Yeni Gelismeler

Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Kurumu (BTK), 5651 sayili Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun'da (Internet Kanunu) yapilan degisiklikler uyarinca öngörülen Türkiye'de temsilci atama yükümlülügünü yerine getirmemeleri sebebiyle, bazi sosyal ag saglayicilari hakkinda reklam yasagi karari aldi.

BTK'nin 31369 sayili ve 19 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan 4202, 3768 ve 3769 sayili kararlarina buradan ulasabilirsiniz.

Mevzuat

Temsilci Atama Yükümlülügü: Internet Kanunu uyarinca, Türkiye'den günlük erisimi bir milyondan fazla olan yurt disi kaynakli sosyal ag saglayicilarinin en az bir kisiyi Türkiye'de temsilci olarak atamasi ve BTK'ya bildirmesi gerekmektedir.

Temsilci atama yükümlülügünün ihlali: Temsilci atama yükümlülügünün yerine getirilmemesi halinde, yurt disi kaynakli sosyal ag saglayicisina, BTK tarafindan bildirimde bulunulmakta ve 30 gün içerisinde yükümlügün yerine getirilmesi gerektigi bildirilmektedir. Yurt disi kaynakli sosyal ag saglayicisinin bu yükümlülügünü yerine getirmemesi halinde, BTK tarafindan idari para cezasi uygulanir ve yükümlülügün yerine getirilmesi için 30 günlük süre daha verilir. Yurt disi kaynakli sosyal ag saglayicisi ilk para cezasindan sonra bu yükümlülügünü yine yerine getirmez ise BTK, ikinci ve daha yüksek bir idari para cezasi uygular ve yükümlülügün yerine getirilmesi için 30 günlük süre daha verir. Yurt disi kaynakli sosyal ag saglayicisinin ikinci idari para cezasinin ardinda da yükümlülügünü yerine getirmemesi durumunda ise; BTK, Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kisilerin (i) ilgili sosyal ag saglayicisina yeni reklam vermesini; (ii) bu kapsamda yeni sözlesme kurmasini ve (iii) buna iliskin para transferi yapmasini yasaklama hakkina sahiptir.

Reklam Yasagi Nedir?

BTK'nin karari asagidaki hususlari vurgulamaktadir:

  • Pinterest Inc., Twitter Inc. ve Twitter Inc. (Periscope/Scope)'un Türkiye'den günlük 1 milyondan fazla erisimi bulunmaktadir ve bu sebeple Internet Kanunu kapsaminda temsilci atamakla yükümlüdürler.
  • Ilgili sosyal sag saglayicilar yasal süreler içerisinde temsilci atama yükümlülügüne uymamistir.
  • Sonuç itibariyla, BTK ilgili sosyal ag saglayicilar hakkinda reklam yasagi karari almistir.
  • Türkiye'de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kisiler bu sosyal ag saglayicilara yeni reklam vermekten, onlarla sözlesme yapmaktan ve onlara para transferi yapmaktan yasaklanmistir.

BTK tarafindan verilen reklam yasagi karari dogrultusunda, Türkiye'de yerlesik vergi mükelleflerine asagidaki hususlarda yasaklama getirilmistir:

  • Ilgili sosyal ag saglayicilara yeni reklamlar vermek,
  • Ilgili sosyal ag saglayicilar ile yeni anlasma yapmak,
  • Ilgili sosyal ag saglayicilara para transfer etmek.

Simdi ne olacak?

BTK'nin karari uyarinca Türkiye'de mukim vergi mükelleflerinin reklam yasagina aykiri davranislardan kaçinmak adina ilgili sosyal ag saglayicilara uygulanan reklam yasaginin gerekleri dogrultusunda harekete geçmeleri gerekmektedir.

BTK tarafindan yayinlanan Sosyal Ag Saglayicilara Yönelik Usul ve Esaslar uyarinca, ilgili kamu kurum ve kuruluslarinin da Resmî Gazete'de yayimlanan reklam yasagi kararinin uygulanmasina iliskin hususlari takip etmesi gerekmektedir.

Sosyal ag saglayicilarinin reklam yasagindan itibaren 3 ay içerisinde temsilci atamamalari halinde BTK, sosyal ag saglayicisinin internet trafigi bant genisliginin %50 oraninda daraltilmasi için sulh ceza hâkimligine basvurabilecektir. Bant genisliginin daraltilmasi kararinin uygulanmasindan itibaren 30 gün içinde temsilci belirlenmesine iliskin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde ise BTK, sosyal ag saglayicisinin internet bant genisliginin %90'a kadar azaltilmasini talep etmek için bir kez daha sulh mahkemesine basvurabilecektir.

Sonuç

BTK tarafindan daha önce belirli sosyal ag saglayicilara verilen birinci ve ikinci idari para cezasinin bir parçasi olarak belirtildigi üzere, yerel temsilci atama yükümlülügünü yerine getirmeyen sosyal ag saglayicilarina reklam yasagi cezasi verilmistir. Bu dogrultuda, Türkiye'de mukim tüm vergi mükelleflerinin BTK'nin reklam yasagi kararina tabi sosyal ag saglayicilarin hizmetleri kapsamindaki reklam faaliyetlerini durdurmalari beklenmektedir. BTK'nin, diger kamu kurum ve kuruluslariyla birlikte, kararin uygulanmasi için mevzuat kapsaminda yetkilerini kullanmasi beklenmektedir. Her halükarda, ilgili sosyal ag saglayicilar tarafindan önümüzdeki aylarda gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, hizmetlerinin kullanimini pratik olarak engelleyebilecek nitelikte internet trafigi bant genisligi daraltilmasiyla karsi karsiya kalma ihtimalleri mevcuttur.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.