Yeni Gelisme

30 Nisan 2020 tarihli Mevzuat Bültenimizde Sermaye Piyasasi Kurulu tarafindan kamuoyunun görüsüne sunulan ("SPK") Borçlanma Araci Sahipleri Kurulu Tebligi Taslagi'ni paylasmistik.
SPK tarafindan hazirlanan degisiklik taslagi 6362 sayili Sermaye Piyasasi Kanunu'nda ("Kanun") yapilan degisiklikler ve piyasadan gelen diger talepler de dikkate alinarak revize edildi ve yeni Borçlanma Araci Sahipleri Kurulu Tebligi ("Teblig") 11 Eylül 2020 tarih ve 31241 sayili Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Teblig ile borçlanma araci sahipleri kurulunun ("BASK") yapisi, borçlanma araci sahipleri temsilcisinin belirlenmesi, BASK toplantilarina iliskin esaslar ve ihraççilarin temerrüdü halinde yapilacak olan islemlere iliskin usul ve esaslar düzenleniyor.

Teblig Ne Anlama Geliyor?

. Tertip BASK: Herhangi bir tertip veya birden fazla tertip borçlanma aracina iliskin olarak hazirlanan izahname veya ihraç belgesinde yer verilen veya bu belgelere dayanilarak Merkezi Kayit Kurulusu'nda ("MKK") tanimlanmis faiz, vade, anaparada ve varsa bu belgelerde yer alan diger asli hüküm ve sartlarda degisiklik yapilabilmesi için toplanacak kurullara "Tertip BASK" adi verilecek.

Tertip BASK, ihraççinin yönetim kurulunun veya ilgili tertipteki borçlanma araci sahiplerinin talebi üzerine toplanacak. Tertip BASK'in karar nisabi ise (izahname veya ihraç belgesinde aksine daha agir bir nisap öngörülmediyse) her bir tertibin tedavülde bulunan toplam nominal bedelinin en az üçte iki çogunlugu olacak.

Tertip BASK kararlari, toplanti tarihinden itibaren en geç üç is günü içinde ihraççinin yönetim kurulu tarafindan onaylanirsa geçerli olacak.

Söz konusu Tertip BASK kararlari, olumlu oy vermeyen veya usulüne uygun sekilde yapilan çagriya ragmen toplantiya katilmayan ayni tertip borçlanma araci sahipleri için de baglayici olacak.

. Genel BASK: Genel BASK, Tertip BASK'ta alinmis olan bir karara katilmayan ve söz konusu Tertip BASK kararinin borçlanma araci sahibi olarak kendileri açisindan olumsuz oldugunu düsünen hak sahipleri tarafindan çagrilabilecek. Genel BASK'i toplamak isteyen borçlanma araci sahiplerinin, ihraççinin tedavülde bulunan tüm diger tertip borçlanma araçlarinin nominal degerinin yüzde yirmisine sahip olmasi yeterli olacak. Ancak Genel BASK'in, Tertip BASK kararinin ihraççinin yönetim kurulunda onaylanmasindan itibaren en geç bes is günü içinde diger borçlanma araci sahipleri tarafindan toplantiya çagrilmasi gerekecek.

Ilgili talep üzerine yönetim kurulu Genel BASK'in toplanmasi için çagri yapacak. Bu süreye uyulmazsa Tertip BASK'ta alinan kararlar kesinlik kazanacak.

Ayrica Genel BASK, Tertip BASK kararinin ihraççinin yönetim kurulu tarafindan onaylandigi tarihten itibaren en geç 15 is günü içinde toplanacak. Genel BASK, yönetim kurulu tarafindan usulüne uygun çagri yapilmis olmasina ragmen bu süre içerisinde toplanamazsa Tertip BASK karari yine kesinlik kazanacak.

Genel BASK kararlari, toplantiya katilma hakki veren borçlanma araçlarinin toplam nominal degerinin en az üçte iki çogunlugunu temsil eden borçlanma araci sahiplerinin oyu ile alinacak. Bu çogunluk saglandigi takdirde tartisilan Tertip BASK kararlari yürürlüge girmeyecek.

. Teminatli menkul kiymetler ve bir teminat içeren borçlanma araçlari: Teminatli menkul kiymetlerin veya herhangi bir teminat ile korunan borçlanma araçlarinin sahipleri, bu araçlari ilgilendiren konularda yalniz kendilerinin katilacagi ayri bir Tertip BASK olusturacaklar.

Bu kisiler kural olarak Genel BASK toplantilarina katilamayacak. Ancak bir kismi teminat söz konusu ise teminatsiz kalan tutarlar için Genel BASK'a katilma hakki sakli olacak. Ayrica, tertipler lehine yeni teminat olusturulmasi teminatli menkul kiymet veya herhangi bir teminat ile korunan borçlanma araçlarinin sahiplerinin mevcut teminatini etkiledigi takdirde de bu kisiler Genel BASK'a katilabilecek.

. BASK toplanti usulleri: BASK toplantilarinin fiziken yapilmasi esas olacak. Ancak BASK, fiziki toplanti yapilmadan karar metninin elden veya elektronik ortamda dolastirilmasi ve borçlanma araci sahipleri ya da vekillerince imzalanmasi suretiyle de karar alabilecek.

Paylari borsaya kote edilmis anonim ortakliklar ile borçlanma araçlarini halka arz eden ihraççilar, fiziksel katilimin yaninda elektronik ortam üzerinden de BASK'a katilma imkânini saglamak zorunda olacak. Diger ihraççilar ise esas sözlesmede hüküm bulunma sarti aranmaksizin BASK toplantilarini elektronik ortamda yapabilecek.

Ihraççilarin herhangi bir tertip veya birden fazla tertip borçlanma araçlarinin tedavülde bulunan nominal bedelinin yarisindan fazlasini temsil eden borçlanma araçlari sahiplerinin olumlu oyu ile bir borçlanma araçlari sahipleri temsilcisi seçilebilecek ve bu kisi azledilebilecek.

Temsilci, izahnamede veya ihraç belgesinde de belirlenebilecek ve hem gerçek hem de tüzel kisiler temsilci olabilecek. Temsilcinin görevi, ihraççi ile borçlanma araci sahipleri arasindaki çikar çatismalarinda araç sahiplerinin menfaatlerini esit islem ilkesine göre korumak olacak. Temsilciye yapilacak ödemelere iliskin hususlar izahname veya ihraç belgesinde belirlenecek.

Ihraççinin ve iliskili taraflarinin sahip olduklari borçlanma araçlari, ihraççiya BASK toplantilarinda oy hakki saglamayacak.

. Ihraççinin temerrüdü: Izahname veya ihraç belgesinde, ihraççinin borçlari ve temerrüt halleri açik bir sekilde tanimlanacak.

Ihraççi temerütteyken borçlanma aracinin hüküm ve sartlarinda degisiklik yapilirsa söz konusu araçlar için baslatilmis olan tüm takipler o gün itibari ile kendiliginden duracak, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararlari uygulanmayacak.

. Yurt disinda ihraç edilen borçlanma araçlari: Yurt disinda ihraç edilen borçlanma araçlarina Teblig hükümleri uygulanmayacak.

Sonuç

Teblig, Kanun'a eklenen borçlanma araci sahipleri kurulu müessesine iliskin usul ve esaslari netlestiriyor. Bu yeni kurum sayesinde yatirimcilar ihraççilar ile gerçeklestirilecek müzakerelerde tek ses olarak hareket edebilecek.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.