Sermaye Piyasasi Kurulu ("SPK") tarafindan 9 Ekim 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayimlanan ve ayni tarihte yürürlüge giren Gayrimenkul Yatirim Ortakliklarina Iliskin Esaslar Tebligi'nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig ("Degisiklik Tebligi") ile çesitli düzenlemeler yapildi. Bu degisiklikler asagidaki sekilde özetlenebilir:

  • Portföy sinirlamalarina iliskin maddede degisiklige gidilerek, gayrimenkul yatirim ortakliklarinin ("Ortaklik") yatirim zorunlulugu kapsamina, belirli degerlerin portföye katilimi amaciyla sermayesine %100 oraninda istirak ettikleri faaliyet konusu yalnizca gayrimenkul olan yurt disindaki sirketler veya sadece bu amaci gerçeklestirmek üzere yurt disindaki sirketlere yatirim yapmak üzere yurt içinde/yurt disinda kurulan özel amaçli sirketler de dahil edilmistir.
  • Gayrimenkul Yatirim Ortakliklarina Iliskin Esaslar Tebligi kapsaminda, paylari halka arz eden ortakliklar ile belirli taraflar arasinda gerçeklestirilen belirli islemler özellik arz edilen kararlar olarak kabul edilmis ve bu kararlara yönelik spesifik düzenlemeler (kamuya açiklama, genel kurula sunma gibi) öngörülmüstür. Degisiklik Tebligi ile ise özellik arz eden kararlara yönelik düzenlemelerin tamami kaldirilmistir.
  • Münhasiran altyapi yatirim ve hizmetlerinden olusan portföyü isletecek Ortakliklar sadece altyapi yatirim ve hizmet konusu olan gayrimenkuller ile ilgili olmak kosuluyla gelir elde etmek amaciyla satis ve kiralama islemleri yapabileceklerdir.
  • Degisiklik Tebligi Ortakliklara sermayesine %100 oraninda istirak ettikleri bagli ortakliklar açisindan borç verebilme imkâni taninarak iliskili tarafa borç verme yasagi açisindan bir istisna getirmistir.
  • Ortakliklarin kendi tüzel kisilikleri ile %100 oraninda istirak ettikleri bagli ortaklari lehine temin edilecek finansman için portföydeki varliklar üzerinde ipotek, rehin ve diger sinirli ayni haklarin tesis edebilecegi düzenlenmistir.
  • Degisiklik Tebligi ile belirli sartlarin saglanmasi halinde Ortakligin yürüttügü projelerin insaat malzemelerinin Ortaklik tarafindan satin alinarak müteahhidin kullanimina sunulmasi mümkün kilinmistir.
  • Degisiklik Tebligi ile ayrica kira sözlesmelerinde ekspertiz degerinin belirlenmesine ve kamuya açiklanmasina yönelik detayli düzenlemeler getirilmistir.
  • Ortakliklarin bilgi verme ve kamuyu aydinlatma süreçlerine yönelik düzenlemeden belirli islemlere yönelik yükümlülükler çikarilmistir.
  • Münhasiran altyapi yatirim ve hizmetlerinden olusan portföyü isleten ortakliklar açisindan, ortakliklarin paylarinin halka arzindan veya nitelikli yatirimciya satisindan önce nakit kar payi dagitimi yapamayacagina iliskin hükmün uygulanmasi 31 Aralik 2023 tarihine ertelenmistir.

Degisiklik Tebligi'nin tam metnine bu baglantidan ulasabilirsiniz.

Yazi ilk olarak, Moroglu Arseven'in iki haftada bir yayimlanan bülteni MA | Gazette'de yer almistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.