5651 sayili Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve bu yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun'un ("Kanun") ek 4. Maddesi'nin birinci fikrasi geregince günlük erisimi 1.000.000'dan fazla olan ve temsilci atama yükümlülügünü yerine getirmeyen yurtdisi kaynakli sosyal ag saglayicilarina iliskin olarak Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu ("BTK") Baskani tarafindan verilmis olan reklam yasagi kararlari ("Kararlar") 19 Ocak 2021 tarihli ve 31369 sayili Resmi Gazete'de yayinlanmistir.

16 Aralik 2020 tarihli blog yazimizda Kanun degisikligi kapsaminda yükümlülüklerini yerine getirmeye sosyal ag saglayicilarin karsilasabilecekleri yaptirimlari yazimizda detayli sekilde açiklanmistik. Söz konusu Kararlar Twitter Inc, Pinterest Inc. ve Persicope/Scope' a iliskin olarak Kanun'da yapilan degisiklik ve Sosyal Ag Saglayici Hakkinda Usul ve Esaslar ("Usul ve Esaslar") uyarinca bu sosyal ag saglayicilarin ikinci kez verilen idari para cezasinin tebliginden itibaren 30 gün içinde temsilci belirleme yükümlülügü yerine getirmemesi nedeniyle üçüncü kademe yaptirim olarak verilmistir.

Kararlar uyarinca, Türkiye'de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülügünü yerine getirmeyen sosyal ag saglayicilarina, Kanun ve Usul ve Esaslar ile paralel sekilde, Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kisilerce yeni reklam verilmesi, reklam verme amacina yönelik yeni sözlesme kurulmasi ve kapsamda para transferi yapilmasi yasaklanmistir. Kararlarda ayrica reklam yasagina uyulmamasi halinde hangi mevzuat kapsaminda ilgili takip, islem ve yaptirimlarin gerçeklestirilecegi belirtilmistir.

Kararlarin ve Kanun'un lafzi geregi bu islem ve yaptirimlarim hem ilgili sosyal ag saglayicilar hem de reklam verenler hakkinda uygulanmasi beklenmektedir.

Hakkinda reklam yasagi karari verilen bu sosyal ag saglayicilarin temsilci atama yükümlülügünü reklam yasagi kararinin verildigi tarihten itibaren 3 ay içinde yine yerine getirmemis olmalari halinde 4. kademe yaptirim olarak sosyal ag saglayicinin internet bant genisliginin %50 daraltilmasi için BTK Baskani tarafindan sulh ceza hakimligine basvurulabilecegini ve bu yaptirim akabinde 30 gün içerisinde yükümlülük yerine getirilmezse son kademe yaptirim olarak da ilgili sosyal ag saglayicinin internet bant genisliginin %90 oranina kadar daraltilmasi için sulh ceza hakimligine basvurulabilecegini belirtmek isteriz.

BTK tarafindan verilen Kararlarin tam metnine asagidaki linkte ulasabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/ilanlar/eskiilanlar/2021/01/20210119-4-1.pdf

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.