KONKORDATODA SÜRELER

Konkordato uygulamasinin en önemli ve baslangiç asamalarindan biri olan, 7101 Sayili Kanun,Madde 14'te (2004 Sayili Kanun,Madde 286) belirtilen belgeleri eksiksiz bir sekilde tamamlama asamasindan sonra geçici mühlet karari verilmektedir.
Kanun maddesinde belirtilen evraklar yukarida da deginildigi üzere eksiksiz olarak talep evraki ile birlikte sunuldugunda mahkeme geçici mühlet karari vermektedir. 7101 Sayili Kanun,Madde 15'te (2004 Sayili Kanun,Madde 287) belirtildigi üzere konkordato kurumunda geçici mühlet süresi üç aydir. Mahkeme, borçlunun veya geçici komiserin yapacagi talep üzerine en fazla iki ay daha uzatabilir. Geçici mühlet bes ayi geçemez. Geçici mühletin uzatilmasi kararlarina ve tedbirlere karsi kanun yoluna basvurulamamaktadir. Kanun üzerinden de maksimum 3 ay + 2 ay seklinde olan süreler görülecegi gibi olacaktir:

Geçici Mühlet
"7101 Sayili Kanun madde 15 (2004 Sayili Kanun madde 287) - Geçici mühlet üç aydir.
Mahkeme bu üç aylik süre dolmadan borçlunun veya geçici komiserin yapacagi talep üzerine geçici mühleti en fazla iki ay daha uzatabilir, uzatmayi borçlu talep etmisse geçici komiserin de görüsü alinir. Geçici mühletin toplam süresi bes ayi geçemez. Geçici mühlet talebinin kabulü, geçici komiser görevlendirilmesi, geçici mühletin uzatilmasi ve tedbirlere iliskin kararlara karsi kanun yoluna basvurulamaz.
Geçici mühlet sürecinde 3 ay +2 aylik süre disinda karsimiza yedi günlük bir itiraz süresi de çikmaktadir.
Alacaklilar konkordato için bir sebep bulunmadigini mahkemeye itiraz dilekçesi ile belirtebilmektedirler.
Mahkeme bu itiraz talebi için yedi (7) günlük kesin süre vermektedir. Alacaklilar yazili itiraz taleplerinde borçlunun konkordatoya basvurmasina yer olmadigini, konkordato talebinin reddedilmesi gerektigini belirtmeli ve taleplerini somutlastirmali yani ispatlamalidir.

Geçici Mühletin Sonuçlari, Ilan ve Bildirim
"7101 Sayili Kanun madde 16 (2004 Sayili Kanun madde 288) – Geçici mühlet, kesin mühletin sonuçlarini dogurur.
Mahkemece geçici mühlet karari, Ticaret Sicili Gazetesinde ve Basin-Ilan Kurumu'nun resmi ilan portalinda ilan olunur ve derhal tapu müdürlügüne, ticaret sicili müdürlügüne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birligi'ne, Türkiye Katilim Bankalari Birligi'ne, mahalli ticaret odalarina, sanayi odalarina, tasinir kiymet borsalarina, Sermaye Piyasasi Kurulu'na ve diger lazim gelen yerlere bildirilir. Ilanda ayrica alacaklilarin, ilandan itibaren yedi günlük kesin süre içinde dilekçeyle itiraz ederek konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadigini delilleriyle birlikte ileri sürebilecekleri ve bu çerçevede mahkemeden konkordato talebinin reddini isteyebilecekleri belirtilir."
Geçici mühlet sürecinde borçlunun talep etmis bulundugu konkordatonun basariya ulasmasinin mümkün oldugu ve sürecin borçlu-alacaklilar açisindan verimli isledigi anlasildigi takdirde mahkeme borçluya bir yillik kesin mühlet verir.
Kesin mühlet karari geçici mühlet içindeyken verilir, böylece sürecin uzamasinin önüne geçilmektedir.
Bir yillik verilen kesin mühletler özel ve mesakkat gerektiren durumlarda komiserin durumu açiklayan gerekçeli raporu-talebi üzerine veya borçlunun talebi üzerine mahkemece 6 aya kadar uzatilabilmektedir.
Kesin mühletteki uzatma sürecinin geçici mühletten farkli olmasinin sebebi kesin mühlet süresinin uzatilmasi asamasinda alacaklilarin da söz sahibi olabilmesidir. Kesin mühletin uzatilmasi asamasinda eger mevcut alacaklilar varsa alacaklilar kurulunun da görüsü alinmaktadir. Buradan varilacak sonuç: Kesin mühlet süresi maksimum 1 yil + 6 ay olabilmektedir.

Kesin Mühlet

"7101 Sayili Kanun madde 17 (2004 Sayili Kanun madde 289) - Mahkeme, kesin mühlet hakkindaki kararini geçici mühlet içinde verir.
Konkordatonun basariya ulasmasinin mümkün oldugunun anlasilmasi halinde borçluya bir yillik kesin mühlet verilir. Bu kararla birlikte mahkeme, yeni bir görevlendirme yapilmasini gerektiren bir durum olmadigi takdirde geçici komiser veya komiserlerin görevine devam etmesine karar verir ve dosyayi komisere tevdi eder.
Güçlük arz eden özel durumlarda kesin mühlet, komiserin bu durumu açiklayan gerekçeli raporu ve talebi üzerine mahkemece alti aya kadar uzatilabilir. Borçlu da bu fikra uyarinca uzatma talebinde bulunabilir; bu takdirde komiserin de görüsü alinir. Her iki halde de uzatma talebi kesin mühletin sonra ermesinden önce yapilir ve uzatma karari vermeden önce, varsa alacaklilar kurulunun da görüsü alinir."

KONKORDATODA GEÇICI MÜHLETTEN KESIN MÜHLETE GEÇIS SÜRECI

Konkordato süreci temel olarak iki asamadan olusmaktadir. Mahkeme, sürecin isleyisi ve borçlu sirketin mali durumunun düzelme olasiligina göre borçlu sirkete mühlet verir. Verilen bu mühletlerin amaç ve kapsami farkli olmakla beraber mahkeme nezdinde ayni vicdani kanaat sonucu verilmektedir.
Geçici Mühlet asamasi 2004 Sayili Kanun'da Madde 286, 7101 Sayili Kanun'da ise Madde 14'teki evraklarin tam olarak ibrazi ile baslamaktadir. Isbu maddede belirtilen evraklar ve ön projenin sunumu ile mahkeme derhal geçici mühlet karari verir. Bu belge ve kayitlar süresi içinde veya eksik olarak sunuldugunda mahkeme geçici mühlet karari veremez, konkordato talebinin reddine karar verir.
Borçluya geçici mühlet verildikten sonra mahkeme konkordatonun basariya ulasip ulasamayacagina dair incelemelerin yapilmasi için geçici bir konkordato komiseri atamaktadir. Alacak miktari ve alacaklilarin sayisina göre mahkeme 3 komiser de görevlendirebilir. Geçici mühlet talebinin kabulüne ve geçici mühlet süresinin uzatilmasi kararina karsi ise kanun yoluna basvurulamamaktadir.
Geçici Mühlet asamasindaki en önemli husus, geçici mühletin kesin mühletin sonuçlarini dogurmasidir. 2004 Sayili Kanun, Madde 288 ve 7101 Sayili Kanun,Madde 16'da geçici mühletin sonuç, ilan ve bildirim prosedürleri anlatilmaktadir.
"7101 Sayili Kanun madde 16- 2004 sayili kanunun 288. maddesi basligiyla birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.
MADDE 288- Geçici mühlet, kesin mühletin sonuçlarini dogurur.
Mahkemece geçici mühlet karari, ticaret sicili gazetesinde ve Basin-Ilan Kurumu'nun resmi ilan portalinda ilan olunur ve derhal tapu müdürlügüne, ticaret sicili müdürlügüne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birligine, Türkiye Katilim Bankalari Birligi'ne, mahalli ticaret odalarina, sanayi odalarina, tasinir kiymet borsalarina, Sermaye Piyasasi Kurulu'na ve diger lazim gelen yerlere bildirilir. Ilanda ayrica alacaklilarin, ilandan itibaren yedi günlük kesin süre içinde dilekçeyle itiraz ederek konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadigini delilleriyle birlikte ileri sürebilecekleri ve bu çerçevede mahkemeden konkordato talebinin reddini isteyebilecekleri belirtilir.
Geçici mühletin uzatilmasina ve geçici mühletin kaldirilarak konkordato talebinin reddine iliskin kararlar da ikinci fikra uyarinca ilan olunur ve ilgili yerlere bildirilir."
Alacaklilarin hepsi geçici mühlet sürecini ve konkordato talebinin kabulünü onaylamak zorunda degildir.
Alacaklilar geçici mühlet kararinin gerekli ve yetkili birimlere ilanindan itibaren yedi günlük kesin süre içerisinde yazili bir dilekçeyle konkordato mühleti verilmesine yer olmadigini, borçlu sirketin konkordato sartlarini saglamadigini delilleriyle beraber ileri sürebilmektedir. Fakat alacaklilarin bu itirazlari sonuçsuz kalirsa ve mahkeme konkordato sürecinin basariya ulasacagi kanaatine sahipse geçici mühlet süreci içerisinde kesin mühlet kararini verir. Kanunda da belirtilen iki mühlet arasi bu geçiskenlik, konkordato kurumunun uzun olmayan ve sekteye ugramayan bir kurum oldugunun en baslica göstergesidir.
Mahkeme geçici mühlet sürecindeyken kesin mühlet kararini verir fakat kesin mühlet kararinin verilebilmesi için de mahkeme nezdinde çesitli prosedürler isletilmelidir.
Mahkeme öncelikle borçluyu ve varsa konkordato talep eden alacaklilari durusmaya davet eder ve ayni zamanda geçici mühlet için atanan geçici komiserden bu durusmadan önce yazili raporunu sunmasi istenmektedir.
Gerekli görüldügü takdirde geçici komiser de beyani alinmak üzere durusmaya davet edilebilmektedir.
Mahkeme bu durusmada varsa itirazi olan alacaklilarin dilekçelerini de dikkate almaktadir. Belirtildigi üzere konkordato kurumunun yeni tasarisinda alacaklilar da borçlular kadar korunmakta, alacaklilarin menfaatleri de göz önünde bulundurulmaktadir.
Konkordato talebinin ve belirlenen projelerin basariya ulasmasinin mümkün oldugu kanaati mahkemede olustugunda mahkeme borçluya bir yillik kesin mühlet vermektedir.
Yeni görevlendirme yapilmasini gerektirmeyen durumlarda ise geçici komiser görevine kesin mühlet sürecinde de devam etmekte ve mahkeme tarafindan dosya komisere tevdi edilmektedir.
Anlatilan bu hususlari somut bir sekilde ve kanun düzleminden göstermek verimli olacaktir:

"7101 Sayili Kanun madde 17- 2004 sayili kanunun 289. maddesi basligiyla birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.
Kesin Mühlet
MADDE 289- Mahkeme, kesin mühlet hakkindaki kararini geçici mühlet içinde verir. Kesin mühlet hakkinda bir karar verilebilmesi için, mahkeme borçluyu ve varsa konkordato talep eden alacakliyi durusmaya davet eder. Geçici komiser, durusmadan önce yazili raporunu sunar ve mahkemece gerekli görülürse, beyani alinmak üzere durusmada hazir bulunur. Mahkeme yapacagi degerlendirmede, itiraz eden alacaklilarin dilekçelerinde ileri sürdükleri itiraz sebeplerini de dikkate alir.
Konkordatonun basariya ulasmasinin mümkün oldugunun anlasilmasi halinde borçluya bir yillik kesin mühlet verilir. Bu kararla birlikte mahkeme, yeni bir görevlendirme yapilmasini gerektiren bir durum olmadigi takdirde geçici komiser veya komiserlerin görevine devam etmesine karar verir ve dosyayi komisere tevdi eder.
Mahkemece, kesin mühlet karariyla beraber veya kesin mühlet içinde uygun görülecek bir zamanda yedi alacakliyi geçmemek, herhangi bir ücret takdir edilmemek ve tek sayida olmak kaydiyla ayrica bir alacaklilar kurulu olusturulabilir. Bu durumda alacaklari, hukuki nitelik itibariyla birbirinden farkli olan alacakli siniflari ve varsa rehinli alacaklilar, alacaklilar kurulunda hakkaniyete uygun sekilde temsil edilir. Alacaklilar kurulu olusturulurken komiserin de görüsü alinir. Alacaklilar kurulu her ay en az bir kere toplanir ve hazir bulunanlarin oy çokluguyla karar alir. Komiser bu toplantida hazir bulunarak alinan kararlari toplantiya katilanlarin imzasini almak suretiyle tutanaga baglar. Alacakli sayisi, alacak miktari ve alacaklarin çesitliligi dikkate alinarak alacaklilar kurulunun zorunlu olarak olusturulacagi haller ile alacaklilar kuruluna iliskin diger hususlar Adalet Bakanliginca yürürlüge konulan yönetmelikte gösterilir.
Güçlük arz eden özel durumlarda kesin mühlet, komiserin bu durumu açiklayan gerekçeli raporu ve talebi üzerine mahkemece alti aya kadar uzatilabilir. Borçlu da bu fikra uyarinca uzatma talebinde bulunabilir; bu takdirde komiserin de görüsü alinir. Her iki halde de uzatma talebi kesin mühletin sonra ermesinden önce yapilir ve uzatma karari vermeden önce, varsa alacaklilar kurulunun da görüsü alinir.
Kesin mühlet verilmesine, kesin mühletin uzatilmasina ve kesin mühletin kaldirilarak konkordato talebinin reddine iliskin kararlar, 288. madde uyarinca ilan edilir ve ilgili yerlere bildirilir."

ALACAKLILAR KURULU


Bu bölümde daha önce kisaca söz ettigimiz alacaklilar kurulunu detayli olarak inceleyecegiz. Konkordato sürecinin yalnizca borçlu lehine olmadigi, ayni zamanda alacaklilarin da menfaatine uygun isletildigi açik ve asikârdir. Yukarida deginilen geçici mühletten kesin mühlete geçis asamasinda da görüldügü üzere alacaklilar konkordato talebi gündeme geldigi an itibari ile belirli asamalarda söz sahibi olabilmektedir.
7101 Sayili Kanun,Madde 17'de (2004 Sayili Kanun,Madde 289) Alacaklilar Kurulu kavrami karsimiza çikmaktadir. Yukarida görülen açik hükümden de yola çikildiginda alacaklilarin da konkordato sürecinde aktif olmasi alacaklilar tarafindan da konkordatoya duyulan güveni arttirmaktadir.
Kanun maddesinde de açikça belirtildigi gibi alacak miktari, alacakli sayisi ve alacaklarin çesitliligine uygun düstügü üye sayisina sahip bir alacaklilar kurulu olusturulmaktadir.

Alacaklilar Kurulu yedi kisiyi geçmemek üzere ve alacakli sayisi tek sayida olmak sartiyla olusturulur. Bunun sebebi Alacaklilar Kurulu'nun oy çoklugu ile karar almasidir.
Mahkemece alacakli kuruluna bir ücret takdirinde bulunulmamaktadir çünkü alacaklilarin o kuruldaki en ulvi amaci alacaklarina nasil ve ne sekilde daha çabuk kavusacaklarina iliskin kararlar almaktir, bundan daha fazla bir kar saglamalari uygun görülmemektedir.
Alacaklilar, bu kurulda alacaklarinin hukuki niteligine göre temsil edilmektedir, bu sebeple hukuki nitelikleri farkli olan alacaklilardan olusan bir alacakli kurulu her farkli alacagin verimli, hakkaniyete uygun bir sekilde temsil edilebilmesi açisindan önem tasimaktadir.
Alacaklilar Kurulu'nun olusturulma asamasinda komiserin de görüsü alinmaktadir. Alacaklilar Kurulu her ay en az bir kere toplanir ve hazir bulunanlarin oy çokluguyla kararlar alinir.
Komiser de bu toplantida hazir bulunarak alinan kararlari toplantiya katilanlarin imzalarini da alarak tutanaga geçirmektedir.
Eger konkordato sürecinde güçlük arz eden özel durumlar meydana gelirse komiserin gerekçeli raporu ve talebi üzerine mahkemece kesin mühlet alti aya kadar daha uzatilabilmektedir.
Bu uzatma talebi kesin mühletin sona ermesinden önce yapilmaktadir ve kuruldugu takdirde alacaklilar kurulunun da görüsü alinmaktadir.
Konkordato sürecindeyken de komiser, olusturulan alacaklilar kurulunu belirli araliklarla bilgilendirmekle yükümlüdür.
Alacaklilar tarafindan talep edildigi takdirde de alacaklilar kuruluna komiser, borçlunun son mali durumu ve konkordatonun seyri hakkinda bilgi vermek zorundadir.
Bununla beraber Alacaklilar Kurulu komiserin faaliyetlerine de nezaret eder, komisere tavsiyelerde bulunabilir ve kanunun öngördügü hallerde mahkemeye görüs de bildirebilmektedir.
Alacaklilar Kurulu, komiser yeterli bulunmadigi takdirde mahkemeden komiserin degistirilmesini gerekçeli bir raporla da talep edebilmektedir.
Alacaklilar Kurulu'nun görevleri asagidaki "Konkordato Komiseri ve Alacaklilar Kurulu'nun Görevleri" baslikli kanun maddesinde de detayli olarak siralanmistir.
"7101 Sayili Kanun madde 18, (2004 Sayili Kanun madde 290) - Dosyayi teslim alan komiser kesin mühlet içinde, konkordatonun tasdikine yönelik islemleri tamamlayarak dosyayi raporuyla birlikte mahkemeye iade eder.
e) Alacaklilar kurulunu konkordatonun seyri hakkinda düzenli araliklarla bilgilendirmek.
f) Talepte bulunan diger alacaklilara konkordatonun seyri ve borçlunun güncel mali durumu hakkinda bilgi vermek.

(...) Alacaklilar kurulu, komiserin faaliyetlerine nezaret eder; komisere tavsiyelerde bulunabilir ve kanunun öngördügü hallerde mahkemeye görüs bildirir. Alacaklilar kurulu komiserin faaliyetlerini yeterli bulmazsa, mahkemeden komiserin degistirilmesini gerekçeli bir raporla isteyebilir. Mahkeme bu talep hakkinda borçluyu ve komiseri dinledikten sonra kesin olarak karar verir."

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.