Yeni Gelisme

25 Subat 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayimlanip ayni tarihte yürürlüge giren 7222 Sayili Kanun ("Kanun") ile sektör güvenliginin saglamlastirilmasi ve degisen sartlara uyum marifetiyle Türk bankacilik mevzuatina modern bir soluk kazandirmayi saglayacak enstrümanlarin yürürlüge konmasi amaciyla 5411 Sayili Bankacilik Kanunu'nda ("Bankacilik Kanunu") birtakim degisiklikler yapildi.

Kanun ile getirilen söz konusu degisiklikler hakkindaki 25 Subat 2020 tarihli Hukuk Bültenimize  buradan ulasabilirsiniz.

Önemli degisikliklerden biri de Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (''BDDK'') tarafindan sistematik önemli olarak belirlenen bankalar için gözetim ve denetim süreçlerinin etkinliginin artirilmasi ve karar alma ile uygulama süreçlerinin hizlandirilmasi amaciyla önlem planlarinin yürürlüge konulmasi. Bu yeni mekanizma ile sistematik önemli olarak belirlenen bankalar, mali bünyelerinde ilerleyen dönemlerde olusmasi muhtemel sorunlar ve bu durumlara iliskin alinmasi öngörülen önlemlerin önceden belirlenmesi suretiyle önlem planlari hazirlamak ve hazirlanan bu önlem planlarini BDDK'ya göndermekle yükümlü hale geldi. Kanun ile önlem planlari amaciyla yürürlüge konulan Bankacilik Kanunu Madde 66/A, önlem planlarinin hazirlanmasinin usul ve esaslarini belirlenmesinde BDDK'yi yetkilendirdi. Bu kapsamda, BDDK, 16 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayimlanip ayni tarihte yürürlüge giren Sistematik Önemli Bankalarca Hazirlanacak Önlem Planlarina Iliskin Yönetmelik'i ("Yönetmelik") yayimlandi.

Yönetmelik Ne Diyor?

Yönetmelik, önlem planlari hakkinda usul ve esaslari düzenlemek için yayimlandi.

Önlem Planlarinin Niteligi ve Içerigi

Yönetmelik Madde 4 önlem planlari hazirlanirken dikkate alinacak hususlari düzenleyen bir "kisa yazim kilavuzu" seklinde.

Yönetmelik, bazi bilgilerin önlem planlarina islenmesi hususunda bankalara yükümlülük getiriyor. Bu bilgiler önlem planlarinin "asgari içerigi" olarak adlandirildi ve Yönetmelik Madde 5'te listelendi. Yönetmelik'in devamindaki hükümler ise bahsi geçen asgari içerik listesindeki her bir kalemi ve bunlarin kapsamlarini detaylandiriyor.

Yukaridakilere ek olarak, Yönetmelik Madde 8'de "önemli tüzel kisiler" terimi tanimlandi ve ayrintili olarak açiklandi. Buna göre,  Madde uyarinca bir bankanin organizasyonu kapsamindaki bir tüzel kisinin önemli tüzel kisi olarak siniflandirilmasi halinde, önlem plani kapsaminda sunulacak bazi bilgilere önemli tüzel kisilerin de dahil edilmesi gerekecek.

Önlem Plani Senaryolari

Önlem plani tedbirlerinin geçerliliginin ve uygulanabilirliginin farkli stres kosullari altinda degisebilecegi dikkate alinarak, Yönetmelik, önlem planlarinin yeterliliginin, etkinliginin, etkisinin ve uygulanabilirliginin önlem plani senaryolari çerçevesinde test edilmesini düzenledi.

Yönetmelik, bankalar için sistemik senaryo, bankaya özgü senaryo ve birlesik senaryo olmak üzere üç zorunlu senaryoyu düzenledi. Bankalar önlem plani senaryolarinda su hususlari dikkate alacaklar: (i)  finansal sistem veya reel ekonomi üzerinde olumsuz sonuçlar dogurabilecek sistemik olaylar; (ii) banka açisindan olumsuz sonuçlar dogurabilecek bankaya özgü olaylar ve (iii)  ayni anda ve etkilesimli olarak ortaya çikacak sistemik ve bankaya özgü olaylarin kombinasyonu.

Yukaridaki asgari zorunlu senaryolara ek olarak, senaryo sayisi ve içerigi, bankanin is modeli, büyüklügü, fonlama modeli, diger kuruluslar ve finansal sistemle olan baglantiliklarina bagli olarak degisebilecek. Ayrica, her bir senaryoda bankanin kirilganliklari ve zayifliklari da dikkate alinacak.

Önlem Plani Göstergeleri

Bankalar tarafindan önlem planlarinda belirlenen tedbirlerin ne zaman yürürlüge alinacagini belirlemek için, BDDK bir gösterme mekanizmasi benimsedi. Buna göre, bankalar niceliksel ve niteliksel göstergeler ve bu göstergelerle iliskili esikler belirleyecek. Bu esikler, tedbirin uygulanmasina yönelik kararin alinacagi asamayi gösterecek.

Önlem plani göstergelerini ve ilgili esikleri hazirlamak için, BDDK, göstergelere iliskin asgari içerigi içeren bir Yönetmelik eki yayimladi. Yönetmelik'in devam hükümlerinde, ek belgedeki her bir kaleme iliskin detayli açiklamalar da bulunuyor.

Yönetmelik Madde 22/7 uyarinca, söz konusu göstergeler ve esitlerin asgari yilda bir kez olmak üzere ve gerekli oldukça gözden geçirilmesi gerekiyor.

Bildirim Yükümlülügü

Yönetmelik uyarinca önlem planlari, ilgili bankalarca yil sonlari itibariyla hazirlanacak ve takip eden yilin Mart ayi sonuna kadar BDDK'ya sunulacak.

Önlem planinda degisiklik gerektiren bir olayin ortaya çikmasi halinde, önlem plani güncellenerek ivedilikle BDDK'ya sunulacak.

Önlem plani göstergelerine iliskin esik degerlerinde yakin gelecekte asilma ihtimalinin bulunmasi veya asilmasi halinde, bu durum ve sebebi, alinmis ya da alinacak tedbirlerle beraber ivedilikle BDDK'ya bildirilecek.

Sonuç

Yönetmelik yeni yürürlüge giren önlem plani zorunlulugu ile ilgili usul ve genel prensipleri düzenliyor.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.