Bireylerin, şirketlerin, hatta kamu kuruluşlarının bilgi ve verilerini, uzaktan erişim suretiyle veri merkezlerinde depolamalarına ve işlemelerine; yazılımlara uzaktan erişmelerine imkan veren bulut bilişim teknolojisinin önemi Covid-19 salgını ile bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Peki, düşük maliyetle ileri teknolojiye erişim sağlayan, cazip bir bilişim uygulaması olarak karşımıza çıkan bulut modelinde sunulan yazılımlar ve platformlar için yapılan ticari anlaşmaların Covid-19 salgını kapsamında akıbeti ne olacaktır?

Covid-19 çoğu sektörü olumsuz yönde etkilese de, ticari ve sosyal yaşamda sıkça karşılaştığımız bulut bilişim çözümleri ve hizmet modellerinin ilk aşamada nispeten daha az ve yavaş etkilendiğini söylemek mümkündür.

Covid-19 salgınının etkilerini bulut bilişim çözümlerinin aktörleri olan, bulut çözümünün sahibi hizmet sağlayıcı, hizmet sağlayıcının yazılımını/ürününü barındırdığı veri merkezi ve bulut çözümünün kullanıcısı bakımından ayrı ayrı ele almak gerekir.

Bulut çözümleri, kullanıcıların kendi mahalleri veya sistemlerine herhangi bir kurulum yapmadan, web tarayıcıları gibi ara yüzler aracılığı ile internete bağlı bir ortamdan, bulut üzerindeki uygulamalara bir kullanıcı adı ve şifreyle erişerek işlemlerini gerçekleştirebilmelerine imkan verecek yapıdadır. Bu bakımdan bulut çözümünün, veri merkezinde barındırılmaya devam edilebildiği (hosting) sürece hizmet sağlayıcı bakımından kullanıcıya verilen hizmetin sekteye uğratılmasını gerektirecek bir durum oluşmayacaktır.

Bulut bilişim çözümleri, on premise çözümlerden farklı olarak 7x24 erişilebilirlik ve kullanıcıya her zaman yazılımın en güncel halini sunma modeliyle pazarlanmaktadır. Bu bakımdan, hizmet sağlayıcıların salgın kapsamında gerekli tedbirleri alarak, gerek bulut hizmeti/platformunda yapılacak güncellemeler, gerekse müşterilere ve onların çalışanlarına telefonla uzaktan erişerek destek hizmeti verilebilmesi için gerekli alt yapıyı sunmaları halinde, bulut hizmetlerinde kısa vadede bir aksama olmayacaktır.

Yine, bulut hizmet sağlayıcılarının çözümlerini barındırdıkları veri merkezlerinde, uzaktan çalışma modeli yanında ilgili çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlamak suretiyle, fiziksel bakım-onarım çalışmalarını yapmaları mümkün olduğu müddetçe, bu konuda veri merkezleri tarafında da bir imkansızlık halinin söz konusu olmayacağını söylemek mümkündür. Keza İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 10.04.2020 tarihli Genelgesi ile uygulamaya konulan sokağa çıkma yasaklarında dahi elektrik, telekomünikasyon ve benzeri kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanların istisna kapsamına alındığı görülmekte olup; genelge ile bu sistemlerin sürdürülebilirliğinin devam ettirilmesi hedeflenmektedir.

Konu kullanıcılar açısından biraz daha farklıdır. Hizmet sağlayıcıdan hizmet talep eden kullanıcıların çalıştıkları faaliyet alanları ve müşteri bazında değerlendirme gerekecektir. Örnek vermek gerekirse; lokanta, bar, restoran sektöründe çalışan firmaların faaliyetleri durdurulduğu için, ihtilaf bu firmaların almadıkları hizmete ilişkin bulut hizmet sözleşmelerinin askıya alınması, sürenin uzaması halinde sözleşmenin feshinin mümkün olup olmadığı noktasında yoğunlaşacaktır. Hizmet sağlayıcı hizmeti kullanıcının emrine amade kıldığını, alt yapının kusursuz çalıştığını, kendi yükümlülüğünü yerine getirdiğini ileri sürerek hizmet bedelinin tam olarak ödenmesini talep edebilecek midir? Mücbir sebebin ortaya çıkmasıyla birlikte sözleşmeyi ayakta tutmaya çalışma ilkesi uyarınca kullanıcı yönünden sözleşmenin önce askıya alınması (ifayı askıya alma), sürenin uzaması halinde ise feshi gündeme gelecektir. Belirtmek gerekir ki, mücbir sebebe dayanan kullanıcı bu iddiasını somut olarak ispat külfeti altındadır. Her halükarda belirtmek gerekir ki, bulut hizmet sözleşmelerinde genellikle mücbir sebep maddesi mevcuttur ve taraflar bu maddeye uygun davranmakla yükümlü olacaklardır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.