Yeni Gelisme

COVID-19 salgini nedeniyle alinan önlemler kapsaminda 28 Temmuz 2020 tarihli ve 31199 numarali Resmi Gazete'de yayimlanan 7252 sayili Dijital Mecralar Komisyonu Kurulmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun ("Kanun") fesih yasagi ile ücretsiz izin sürelerinin 30 Haziran 2021 tarihine dek uzatilabilecegini belirtmis ve Cumhurbaskani'nin kisa çalisma uygulamasinin 31 Aralik 2020 tarihine kadar uzatilmasina dair mevcut yetkisini yeniden düzenlemisti.

Kanun'un yürürlüge girmesini takiben 31 Temmuz 2020 tarihli ve 31202 sayili Resmi Gazete'de 2810 ve 2811 sayili Cumhurbaskani Kararlari yayimlanmistir.

Cumhurbaskani Kararlari Neleri Düzenliyor?

Fesih Yasagi ve Ücretsiz Izin

Fesih yasagi süresi ve fesih yasagi boyunca isverenlerin çalisanlarini ücretsiz izne gönderme imkâni en son 17 Agustos 2020 tarihine kadar uzatilmisti. Söz konusu süreler 2811 sayili Cumhurbaskani Karari ile 17 Eylül 2020 tarihine dek uzatilmistir.

Kisa Çalisma Ödenegi

COVID-19'dan kaynaklanan zorlayici nedenler yüzünden 30 Haziran 2020 tarihine kadar (ve bu tarih dâhil olmak üzere) kisa çalisma ödeneginden yararlanmak için basvuran isyerleri için kisa çalisma ödeneginin süresi, yeni bir basvuru ve uygunluk tespiti yapilmasina gerek bulunmaksizin, daha önce kisa çalismadan yararlanan ayni isçiler için ve ayni sartlari asmamak kaydiyla bir ay uzatilmisti. Söz konusu bir aylik uzatma döneminin baslangici asagidaki sekilde belirlenmisti:

  1. 30 Haziran 2020 tarihinden önce kisa çalisma uygulamasinin sona ermis oldugu isyerleri için bir aylik süre 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren baslamisti.
  2. 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle kisa çalisma uygulamasinin devam ettigi isyerleri için bir aylik süre kisa çalismanin ilgili isyeri için sona erdigi tarihten itibaren baslamisti.

2810 sayili Cumhurbaskani Karari ile kisa çalisma ödeneginin süresi yukarida belirtilen esaslar çerçevesinde bir ay daha uzatilmistir. Bir aylik uzatma dönemi, yukarida belirtilen ilk bir aylik süreden sonra baslayacaktir.

Sonuç

COVID-19 salgini, Türkiye'yi ve Türkiye'deki çalisma yasamina dair uygulamalari esasli bir sekilde etkilemistir. Bu kapsamda, isverenlere destek olmak ve çalisanlari korumak amaciyla bazi uygulamalarin yürürlüge konulmasina devam edilmektedir. Isverenlerin COVID-19 salginina iliskin gelismeler oldukça konu ile ilgili tüm degisiklikleri yakindan takip etmelerini tavsiye ederiz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.