Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK”), 4 Eylül 2020 tarihinde 9131 sayılı kararı alarak tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının 60 aydan 36 aya indirilmesine karar vermiştir. Bu değişiklik ile BDDK, finansal istikrarın korunmasına yönelik olarak, tüketici kredilerindeki artışın kontrol altına alınmasını ve buna bağlı olarak, tüketicilerin yurt içi tasarruflarının arttırılmasını sağlamayı amaçlamıştır.

Bu konuda daha evvel 26 Şubat 2019 tarihli ve 30698 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik'te değişiklik yapan yönetmelik ile tüketici kredilerinin vadesi 36 aydan 60 aya arttırılmıştı. Bunu müteakip, 14 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bankaların Kredi İşlemlerine ilişkin Yönetmelik ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikler ile konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamaların, BDDK'nın Kurul kararları ile belirlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştı. Bu çerçevede, BDDK, 9131 sayılı Kararı alarak tüketici kredilerindeki vade sınırını düzenlemiş bulunmaktadır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.