Ticaret Bakanligi (Bakanlik) tarafindan 18 Eylül 2018 Tarihli ve 30539 Sayili Resmî Gazete'de yayimlanan degisiklik yönetmeligi ile Fiyat Etiketi Yönetmeligi'nde ("Yönetmelik") degisiklik yapilmistir.  Bu degisiklikle özetle, mal veya hizmetlere iliskin etiket ve listelerde bulunmasi gereken zorunlu bilgilere; yeri ürünler için yerli mali logosu ve ayrica malin satis fiyati ile birim fiyatinin uygulanmaya baslandigi tarih de eklenmistir.

1.    Degisiklik hangi mal ve hizmetleri kapsamaktadir?

Yönetmelik, tüketicilere sunulan mal ve hizmetlere iliskin etiket ve fiyat listelerini kapsamaktadir. Bu nedenle, tüketici olmayan kisiler (örn. tacirler) arasindaki mal ve hizmet alisverisleri bu kapsamda olmayacaktir.

Ayrica ilgili degisiklik, etiket bulundurma zorunlulugu olan mallara iliskin oldugundan, Yönetmelik'te sayilan bu zorunluluk kapsami disindaki mallar degisiklikten etkilenmeyecektir.

2.    Degisiklik ile hangi yükümlülükler getirilmistir?

Yönetmelik'te, etiket bulundurma zorunlulugu olan mal veya hizmetlere iliskin etiket ve fiyat listelerinde yer almasi gereken zorunlu unsurlar düzenlenmektedir. Yapilan degisiklikle bu unsurlara asagidaki hususlar eklenmistir:

  • Malin satis fiyati ve birim fiyatinin uygulanmaya baslandigi tarih,
  • Üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlikça tespit ve ilan edilen sekil, logo veya isaret.

Bakanlik, Yönetmelik'in yayimlanmasinin ardindan internet sitesinde logonun görselini paylasmakla birlikte yerli üretim logosu kullanimina iliskin usul ve esaslari açiklamis, ayrica logonun kullanimina iliskin renk kodlarinin, logonun küçültülmesi ve büyültülmesinde kullanilacak oranlarin yer aldigi "Yerli Üretim Logosu Kurumsal Kimlik Kilavuzu"nu ("Kilavuz") yayimlamistir.

3.    Karara uyulmamasinin cezasi var midir?

Bu yükümlülüge aykiri hareket edenler hakkinda, 6502 sayili Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanun m. 77 uyarinca her bir ilgili islem basina 2018 yili için 274 Türk Lirasi idari para cezasi verilebilecektir.

4.    Yürürlük

Yönetmelik'te yapilan degisiklik, 3 Ekim 2018 tarihinde yürürlüge girecektir.

Yönetmelik'te degisiklik yapan ilgili yönetmelik metnine http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/09/20180918-1.htm linkinden erisebilirsiniz.

Kilavuz metnine https://ticaret.gov.tr/data/5ba208da13b87610d0a032ab/
78b548dd768bdf8e1375213addcf6cd8.pdf
 linkinden erisebilirsiniz.

Bakanlik tarafindan yayimlanan usul ve esaslara ise https://www.ticaret.gov.tr/haberler/fiyat-etiketlerinde-yerli-uretim-logosu-kullanimina-iliskin-usul-ve-esaslar linkinden erisebilirsiniz.

---

Yazinin yayinlanma tarihi: 20 Eylül 2018

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.