülkiyet, 25.02.2021

Çalisan Bulusu Karsiligi Makul Bedelin Tespiti Hakkinda Tahkim Yargilamasi

Patent, Marka, Tasarim ve FM Tescilleri, Patent ve Faydali Modeller ve Fikri Mülkiyet, 25.02.2021

Patentin Dolayli Kullaniminin Önlenmesi Hakkinda Ihtiyati Tedbir Karari

Fikri Mülkiyet, Patent ve Faydali Modeller ve Patent, Marka, Tasarim ve FM Tescilleri, 25.02.2021

Yurt Disindan Ilaç Temini ve Patent Haklari

Fikri Mülkiyet, Patent, Marka, Tasarim ve FM Tescilleri ve Patent ve Faydali Modeller, 25.02.2021

Kullanim Beyani ve Zorunlu Lisans

Patent ve Faydali Modeller, Patent, Marka, Tasarim ve FM Tescilleri ve Fikri Mülkiyet, 25.02.2021

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.