Borçlanma araci sahipleri kurulunu ("BASK") düzenleyen III-31/A.1 sayili Borçlanma Araci Sahipleri Kurulu Tebligi ("Teblig") Sermaye Piyasasi Kurulu ("SPK") tarafindan 11 Eylül 2020 tarihinde yayinlandi ve ayni gün yürürlüge girdi.  Teblig, borçlanma araci sahipleri kurulu, temsilcileri, ihraççilarin ödeme yükümlülüklerinin ihlâli ve borçlanma araçlarinin yapilandirilmasina iliskin hususlari ayrintili olarak düzenlemektedir.

BASK, Sermaye Piyasasi Kanunu'nda ("Kanun") Subat ayinda yapilan degisiklikler ile beraber mevzuata giris yapmistir. Bu degisikliklere iliskin daha fazla bilgi için bu konu hakkinda hazirladigimiz detayli bilgilendirme notuna https://www.baseak.com/tr/insights/alerts/2020/february/25/significant-amendments-in-capital-markets-law adresinden ulasabilirsiniz.

Borçlanma Araci Sahipleri Kurulu nedir?

Teblig'de BASK, ihraççinin yönetim kurulunun veya borçlanma araci sahiplerinin talebi üzerine, izahname veya ihraç belgesi ile Teblig'de düzenlenen sartlarda ve konularda toplanan özel bir kurul olarak tanimlanmaktadir. Teblig'in dayanagini olusturan Kanun'un 31/A sayili maddesinin gerekçesinde BASK ile yatirimcilarin degisen kosullara göre toplu bir sekilde hareket edebilmesine ve ihraççilar ile yatirimcilarin borçlanma araçlarinin hüküm ve sartlarinin degismesi yönünde mutabakata varabilmesine imkân saglanmasinin amaçlandigi belirtilmektedir.

Borçlanma araci sahipleri kurulunun türleri nelerdir?

Teblig'de baslica Tertip BASK ve Genel BASK olmak üzere iki tür BASK düzenlenmektedir. Tertip BASK, ihraççinin herhangi bir tertip veya birden fazla tertip borçlanma araci sahiplerinin olusturdugu BASK'i ifade etmektedir. Genel BASK ise herhangi bir Tertip BASK kararinin kendi haklarini olumsuz etkiledigi gerekçesiyle ilgili Tertip BASK kararina katilan tertipler disinda kalan ve ihraççinin tedavülde bulunan diger tertip borçlanma araci sahiplerinin talepleri dogrultusunda olusturduklari BASK'i ifade etmektedir.

Bu iki tür BASK'a ek olarak, teminatli menkul kiymet sahipleri ve herhangi bir surette teminat ile korunan borçlanma araci sahiplerinin, sahip olduklari borçlanma aracini ilgilendiren konularda ihraççinin teminatsiz borçlanma araci sahiplerinden ayri olarak kendi aralarinda farkli bir Tertip BASK olusturacagi düzenlenmektedir.

Borçlanma araci sahipleri kurulu ne zaman toplanir?

Teblig'de BASK'in talep üzerine toplanacagi düzenlenmektedir ancak bazi islemlerin gerçeklestirilebilmesi için Tertip BASK karari alinmasi zorunlu tutulmaktadir. Tertip BASK'ta alinan kararlara karsi bir denetim mekanizmasi olarak Genel BASK kurumu getirilmistir.

Teblig tahtinda Tertip BASK karari alinmasini gerektirecek haller asagidakileri de içermektedir:

  • Herhangi bir tertip borçlanma aracina iliskin olarak Merkezi Kayit Kurulusu nezdinde tanimlanmis faiz, vade, anapara ile varsa izahname veya ihraç belgesinde belirtilmis diger asli hüküm ve sartlara iliskin olarak, yatirimcilarin yatirim kararlarini etkileyecek nitelikteki degisikliklerin yapilabilmesi için ilgili tertip borçlanma araci sahiplerinin olusturdugu Tertip BASK'in karar almasi gereklidir.
  • Borçlanma araçlarina iliskin izahname veya ihraç belgesinde, (eger varsa) ihraççinin finansal veya operasyonel durumuna iliskin vermis oldugu taahhütlerde degisiklik talep edilmesi durumunda, ilgili degisiklik talebinin Tertip BASK karari gerektirip gerektirmeyecegi ve gerektirmesi halinde ilgili karar nisaplari izahname veya ihraç belgesinde belirlenecektir. Tertip BASK'ta alinacak bu karar için ayrica Genel BASK'in onayi aranmayacaktir.

Tertip BASK ve Genel BASK kararlarina iliskin düzenlemeler

Tertip BASK ve Genel BASK kararlarinin alinmasina iliskin yetersayilar ve alinan kararlarin etkisine iliskin düzenlemeler getirilmektedir. Bu dogrultuda:

  • Tertip Bask toplantilarinda karar yeter sayisi her bir tertibin tedavülde bulunan nominal bedeli üzerinden asgari üçte iki çogunlugu temsil eden borçlanma araçlari sahiplerinin olumlu oyu olarak belirlenmistir. Izahname ve/veya ihraç belgesinde daha agir bir nisap öngörülebilecektir.
  • BASK toplantilarinda alinan kararlar toplanti tarihinden itibaren en geç üç is günü içerisinde ihraççilarin yönetim kurulu tarafindan onaylanmadikça geçerli olmayacaktir.
  • Ihraççinin yönetim kurulunca onaylanmis ve Tertip BASK'ta alinmis bir kararin, ihraççinin tedavülde bulunan diger tertip borçlanma araçlarinin nominal degerinin yüzde yirmisine sahip olanlarin haklarini olumsuz etkilemesi halinde söz konusu yüzde yirmilik dilimi olusturan diger borçlanma araçlari sahipleri Genel BASK'in toplanmasini talep edebilecektir. Bu talep yönetim kurulunun onay tarihinden itibaren en geç bes is günü içinde yapilmalidir. Bu süre geçtikten sonra Genel BASK'in toplanmasi talep edilemeyecek ve Tertip BASK'ta alinan kararlar kesinlik kazanacaktir.
  • Tertip BASK kararlari yönetim kurulu tarafindan onaylandiysa ve Genel BASK karari ile reddedilmediyse, bu kararlara (i) olumlu oy vermeyen veya (ii) usulüne uygun sekilde yapilan çagriya ragmen toplantiya katilmayan ayni tertip borçlanma araci sahipleri için de hüküm ifade edecektir.
  • Genel BASK'in ilgili Tertip BASK kararinin yönetim kurulunca onaylandigi tarihten itibaren on bes is günü içinde toplanacagi düzenlemistir. Yönetim Kurulu tarafindan usulüne uygun yapilan çagriya ragmen Genel BASK süresi içinde tedavülde bulunan borçlanma araçlarinin nominal degerinin en az üçte ikisi nisabiyla toplanamazsa Tertip BASK kararlari kesinlik kazanacaktir.
  • Genel BASK toplantilarinda kararlar, toplantiya katilma hakki veren borçlanma araçlarinin toplam nominal bedelinin en az üçte iki çogunlugunu temsil eden borçlanma araci sahiplerinin oyu ile alinacaktir. Ayrica Genel BASK toplantisinda sadece Tertip BASK'ta alinmis ve ihraççinin yönetim kurulunca onaylanmis olan ve Genel BASK'a katilanlarin haklarini olumsuz etkileyen kararlar görüsülecektir. Genel BASK tarafindan Tertip BASK'in karari reddedilirse Tertip BASK karari yürürlüge girmeyecektir.
  • Ihraççinin ve/veya iliskili taraflarinin sahip olduklari borçlanma araçlari, sahiplerine BASK toplantilarina oy hakki saglamayacaktir ve nisaplarda dikkate alinmayacaktir.

Borçlanma araci sahipleri temsilcisi

Teblig'de belirli bir tertip veya tertipleri temsil etmek üzere bir borçlanma araci sahipleri temsilcisi ("Temsilci") atanabilecegi düzenlenmektedir. Temsilci'nin temsil edecegi tertip veya tertiplerden tedavülde bulunan borçlanma araçlarinin nominal bedelinin yarisindan fazlasini temsil eden borçlanma sahiplerinin olumlu oyu ile seçilebilecegi belirtilmektedir. Ayni sekilde Temsilci, temsil ettigi ilgili tertip veya tertiplerin borçlanma araçlarinin tedavülde bulunan nominal bedelinin yarisindan fazlasini temsil eden borçlanma araci sahiplerinin oyu ile azledilebilecektir.

Bunun yaninda izahname veya ihraç belgesiyle de temsilci belirlenebilecektir. Temsilci'nin belirlenmesine veya degistirilmesine, Temsilci olarak atanabilecek kiside aranacak nitelik ve sartlara, Temsilci'nin görev ve yetkilerine, ücret ve diger ödemelere iliskin diger hususlar izahname veya ihraç belgesiyle düzenlenecektir.

BASK toplantilarina iliskin düzenlemeler

BASK toplantilarinin fiziken yapilmasi esastir. Ancak BASK'in toplanti yapilmaksizin karar metninin elden ve/veya elektronik ortamda dolastirilmasi ve borçlanma araci sahipleri veya vekillerince imzalanmasi suretiyle de karar alinabilecektir.

Paylari borsaya kote edilmis anonim ortakliklar ile borçlanma araçlarini halk arz eden ihraççilar, BASK toplantilarinda fiziksel katilimin yaninda elektronik ortam üzerinden katilma imkâni saglamak zorundadir. SPK, gerekli gördügü hallerde, BASK toplantilarina gözlemci gönderme hakkina sahiptir. Ayrica, ihraççilarin BASK hakkinda SPK'nin kamuyu aydinlatmaya iliskin düzenlemelerde belirtilen usulde özel durum açiklamasi yapmasi gereklidir.

Teblig, BASK toplantilarina iliskin asagidaki hususlarin izahname veya ihraç belgesinde belirtilecegini düzenlemektedir:

  • BASK toplantilarina çagri yapilmasi
  • Çagri yöntemi
  • Toplantinin ilani ve gündeminin belirlenmesi
  • Toplanti sekretaryasi ve giderlerinin karsilanmasi
  • Toplantiya kimlerin katilabilecegi
  • Vekalet verme
  • Toplanti baskanligi ve yönetimi
  • Toplanti kararlarinin ihraççi yönetim kurulu tarafindan onaylanmasi
  • Toplanti kararlarina itiraz ve toplanti kararlarinin yürürlüge girmesine iliskin süreler
  • Yatirimcilarin yatirim kararlarini etkilemeyen hangi konularda toplanti yapilabilecegi ve bu toplantilarda alinacak kararlara iliskin nisaplar
  • Oylama ve karar nisaplarina iliskin diger hususlar

Teminatli menkul kiymetler ve teminat ile korunan diger borçlanma araçlari

Teminatli menkul kiymet sahipleri ve herhangi bir surette teminat ile korunan borçlanma araci sahipleri, sahip olduklari borçlanma araçlarini ilgilendiren konularda, ihraççinin teminatsiz borçlanma araci sahiplerinden ayri olarak kendi aralarinda bir Tertip BASK olusturacaklardir.

Buna ek olarak, teminatli menkul kiymet sahipleri ve herhangi bir surette teminat ile korunan borçlanma araci sahipleri Genel BASK toplantilarina katilamayacaktir. Ancak asagidaki istisnai hallerde teminat varlikli ve teminatli borçlanma araçlari sahiplerinin Genel BASK'a katilabilecegi düzenlenmektedir:

  • Ilgili borçlanma araci sahibinin kismi teminata sahip olmasi durumunda teminatsiz kalan tutarlar için Genel BASK'a katilma hakki dogacaktir.
  • Tertip BASK'i olusturan tertipler lehine yeni teminat olusturulmasina karar verilmesi halinde yalnizca mevcut teminat varligi etkilenen teminatli menkul kiymet sahipleri ve/veya herhangi bir surette teminat ile korunan borçlanma araci sahiplerinin Genel BASK hakki dogacaktir.

Yurtdisinda ihraç edilen borçlanma araçlari

Ihraççilarin yurt disinda ihraç ettikleri borçlanma araçlarinda Teblig hükümlerinin uygulanmayacagi düzenlenmistir.

Ihraççinin temerrüdü ve yeniden yapilandirma

Teblig'de ihraççinin ihraç kapsamindaki borçlarinin niteligi ve kapsamina ve somut örnekleriyle birlikte temerrüt hallerinin tanimina ve kapsamina izahname veya ihraç belgesinde yer verilmesi zorunlu tutulmustur.

Borçlanma araçlarinin geri ödemelerinde temerrüde düsüldükten sonra ilgili borçlanma araçlarinin hüküm ve sartlarinin degistirilmesi halinde:

  • Borçlanma aracinin temerrüdü nedeniyle baslatilmis tüm takiplerin ilgili borçlanma aracinin hüküm ve sartlarinin degistirilmis kabul edildigi tarih itibariyle duracagi,
  • Ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararlarinin uygulanmayacagi,
  • Bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanasimi ve hak düsürücü sürelerin islemeyecegi; ve
  • Borçlanma aracindan dogan tüm borçlar ifa edildikten sonra duran takiplerin düsecegi düzenlenmektedir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.