Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan yeni yönetmelik ile bankalarca yapılacak repo ve ters repo işlemlerine ilişkin esaslarda değişikliğe gidilmiştir.

6 Aralık 2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bankalarca Yapılacak Repo ve Ters Repo İşlemlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 10 Şubat 2021 tarihli ve 31391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bankalarca Yapılacak Repo ve Ters Repo İşlemlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Tadil Yönetmeliği”) ile tadil edilmiştir.

 

Tadil Yönetmeliği ile getirilen değişiklikler aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır:

  1. Faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına uygun yöntem ve finansal araçlar ile gerçekleştirilen geri alma taahhüdü ile satım işlemleri ile geri satma taahhüdü ile alım işlemleri, Yönetmelik kapsamında repo ve ters repo işlemlerinin kapsamına alınmıştır.
  2. Bankalarca yapılacak repo ve ters repo işlemlerinde düzenlenecek çerçeve sözleşmenin yazılı olması kuralı kaldırılmış ve söz konusu sözleşmelerin mesafeli olarak elektronik ortamda yapılmasının hukuki zemini oluşturulmuştur.
  3. Aşağıda sayılan finansal araçlar, repo ve ters repo işlemlerine konu edilebilecek finansal araçlar arasına eklenmiştir:
    1. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. ve Türkiye Varlık Fonu tarafından 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri uyarınca ihraç edilen borçlanma araçları;
    2. Gayrimenkul sertifikaları;
    3. Projeye dayalı menkul kıymetler;
    4. Serbest fonlar haricindeki yatırım fonlarının katılma payları;
    5. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kamu tüzel kişiliği altında yer alan ve ayrı tüzel kişiliği olmayan kamu kuruluşlarının ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın üyesi ya da ortağı olduğu uluslararası kuruluş niteliğindeki yabancı kuruluşlar tarafından ihraç edilen borçlanma araçları, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, projeye dayalı menkul kıymetler, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler ve ipotek teminatlı menkul kıymetler.
  4. Yukarıda (c)/(v) bendinde sayılan finansal araçların repo ve ters repo işlemlerine konu edilebilmesi, buna ilişkin bir talebin İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.'ye (“Takasbank”) iletilmesine istinaden Takasbank tarafından belirlenen tarihten sonra mümkün olabilecektir.
  5. Yukarıda (c)/(iv) ve (c)/(v) bentlerinde belirtilen finansal araçların değerlemesi ve teminat oranlarına ilişkin esaslar belirlenmiştir. Ayrıca, söz konuş finansal araçlar ile gerçekleştirilen repo ve ters repo işlemlerinde nakit ve teminatın farklı para birimlerinde olması halinde teminat oranları %5 (yüzde beş) daha düşük uygulanacaktır.
  6. Repo ve ters repo işlemlerine konu edilebilecek finansal araçların kapsamının genişletilmesine karşın, yurt dışında yerleşiklerle yapılacak repo ve ters repo işlemlerinde kullanılabilecek finansal araçlarda paylar açısından sınırlamaya gidilmiştir. Buna göre, yurt dışında yerleşiklerle yapılacak repo ve ters repo işlemlerde kullanılacak paylar, yalnızca Borsa İstanbul A.Ş. tarafından ilgili pazarlarında repo ve ters repo işlemlerine konu olmak üzere belirlenen paylar ile sınırlandırılmıştır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.