Yeni Gelismeler

VII-128.8 No'lu Borçlanma Araçlari Tebligi ("Borçlanma Araçlari Tebligi") ve III-58.1 No'lu Varliga veya Ipotege Dayali Menkul Kiymetler Tebliginde ("VDMK Tebligi") yapilan degisiklikler 13 Haziran 2020 tarihli ve 31154 sayili Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

III-59.1 No'lu Teminatli Menkul Kiymetler Tebligi'nde 14 Mayis 2020 tarihinde yapilan degisiklikler (Menkul Kiymetler Tebligi'nde Degisiklikler) ile paralel nitelikte olan bu degisiklikler, ipotekli finansman kuruluslari ("IFK") tarafindan yapilacak ihraçlarla ilgili 11. Kalkinma Plani (2019-2023) ve 2020 Cumhurbaskanligi Yillik Programi'nda benimsenen yaklasimi yansitmaktadir.

Degisiklik Ne Getiriyor?

Ihraç Tavani Limitleri

  • Borçlanma Araçlari Tebligi'nde yer alan ihraç tavani limiti IFK tarafindan ihraç edilecek borçlanma araçlari için uygulanmayacak.
  • VDMK Tebligi'nde yer alan ihraç tavani hesaplamasinda uygulanan limitler IFK veya IFK'nin kurucusu oldugu fonlar tarafindan ihraç edilecek varliga veya ipotege dayali menkul kiymetler ("VDMK") için uygulanmayacak.

SPK Ücret Oranlari

  • Borçlanma Araçlari Tebligi'nde öngörülen Sermaye Piyasasi Kurulu ("SPK") ücreti oranlari IFK tarafindan yapilan borçlanma araci ihraçlarinda 31 Aralik 2021'e kadar binde sifir olarak uygulanacaktir. 1 Ocak 2022 itibariyle ise bahsi geçen ihraçlarda SPK'ya ödenecek ücretlerin hesaplanmasinda kullanilmak üzere Borçlanma Araçlari Tebligi'nde öngörülen oranlarin yarisi esas alinacak.
  • IFK'lar tarafindan yapilan VDMK ihraçlarinda VDMK Tebligi'nde öngörülen SPK ücretleri yarisi oraninda tahsil edilecek. Ancak 31 Aralik 2021'e kadar SPK ücreti oranlari binde sifir olarak uygulanacak.

Sonuç

SPK, COVID-19 salgininin muhtemel etkilerini degerlendirmeye alarak IFK ihraçlarini tesvik etmek için ihraç maliyetlerini azaltma ve ihraç tavani sinirini kaldirma saglama yoluna gitti. Bu bakimdan, SPK bir yandan IFK'lari kirilgan ekonomik sartlar altinda daha aktif bir rol oynamaya davet ederken bir yandan da öngördügü istisnalar ile IFK'lar için islevsel bir destek mekanizmasi olusturuyor.

Originally published 16 June, 2020.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.