Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'da değişiklikler yapan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile, 13 Eylül 2018 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere, Türkiye'de yerleşik kişiler arasında döviz üzerinden yapılacak bazı sözleşmelere sınırlamalar getirilmişti. Bunu takiben Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara ilişkin 2008-32/34 sayılı Tebliğ'de ("Tebliğ") değişiklikler yaparak, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile konulan yasağa çeşitli istisnalar getirmiş ve yasağın uygulanmasına ilişkin detayları açıklığa kavuşturmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ve Tebliğ'de, diğer bazı sözleşme türleri ile birlikte, konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmeleri kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceği düzenlenmişti. Buna ek olarak, yasağın yürürlüğe girmesinden önce akdedilmiş konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerindeki bedellerin 13 Eylül 2018 tarihini takip eden 30 gün içinde Türk Lirasına çevrilmesine ve iki yıllık bir süre ("Geçiş Süreci") için, Türk Lirası olarak belirlenmesi öngörülmüştü. Tebliğ ayrıca, tarafların Türk Lirası bedeller üzerinde bir anlaşmaya varamaması halinde, döviz cinsindeki veya dövize endeksli bedellerin Türk Lirasına çevrilmesinde uygulanacak bir dönüştürme yöntemi ile dönüştürülen bedellere Geçiş Süreci boyunca uygulanacak kira bedeli artışlarını belirlemişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 12 Ekim 2020 tarihinde yayımladığı duyurusu ile Geçiş Süreci'nin sona ermesini takiben konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmeleri bakımından uygulanacak bazı hususları netleştirdi. Buna göre, taraflar, Geçiş Süreci'nin sona ermesini takiben kira bedeli artışları üzerinde tekrar anlaşmaya varamamaları halinde, Türk Borçlar Kanunu'nun 344'üncü maddesinde yer alan kira bedeli artış oranları uygulanacaktır. Duyuru ayrıca, Geçiş Süreci'nin sona ermesinden sonra konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmeleri kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin tekrar döviz cinsinden veya dövize endeksli uygulanmaya başlanamayacağını veya yeniden bu şekilde belirlenemeyeceğini açıkça düzenliyor. Aksi yönde herhangi bir uygulama halinde kambiyo mevzuatı uyarınca ilgili yaptırımlar uygulanacak.

© Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Attorneys at Law 2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.