Sermaye Piyasasi Kurulu tarafindan 13 Haziran 2020 tarihli ve 31154 sayili Resmi Gazete'de VII-128.8 sayili Borçlanma Araçlari Tebligi'nde Degisiklik Yapilmasina Iliskin Teblig (VII-128.8.a) ile III-58.1 sayili Varliga veya Ipotege Dayali Menkul Kiymetler Tebligi'nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig (III-58.1.b) ("Degisiklik Tebligleri") yayinlandi. Degisiklik Tebligleri, 11. Kalkinma Plani (2019-2023) ve 2020 Cumhurbaskanligi Yillik Programi çerçevesinde alinan tedbirlere uyumlu olarak, ipotek finansman kuruluslarinin ("IFK") borçlanma araci ve varliga veya ipotege dayali menkul kiymet ("VIDMK") ihraçlarinin daha aktif hale gelmesini ve artmasini amaçlamaktadir. Buna bagli olarak, IFK'larin ihraç limitinin sermayesinden bagimsiz hale getirilmesi ve ihraç maliyetlerinin azaltilmasina yönelik degisiklikler Degisiklik Tebligleri'nin yayimi tarihi itibari ile yürürlüge girmis bulunmaktadir. 

Degisiklik Tebligleri Ne Getirdi?

Borçlanma Araçlari Tebliginde yapilan degisiklikler ile,

  • IFK'lar tarafindan ihraç edilen borçlanma araçlarina ihraç tavani limiti uygulanmayacaktir (Md. 9/13).
  • IFK'lar tarafindan ihraç edilen borçlanma araçlari için Kurul ücreti 2021 yil sonuna kadar alinmayacak ve sonrasinda ise Kurul ücretinin yarisi oraninda tahsil edilecektir (Md. 12/6).

Varliga veya Ipotege Dayali Menkul Kiymetler Tebligi'nde yapilan degisiklikler ile,

  • IFK veya IFK'larin kurucusu oldugu fonlar tarafindan ihraç edilen VIDMK'lar için ihraç tavani limiti uygulanmayacaktir (Md. 7/9.c).
  • IFK veya IFK'larin kurucusu oldugu fonlar tarafindan ihraç edilecek VIDMK'lar için Kurul ücretinin yarisi tahsil edilecektir (Md. 29/5).
  • 31.12.2019 tarihine kadar VIDMK ihraçlarindan Tebligin 29. Maddesi'nde belirtilen oranlarda Kurul ücreti alinmamasi yönündeki düzenleme (Geçici Md.1/3) 31.12.2021 tarihine kadar yapilacak ihraçlari kapsayacak sekilde uzatilmistir.

Hatirlatma: Kurul, 14 Mayis 2020 tarihli ve 31127 sayili Resmi Gazete'de III-59.1 sayili Teminatli Menkul Kiymetler Tebligi'nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig (III-59.1.ç)'i  yayinlamisti. Söz konusu Degisiklik Tebligi ile IFK'lar tarafindan yapilan teminatli menkul kiymet ihraçlarinda da Kurul ücretinin indirilmesine ve tedavül limitinin uygulanmamasina iliskin yeni düzenlemeler getirilmisti. Bu konuya iliskin yayinimiza https://www.sadik-sadik.com/turkish-regulator-eases-covered-bond-issuance-for-mortgage-finance-institutions/ adresinden ulasabilirsiniz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.