Yeni Gelisme

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ("BDDK"), 26 Ekim 2020 tarih ve 9238 sayili karari ile aktif rasyosu ("AR") formülünü degistirdi.

Degisiklik ne getiriyor?

BDDK AR'nin asagidaki sekilde hesaplanacagini belirtmisti:

Aktif Rasyosu (AR) = [Krediler + (Menkul Kiymetler x 0,75 ) + ( TCMB Swap x 0,5 )] / [TL Mevduat + ( Yabanci Para Mevduat x 1,75 )]

BDDK AR'ye iliskin ilk kararinda Krediler kalemini "takipteki krediler hariç bankalarin bireysel ve ticari müsterilere kullandirdiklari krediler tutarinin toplami" olarak tanimlamis ve bu kaleme dâhil edilecek kredileri 30 Nisan 2020 tarihli karari ile netlestirmisti.

26 Ekim 2020 tarihli son karari ile BDDK, yurt içi bankalarin yurt içindeki diger bankalara kullandirdigi bir yildan uzun vadeli yabanci para kredileri ile sendikasyon kredilerinin de 1 Kasim 2020 tarihinden itibaren AR formülündeki Krediler kalemine 1,00 kat sayisi ile dâhil edilmesine karar verdi.

Bu kapsamda, bankalar AR'yi hesaplarken bir yildan uzun vadeli yabanci para kredileri için dogrudan kullandirdiklari kredi tutari nispetinde; sendikasyon kredilerini ise sendikasyondaki paylari nispetinde dâhil edecek.

Sonuç

BDDK, bankalarin AR kuralina uyum saglamalarini kolaylastirici önlemler alarak normale geçis sürecine katkida bulunmaya devam ediyor.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.