Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK”) 9 Temmuz 2020 tarihli ve 9093 sayılı kararı (“Karar”) ile; 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu (Madde 9) ve Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) (Madde 22/1 and 22/3) çerçevesinde kredi kartlarının azami limiti ve kredi kartlarının asgari ödemelerine ilişkin kredi kartı müşterilerinin lehine bir düzenleme getirmiştir. Bu karar ile BDDK, Kovid-19 salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlamaktadır.

BDDK, Karar ile;

  • Bankaların aylık veya yıllık ortalama net gelir düzeyi kart hamili tarafından beyan edilmeyen veya banka tarafından tespit edilemeyen kart hamili müşterilerine kullandırabilecekleri azami kredi kartı limitini 1.300 TL'den1000 TL'ye yükseltmiştir,
  • Kart çıkaran kuruluşları korumak amacı ile Yönetmelik (Madde 22/6) çerçevesinde getirilen ve bir takvim yılı içerisinde i) asgari ödeme tutarı toplam 3 (üç) kez ödenmeyen kredi kartlarını nakit kullamına, ii) üst üste 3 (üç) kez ödenmeyen kredi kartlarını da nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatan hükmün uygulamasının, ilgili kart çıkaran kuruluşun ihtiyarında olmak üzere 31 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesine imkan vermiştir. Böylece, söz konusu hükmün uygulaması zorunlu olmaktan çıkarılmış olup ilgili kart çıkaran kuruluşun insiyatifine bırakılmıştır.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için info@sadik-sadik.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

1 Yönetmeliğin 22/3'üncü maddesi çerçevesinde, azami kredi kartı limiti 1.000 TL olarak belirlenmiş olup BDDK'nın 6 Eylül 2016 tarihli ve 7004 sayılı kararı ile limit 1.300 TL'ye çıkarılmıştı.

Originally published 16 July, 2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.