1055290a.jpg

Artik bültenlerimizi sesli olarak da dinleyebilirsiniz!

Yeni Gelisme

Hazine ve Maliye Bakanligi 23 Mart 2021'de Ekonomik Reformlari Eylem Planini yayimladi ("Plan"). Plan, iç ticaret ile piyasa gözetimi ve denetimi de dahil olmak üzere çesitli basliklara iliskin 2023 senesinin Mart ayinin sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan eylem kalemlerini içeriyor.

Ne Degisecek?

Iç Ticaretin Kolaylastirilmasi

Plan kapsaminda, Ticaret Bakanligi perakende ticarette haksiz ticari uygulamalarin ortadan kaldirilmasi ve Avrupa Birligi düzenlemeleri de gözetilerek daha iyi isleyen ve daha adil bir sistemin getirilmesi amaciyla 2021 senesinin sonuna kadar yeni kanuni düzenlemeler yapacaktir.

Ticaret Bakanligi ayrica yeni ulusal elektronik ticaret düzenlemeleri için bir yol haritasi belirleyecek ve ulusal ve uluslararasi gelismeleri de dikkate alarak Haziran 2022'nin sonuna kadar bir takim yeni düzenlemeler getirecektir.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi

Mart 2022 yilinin sonuna kadar mevcut daginik yapiyi birlestirecek ve uygulamada tekillesme saglayarak mükerrerligi engelleyecek yeni ve bagimsiz bir Piyasa Gözetimi ve Denetimi Kurumu ("Kurum") kurulmasi planlanmaktadir.

Yeni Kurum'un alaninda düzenleme yapma ve piyasada adil ve rekabetçi bir ortam saglamak adina denetim yapma yetkisi olacaktir.

Yeni Kurum insan sagligi, hayati, mal güvenligi, hayvan ve bitki sagligi, çevrenin ve tüketicinin korunmasi için asgari kosullari karsilamayan ürünlerin piyasaya arzina karsi uygulama yapacaktir.

Kurum'un çatisi altinda özel sektör ve tüketicileri de barindiran bir Piyasa Gözetimi ve Denetimi Danisma Kurulu kurulacaktir.

Sonuç

Hazine ve Maliye Bakanligi, iç ticaret ve piyasa denetimi de dahil olmak üzere pek çok konuya deginen kapsamli bir eylem plani hazirladi. Ilgili sirketler eylem plani kapsaminda yapilacak süreç ve mevzuat degisikliklerini yakindan takip etmeli ve bu kapsamda getirilecek düzenlemelere uyumu saglamak adina gerekli adimlari atmalidir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.