Yeni Gelisme

24 Aralik 2020 tarihinde Ulastirma ve Altyapi Bakani, Bakan Yardimcisi ve Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu ("BTK") Baskani'nin katilimiyla yerli ve milli imkanlarla üretilen eSIM teknolojisi kamuoyuna tanitildi.

eSIM Teknolojisi Nedir?

eSIM, SIM özelliklerinin bir karta bagli olmaksizin uzaktan kullanilmasini saglayan bir teknolojidir. eSIM cihaz kullanicilarina ayni anda birden fazla isletmecinin profiline erisim saglayarak, isletmeciler arasinda uzaktan geçis yapma imkani saglamaktadir. eSIM teknolojisine iliskin detayli bilgiye GSM Birligi'nin (GSMA) internet sayfasindan erisebilirsiniz.

Gelisme ne anlama geliyor?

BTK'nin, Türkiye'de makineler arasi iletisim hizmetlerinin yabanci menseili eSIMler üzerinden sunulmasina ve eSIM teknolojilerinde kullanilan sunucularin yurt içinde bulunmasina iliskin yaklasimi bu konudaki 12 Subat 2019 tarih ve 2019/DK-TED/053 sayili karari ile bilinmekteydi.

Simdiye kadar yerli bir alternatifin bulunmadigi eSIM teknolojisi pazarina yerli oyuncunun girisiyle bu yaklasim perçinlenmis oldu. Bu baglamda hukuki düzenlemelerin de yeni bir boyut kazanmasi söz konusu olabilecektir.

Sonuç

Yerli ve milli eSIM teknolojisi, nesnelerin interneti kullanicilari, isletmeciler ve Türkiye'de faaliyet gösteren veya göstermeyi planlayan teknoloji odakli sirketler açisindan önem arz etmektedir. Bu gelismenin, önümüzdeki dönemde mevzuat yansimalarinin olmasi beklenmektedir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.