17/04/2020 tarihli ve 7244 Sayili Kanun ile 6102 sayili Türk Ticaret Kanunu'na eklenen Geçici 13. Madde kapsaminda "Sermaye sirketlerinin 30/9/2020 tarihine kadar; 2019 yili net dönem karinin yalnizca %25'ine kadarinin dagitimina karar verilebilecegi, geçmis yil karlarinin ve serbest yedek akçeleri dagitima konu edilemeyecegi ve genel kurulca yönetim kuruluna kâr payi avansi dagitimi yetkisi verilemeyecegi" yönünde düzenleme yapilmisti.

Ticaret Bakanligi'nca hazirlanan ve 17.5.2020 tarih ve 31130 sayili Resmi Gazetede yayimlanan teblig ile, 6102 Sayili Türk Ticaret Kanunu'nun Geçici 13. maddesinin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar hakkinda açiklamalarda bulunulmustur.

Teblig kapsaminda alinan kararlardan bazilari asagidaki gibidir;

  • Sermaye sirketlerinde, 30/9/2020 tarihine kadar 2019 yili net dönem karinin yalnizca %25'i kadarinin dagitimina karar verilebilir.
  • Geçmis yil karlari ve serbest yedek akçeler dagitima konu edilemez.
  • Genel kurulca yönetim kuruluna kâr payi avansi dagitimi yetkisi verilemez.
  • Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diger kamu tüzel kisilerinin ve sermayesinin %50'sinden fazlasi kamuya ait fonlarin, dogrudan veya dolayli olarak sermayesinin %50'sinden fazlasina sahip oldugu sirketler hakkinda bu fikra hükmü uygulanmaz.

Genel kurulca yönetim organina kâr payi avansi dagitimi yetkisi verilmisse, avans ödemeleri 30/09/2020 tarihine kadar ertelenir.

kâr dagitimi siniri kapsamina giren sermaye sirketlerine iliskin istisnalar ile uygulamaya dair usul ve esaslari belirlemeye, Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsünü almak suretiyle Ticaret Bakanligi yetkilidir.

Kâr Payi Dagitimina Iliskin Istisnalar

  • Kovid-19 salgini kaynakli zorlayici sebep gerekçesiyle kisa çalisma ödeneginden veya ücretsiz izne ayrilanlardan nakdi ücret desteginden yararlandirilanlari istihdam edenler ile Hazine destekli kredi kefaleti kullanan ve halen kapanmamis kredi borç bakiyesi bulunanlar hariç, 120 bin lira ve altinda kâr payi dagitimi karari alinan sirketler istisna tutulacak.
  • Pay sahiplerince, dagitimina karar verilen kâr payinin yarisindan fazlasinin, kanun hükümleri çerçevesinde baska bir sermaye sirketine olan sermaye taahhüt borcunun nakden ve defaten ifasinda kullanilmasi sartiyla kâr payi dagitimi karari alinan sirketler istisna tutulacak.
  • Pay sahiplerince dagitimina karar verilen kâr payinin imzalanan kredi sözlesmeleri veya proje finansman sözlesmeleri kapsaminda 30.09.2020 günü sonuna kadar muaccel hale gelen yükümlülüklerin ifasinda nakden kullanilmasi sartiyla kâr payi dagitimi karari alinan sirketler istisna tutulacak.

Ilgili sirkülere buradan ulasabilirsiniz.

Originally published 20 May 2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.