Yeni Gelişme

Kripto paralar bugüne kadar düzenlemeye tabi tutulmamıştı. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik ("Yönetmelik") kripto varlıkların Türkiye'de düzenleme altına alınmasının ilk adımı olarak göze çarpıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ("TCMB"), Yönetmelik ile kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasını yasakladı. Yönetmelik 30 Nisan 2021'de yürürlüğe girecek.

Yönetmelik Ne Anlama Geliyor?

Yönetmelik, kripto varlıkları dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar olarak tanımladı.

Yönetmelik uyarınca:

  • Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak.
  • Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak. Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıklar kullanılamayacak.
  • Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek.

Sonuç

TCMB, mutlak bir yasak getirerek kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasını engelledi. Yönetmelik, kripto varlıkların alım satımını yasaklamazken ödeme fonksiyonunu tamamen ortadan kaldırıyor.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.