Yeni Gelişme

19 Mayıs 2020 tarihli 2565 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ("Karar") kapsamında, İthalat Rejimi Kararına ekli II sayılı listede yer alan 800 civarı ürünün ithalatında geçici süreyle uygulanacak ilave gümrük vergisi oranları belirlendi. Karar 20 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar'a buradan ulaşabilirsiniz.

Ne Değişecek?

İthalat Rejimi Kararı kapsamındaki bazı demir-çelik ürünler, elektronik eşyalar, plastik ve kauçuk ürünler, bazı kimyasal maddeler, pamuktan iplikler, sayaç ve kalibrasyon makineleri, iş ve tarım makineleri ve diğer çok sayıda ürünün ithalatında %2 ile %30 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi.

İlgili ilave gümrük vergileri, 30 Eylül 2020 tarihine kadar Karar'ın Ek-2'sinde belirtilen %30'a varan oranlarda uygulanacak. 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise ilave gümrük vergileri, Karar'ın Ek-1'inde belirtilen daha düşük oranlarda uygulanmaya devam edecek. Daha önce Türkiye'ye sevk edilmek üzere taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılan eşyaların 20 Mayıs 2020 tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescili halinde, Karar'ın Ek-1'inde yer alan ilave gümrük vergisi oranları uygulanacak.

Sonuç

Türkiye, küresel pazarda değişen koşulları dikkate alarak tekstil ve sanayi sektörüne yönelik tedbirler almaya devam ediyor. Bu kapsamda, ithalatçıların Karar'ı incelemesi ve bundan sonraki gelişmeleri yakından takip etmesi önem arz ediyor.

Originally published 22 May 2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.