Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yayınlamış olduğu 2021/9 sayılı Genelge ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin II. fıkrası kapsamında düzenlenmiş olan "İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih" halinin karşılığı olan 29 numaralı fesih bildirim kodu 08.04.2021 tarihi itibariyle uygulamadan kaldırılmıştır. Bunun yerine 25. madde II. fıkrası altındaki bentler ile düzenlenen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan her bir durum için ayrı bir fesih kodu getirilmiştir. Bundan sonraki süreçte Sosyal Güvenlik Kurumuna fesih bildirimleri yapılırken, çalışanların iş akitlerinin işveren tarafından İş Kanunu 25. madde II. fıkra hükümleri uyarınca işverenin haklı nedenle fesih edilmesi halinde aşağıdaki yeni getirilen kodlardan uygun olanın belirlenip bildirimin buna göre yapılması gerekmektedir.

İşveren tarafından yapılan kod seçimleri, ileride oluşabilecek uyuşmazlıklarda mahkemeler tarafından kimi zaman işverenin irade açıklaması gibi kabul edildiği görülmektedir. Yine yeni düzenlemede, şeref ve namusa aykırı hareketler, uyuşturucu madde kullanımı, cinsel taciz gibi fesih sebepleri açık bir şekilde işaretleneceğinden, bu hususlara ilişkin maddelerin haksız olarak işaretlenmesinin, çalışan bakımından itibar kaybı ve sair nedenlerle tazminat ve benzeri taleplere gerekçe yapılma ihtimali olabilecektir.  Bu nedenle kod işaretlemesi yapılırken fesih nedenine uygun kodun seçildiğinden emin olunması önem arz edecektir.

42

İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-a

43

İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-b

44

İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-c

45

İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-d

46

İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-e

47

İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-f

48

İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-g

49

İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-h

50

İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

4857 sayılı Kanun Madde 25-II-ı

 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun konu ile ilgili 08.04.2021 tarihli duyurusuna erişmek için:

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/merkez-teskilati/danisma_birimleri/basin_ve_halkla_iliskiler_musavirligi/anasayfa_duyurular/basin_aciklamasi_20210408_51

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.