Yeni Gelismeler

17.11.2020 tarih ve 31307 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan 7256 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun ("7256 sayili Kanun") ile yeni bir varlik barisi düzenlemesi getirildi.

7256 sayili Kanun Ne Getiriyor?

Yurtdisinda Bulunan Varliklar Için Varlik Barisi

  • Yurt disinda bulunan para, altin, döviz, menkul kiymet ve diger sermaye piyasasi araçlarini 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya araci kuruma bildiren gerçek ve tüzel kisiler söz konusu varliklari serbestçe tasarruf edebilecekler.
  • Sayilan varliklar, yurt disinda bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanilan ve 17 Kasim 2020 itibariyle kanuni defterlerde kayitli olan kredilerin en geç 30 Haziran 2021 tarihine kadar kapatilmasinda kullanilabilecek. Bu takdirde, defter kayitlarindan düsülmesi kaydiyla, borcun ödenmesinde kullanilan varliklar için Türkiye'ye getirilme sarti aranmaksizin varlik barisindan yararlanilabilecek.
  • 17 Kasim 2020 itibariyle kanuni defterlerde kayitli olan sermaye avanslarinin, yurt disinda bulunan yukaridaki varliklarin 17 Kasim 2020 tarihinden önce Türkiye'ye getirilmesi suretiyle karsilanmis olmasi halinde, söz konusu avanslarin defter kayitlarindan düsülmesi kaydiyla varlik barisindan yararlanilabilecek.
  • Vergi Usul Kanunu uyarinca defter tutan mükellefler, varlik barisi kapsaminda Türkiye'ye getirilen varliklarini, dönem kazancinin tespitinde dikkate almaksizin isletmelerine dâhil edebilecekleri gibi ayni varliklari vergiye tabi kazancin ve kurumlar için dagitilabilir kazancin tespitinde dikkate almaksizin isletmelerinden çekebilecek.
  • Türkiye'ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varliklarin elden çikarilmasindan dogan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulamasi bakimindan gider veya indirim olarak kabul edilmez.
  • Varlik barisi kapsaminda bildirilen varliklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyati yapilmaz.
  • Varlik barisindan faydalanilabilmesi için yurtdisindaki varliklarin, bildirimin yapildigi tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye'ye getirilmesi veya Türkiye'deki banka ya da araci kurumlarda açilacak bir hesaba transfer edilmesi gerekli.

Türkiye'de Bulunan Ancak Isletme Kayitlarinda Yer Almayan Varliklar için Varlik Barisi

  • Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, sahip olduklari ve Türkiye'de bulunan ancak kanuni defter kayitlarinda yer almayan para, altin, döviz, menkul kiymet ve diger sermaye piyasasi araçlari ile tasinmazlari, 30 Haziran 2021 tarihine kadar vergi dairelerine bildirebileceklerdir.
  • Bildirilen varliklar, 30 Haziran 2021 tarihine kadar dönem kazancinin tespitinde dikkate alinmaksizin kanuni defterlere kaydedilebilecek. Bu halde, bu varliklar vergiye tabi kazancin ve kurumlar için dagitilabilir kazancin tespitinde dikkate alinmaksizin isletmeden çekilebilecek.
  • Söz konusu varliklarin elden çikarilmasindan dogan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulamasi bakimindan gider veya indirim olarak kabul edilmez.
  • Bildirilen bu varliklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyati yapilmaz.

Sonuç

Yeni varlik barisi düzenlemeleri ile yurt disinda bulunan varliklarin Türkiye'ye getirilerek milli ekonomiye kazandirilmasi amaçlanmistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.