31 Aralik 2020 tarihli 31351 sayili Resmî Gazete'de yayimlanan 7262 sayili Kitle Imha Silahlarinin Yayilmasinin Finansmaninin Önlenmesine Iliskin Kanun ile 6102 sayili Türk Ticaret Kanunu'nda ("TTK") hamiline yazili pay senetleriyle ve defterlerin tutulmasi ilgili düzenlemelerde çesitli degisiklikler yapildi.

Esasli degisiklikler özetle asagidaki gibidir:

  • TTK madde 64'te belirtilen defter tutma yükümlülükleri kapsaminda, Sermaye Piyasasi Kanunu ("SPK") hükümleri sakli kalmak kaydiyla, Ticaret Bakanligi ("Bakanlik") pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, genel kurul toplanti ve müzakere defterlerini elektronik ortamda tutma zorunlulugu getirebilecektir.
  • TTK madde 489'da yapilan degisiklik kapsaminda hamiline yazili pay senetlerinin devrinin sirket ve üçüncü kisiler bakimindan baglayicilik kazanmasi payi devralan tarafindan MKK'ya bildirim yapilmasi kosuluna baglanmistir. Bu bildirim yapilincaya kadar pay senedi sahipleri paya bagli haklarini kullanamayacaktir. MKK'ya yapilan bildirim tarihi pay sahipligi haklarinin ileri sürülebilmesi tarihi bakimindan esas alinacaktir. Ek olarak MKK kayitlarinin ilgili kanunlar kapsaminda yetkili kuruluslarca paylasilmasina olanak getirilmistir. Hamiline yazili pay senetlerinin MKK nezdindeki bildirim ve kayit islemlerine iliskin esaslar ve ilgili ücretler Bakanligin çikaracagi tebligle düzenlenecektir.
  • TTK madde 417'de yapilan degisiklikler kapsaminda:
  • Yeni yapilan ekleme ile genel kurula katilabilecek hamiline yazili pay senedi sahipleri Merkezi Kayit Kurulusu'ndan ("MKK") temin edilecek pay sahipleri çizelgesine göre düzenlenecektir. Degisiklikten önce bu hüküm yalnizca SPK kapsaminda kayden izlenen pay sahipleri için uygulanmaktaydi.
  • Pay sahipleri çizelgesinin MKK'dan temin edilmesinin detaylari Bakanligin çikaracagi tebligle belirlenecektir.
  • Ayrica yeni düzenlemeyle gerekli hallerde genel kurul toplanti günü ile sinirli olarak hamiline yazili paylarin devri yasaklanabilecektir. Bu konunun detaylari Bakanligin çikaracagi tebligle düzenlenecektir.
  • TTK madde 415/3'te düzenlenen hamiline yazili pay senedi sahiplerinin, genel kurul toplanti gününden en geç bir gün önce pay senetlerine zilyet olduklarini ispatlayarak alacaklari giris kartini ibraz ederek veya kartin verilmesinden sonraki bir tarihte pay senedini devraldigini ispatlayarak genel kurul toplantisina katilmalari imkâni ortadan kaldirilmistir.
  • TTK madde 426'da yapilan degisiklikle, pay sahipliginden dogan haklari sirkete karsi kullanma bakimindan hamiline yazili pay senedi zilyetliginin ispat edilmesi kosuluna, pay sahipliginin MKK'ya bildirilmis olma sarti da eklenmistir.
  • TTK madde 486'da yapilan degisiklikle beraber pay senetlerinin bastirilip pay sahiplerine dagitilmasindan önce, hamiline yazili pay senedi sahiplerinin ve paylara iliskin bilgilerin MKK'ya bildirilmesi zorunlulugu getirilmistir, bu bildirim yönetim kurulu tarafindan yapilacaktir.
  • TTK madde 562'ye eklenen hükümle, hamiline yazili pay senedi basiminda dagitimdan önceki bildirim yükümlülügünü yerine getirmeyen yönetim kurulu üyeleri hakkinda 20.000,00-TL, zilyetligin geçirilmesi suretiyle yapilan pay devrinde MKK bildirimi yükümlülügünü ihlal edenler hakkinda 5.000,00-TL idari para cezasi uygulanacaktir.
  • Son olarak TTK'ye eklenen Geçici Madde 14 uyarinca hamiline yazili pay senedi sahiplerine 31 Aralik 2021 tarihine kadar MKK'ya bildirilmek üzere pay senetleriyle beraber anonim sirkete basvurma yükümlülügü getirilmistir. Basvuru neticesinde sirket yönetim kurulu bes isgünü içerisinde pay sahiplerine ve paya dair bilgileri MKK'ya bildirecektir. Pay sahipleri sirkete basvurmadikça paya bagli haklarini kullanamayacaklardir. Ilgili basvuru ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkinda yukarida açiklanan idari para cezalari uygulanacaktir.

TTK madde 64 kapsaminda yapilan degisiklikler degisikligin yayim tarihi olan 31 Aralik 2020 tarihinde yürürlüge girmistir. Ifade edilen diger degisikliklerin yürürlük tarihi ise 1 Nisan 2021 olarak belirlenmistir. Degisikliklerin detaylarini düzenlemek üzere Bakanlik yetkilendirilmistir.

Kitle Imha Silahlarinin Yayilmasinin Finansmaninin Önlenmesine Iliskin Kanun'un tam metnine bu baglantidan ulasabilirsiniz.

Yazi ilk olarak, Moroglu Arseven'in iki haftada bir yayimlanan bülteni MA | Gazette'de yer almistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.