Bilindigi üzere, Türk otoriteleri, ilgili mevzuatta sayilan belirli istisnalar haricinde, Türkiye'de yerlesik tüzel kisilerin, Türkiye'de veya yurtdisinda döviz kredisi kullanmasi için yeterli miktarda döviz gelirleri olmasini zorunlu tutmaktadir. Bunu saglamak için, mevcut kredi bakiyesi 15 milyon Amerikan Dolari'nin altinda olan her bir tüzel kisinin, kullanmak istedigi kredi tutari ile mevcut kredi bakiyesinin toplami son 3 (üç) mali yilin döviz gelirleri toplamini asmamasi kaydi ile döviz kredisi kullanmasi mümkündür. Kontrol ve takip saglanmasi amaci ile, söz konusu döviz gelirleri, krediyi kullandiran veya kredi kullanimina aracilik eden bankalar veya finansal kuruluslar araciligi ile, Türkiye Bankalar Birligi Risk Merkezi'ne beyan edilmek zorundadir.

Yukarida bahsi geçen döviz geliri beyanina iliskin olarak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi ("TCMB") 2 Mayis 2018 tarihli Sermaye Hareketleri Genelgesi'nin ("Genelge") 16'nci maddesine (Döviz Gelirlerinin Beyani) yeni bir fikra (Md. 16/7) eklemistir.  Bu yeni fikra ile, ilgili tüzel kisilik tarafindan yazili olarak talep edilmesi ve döviz gelirinin Genelge'nin 16/1'inci maddesine uygun olarak, döviz geliri beyan formlari ve döviz gelirinin varligini tevsik eden diger raporlar ile belgelenmesi kaydi ile, içinde bulunulan mali yila ait döviz gelirleri de döviz geliri hesaplamasina dahil edilebilecektir. Bu gibi bir durumda, önceki döviz geliri beyanindaki üçüncü mali yila ait olan döviz geliri miktari, döviz geliri beyaninda dikkate alinmayacaktir.

Bu yeni kural, Türkiye'de yerlesik kredi kullanicilarina, kullanacaklari döviz geliri miktarini dogrudan etkileyecek olan döviz geliri sartini saglarken bir konfor alani saglamis oldu.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.