2020 yılının üçüncü çeyreğinde sermaye piyasalarını etkileyen önemli mevzuat değişikliklerini sizin için özetledik.

Temmuz ayı değişiklikleri

  • Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ'de gayrimenkul değerleme kuruluşlarının bir yıl içinde dışarıdan hizmet alımı yoluyla gerçekleştirdiği değerleme faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının, toplam hasılatlarının %25'ini geçemeyeceği kararlaştırıldı.
  • Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'de yurtdışında edinilen uluslararası geçerliliğe sahip sermaye piyasası lisanslarına sahip kişilerin Türkiye'de denklik alabilme şartları başta olmak üzere çeşitli değişiklikler yapıldı.
  • Sermaye Piyasası Kurulu II-27.2 sayılı Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği hakkında önemli bir ilke kararı yayımladı.

Aşağıdaki hallerin ek pay alımı olarak değerlendirilmeyeceği ve çıkarma ve satma hakkının doğumuna sebebiyet vermeyeceğine karar verildi:

  1. yeni pay alma haklarının sınırlandırılmadığı bedelli sermaye artırımlarında, hakim ortak tarafından yeni pay alma hakları kullanılarak yeni pay iktisap edilmesi,
  2. iç kaynaklardan veya kar payından bedelsiz sermaye artırımlarında hakim ortak tarafından yeni pay iktisap edilmesi

Ancak yeni pay alma haklarının sınırlandırılmadığı bedelli sermaye artırımlarında, yeni pay alma haklarının kullanımından sonra hakim ortak tarafından daha fazla pay satın alınmasının ise ek pay alımı olarak değerlendirilmesine ve bu durumda çıkarma ve satma hakkının doğduğuna karar verildi.

  • Pay Tebliği'ndeki değişiklikle birlikte borsada işlem gören şirketlerde belirli oranları aşan yüzdelerde satış yapılabilmesi için bir pay satış bilgi formu düzenlenmesi ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayının alınması gerektiği düzenlendi.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, hazırladığımız bilgi notuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://www.baseak.com/en/insights/alerts/2020/august/5/amendments-in-share-communique

  • Veri Depolama Kuruluşuna Yapılacak Raporlamalara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'e getirilen değişikliklerle birlikte, yatırım kuruluşları borçlanma aracı niteliğindeki menkul kıymet işlemleri işlem gününden itibaren bir gün içinde Veri Depolama Kuruluşu olan MKK'ya bildirmekle yükümlü tutuldu. Bankalar sıklıkla borçlanma aracı ihraç ettikleri için, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından BDDK'nın olumlu görüşüyle bankalar için muafiyet tanınabilecektir.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, hazırladığımız bilgi notuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://www.baseak.com/en/insights/alerts/2020/august/11/capital-markets-board-amended-the-rules-on-the-trade-repository-reporting

  • III-61/B.1 Sayılı Projeye Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği Taslağı tahtında yeni sermaye piyasası aracına ilişkin taslak düzenlemeler yayımlandı.

Ağustos ayı değişiklikleri

  • Borsa İstanbul, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda işlem gören USD/TL Vadeli İşlem Sözleşmelerinde işleme açık vade ayını toplam 16 aya uzattı.
  • Pay Piyasası Yönergesi'nde yapılan değişiklikler ile Borsa İstanbul Genel Müdürü'ne (yılda en az iki kez yapılan) pazar ve gruplar arası geçişler kapsamında yapılacak değerlendirmelere ilişkin takdir yetkisi, belirli referans endeksleri ve pazarlar bazında devre kesiciyi tetikleyecek fiyat değişim oranlarını belirleme yetkisi verildi.
  • BIST-100 Endeksi için endeks geneli bir devre kesici uygulaması devreye alındı.
  • Sermaye Piyasası Kurulu, Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği kapsamında kullanılacak Girişim Şirketi - Paya Dayalı Kitle Fonlaması Bilgi Formu Taslağı ve Proje - Paya Dayalı Kitle Fonlaması Bilgi Formu Taslağı'nı yayınladı.
  • İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'de yapılan değişikliklerle, İpotek Finansmanı Kuruluşları için aranan asgari başlangıç sermayesi miktarı belirli istisnalara tabi olarak 50.000.000 TL'ye yükseltildi.

Eylül ayı değişiklikleri

  • Sermaye Piyasası Araçlarının Teminat Varlıklı İhracına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağı
    (II-31/B.1) yayımlandı.
  • Borçlanma Aracı Sahipleri Kurulu Tebliği (II-31/A.1) ile ihraççının yönetim kurulunun veya borçlanma aracı sahiplerinin talebi üzerine, izahname veya ihraç belgesi ile Tebliğ'de düzenlenen şartlarda ve konularda toplanan özel kurula ilişkin düzenlemeler yayımlandı.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, hazırladığımız bilgilendirme notuna aşağıdaki adreste ulaşabilirsiniz: https://www.baseak.com/en/insights/alerts/2020/september/15/debt-instrument-holders-board-communique

  • BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ("VİOP") Prosedürü'nde  yapılan değişikliklerle esnek USD/TRY vadeli işlem sözleşmeleri ve Dolar/Ons Altın vadeli işlem sözleşmelerinin akşam seansında işlem görebilmesi mümkün hale getirildi.
  • Borsa İstanbul, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere pay piyasası pazar yapılanması, pazarlardaki işlem görme esasları ve pazarlar arası geçiş kriterleri ve kotasyon şartlarında değişiklikler yaptı. Değişikliğe ilişkin duyuru Borsa İstanbul tarafından Eylül ayında gerçekleştirilmişti.

Değişikliklerle birlikte, (1) Yıldız Pazar Grup 1 ve Grup 2 ayrımı kaldırıldı, iki grup Yıldız Pazar altında birleştirildi,  Ana Pazar Grup 1'in ismi Ana Pazar olarak değiştirildi. Ana Pazar Grup 2 ve Gelişen İşletmeler Pazarı, Alt Pazar altında birleştirildi. (2) Yeni pazarlarda işlem görmek için gerekli asgari piyasa değerleri değiştirildi. (3) Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da işlem görmek için gerekli minimum fiili dolaşım oranı kriteri getirildi.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, hazırladığımız bilgi notuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://www.baseak.com/en/insights/alerts/2020/october/1/changes-in-bist-equity-market-structure-and-listing-requirements

  • BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'nda güncelleme yapıldı. 1 Ekim 2020 itibarıyla Gelişen İşletmeler Pazarı endeksinin hesaplanmasına son verilecek. Gelişen İşletmeler Pazarı, BIST Alt Pazar adlı yeni Pazar altında birleştirilecek.
  • Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle, disiplin cezası kapsamında verilecek para cezalarının üst sınırı oldukça yüksek bir artışla 50.000 TL'den 5.000.000 TL'ye çıkarıldı. Para cezası verilmesini gerektiren fiillerin kapsamı genişletildi.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.