Договору Про Надання Послуг У Клінічних Випробуваннях: Реєструватися Чи Ні?

Останнім часом серед кола питань, актуальних для спільноти, що задіяна у клінічних випробуваннях лікарських засобів, нерідко звучить питання: а чи можуть фізичні особи, які укладають договори про виконання інтелектуальної роботи зі спонсорами досліджень-нерезидентами, вступати у такі відносини без набуття статусу підприємця?

Сумніви з приводу можливості укладення фізичними особами (непідприємцями) договорів з нерезидентами виникли внаслідок неоднозначного тлумачення Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (далі – Закон про ЗЕД). Так, згідно з положеннями частини 2 статті 5 згаданого закону, фізичні особи, які мають постійне місце проживання в Україні, мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України «Про підприємництво».

Інакше кажучи, фізична особа зможе займатися зовнішньоекономічною діяльністю лише після набуття нею статусу фізичної особи – підприємця. Взявши на озброєння цю норму закону, окремі юристи стверджують, що укладення фізичними особами договорів з нерезидентами не дозволяється, поки фізична особа не зареєструється як підприємець. Однак такий висновок викликає обґрунтовані сумніви з наступних підстав.

Виходячи з аналізу положень законодавства, можна зробити висновок, що укладення фізичною особою договору з нерезидентом не завжди буде вважатися зовнішньоекономічною діяльністю, тому зазначене вище обмеження не буде застосовуватися.

Так, згідно з частиною 12 статті 5 Закону про ЗЕД, ніякі положення цієї статті не можуть тлумачитись як заборона фізичним, юридичним особам та іншим суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності здійснювати між собою будь-які відносини, які не підпадають під визначення зовнішньоекономічної діяльності (далі – ЗЕД). Отже, Законом про ЗЕД підтверджується існування такого виду діяльності, який не підпадає під визначення зовнішньоекономічної.

Слід також зауважити, що, виходячи з визначення, ЗЕД – це діяльність суб'єктів господарської діяльності. Тобто діяльність, що здійснюється особами, які не є суб'єктами господарювання, не може вважатися ЗЕД в розумінні Закону про ЗЕД. З'ясуємо, у яких випадках фізична особа буде вважатися суб'єктом господарювання.

Відповідно до частини 2 статті 55 Господарського кодексу України (далі – ГК) суб'єктами господарювання є, в тому числі громадяни України, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці. Згідно з положеннями статті 128 ГК громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи. Таким чином, якщо особа не зареєстрована як підприємець, вона, з формальної точки зору, не є суб'єктом господарювання, а отже – не може вважатися суб'єктом ЗЕД. Тому, виходячи з положень згаданої статті 5 Закону про ЗЕД, така особа здійснює діяльність, яка не підпадає під визначення зовнішньоекономічної, а саме – бере участь у майнових та особистих немайнових відносинах, що регулюються Цивільним кодексом України (ст. 4 ГК). Однак слід пам'ятати, що у разі набуття діяльністю ознак підприємницької, особа буде зобов'язана зареєструватися у встановленому законодавством порядку задля уникнення негативних наслідків, що згадані нижче.

Податковим кодексом України також підтверджується можливість отримання доходу від здійснення діяльності, яка не є підприємницькою. Так, згідно з положеннями статті 14.1.54 кодексу, доходом з джерелом його походження з України вважається будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді: є) заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового тацивільно-правового договору; ж) доходів від зайняття підприємницькою та незалежною професійною діяльністю.

Таким чином, можна зробити висновок, що законодавством України передбачається існування такого виду економічної діяльності, яка здійснюється фізичною особою з метою отримання доходу (зокрема, шляхом укладення цивільно-правових договорів або внаслідок здійснення професійної діяльності на кшталт наукової), але яка не є ЗЕД.

Зважаючи на викладену аргументацію, у випадку укладення цивільно-правового договору між дослідником, який не зареєстрований як підприємець, та спонсором/контрактною дослідницькою організацією, такі відносини не підпадатимуть під визначення зовнішньоекономічної, а отже, згадані обмеження, встановлені Законом про ЗЕД, не застосовуються.

Окрім зазначеного вище, слід також пам'ятати, що у цивільних відносинах діє загальнодозвільний принцип, згідно з яким дозволяється робити все, що не заборонено законом. Оскільки жодним законом не забороняється укладення цивільно-правових договорів між фізичними особами та нерезидентами, такі дії дозволяються.

При цьому варто пам'ятати про наслідки визнання діяльності, що здійснюється фізичною особою, підприємницькою. Відомо, що одним з ключових критеріїв підприємницької діяльності є систематичність. Поняття систематичності розтлумачене Пленумом Верховного Суду України – виконання робіт чи надання послуг не менше ніж три рази протягом одного календарного року. Виникає питання – які дії будуть вважатися одним разом? На нашу думку, такими діями є укладення дослідником одного договору та виконання усього обсягу роботи згідно з цим договором у межах одного клінічного випробування. Тобто, якщо дослідником укладено більше ніж два договори в рік, за якими виконано певну роботу та отримано винагороду, зазначена діяльність може вважатися підприємницькою. Здійснення такої діяльності без належної реєстрації є адміністративним порушенням і може потягнути за собою накладення на дослідника штрафу (до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) та конфіскацію грошей, отриманих внаслідок вчинення такого порушення. Іншим негативним наслідком може стати донарахування податкових зобов'язань у тому випадку, коли з отриманих внаслідок такої діяльності доходів податки були сплачені не в повній мірі.

Таким чином, якщо діяльність з надання послуг, пов'язаних з проведенням клінічного випробування, є систематичною, дослідникам, задля уникнення зазначених небажаних наслідків, слід набувати статусу підприємця.

За матеріалами Лани Сінічкіної, радника Адвокатського об'єднання Arzinger, та Ігоря Світлика, юриста Адвокатського об'єднання Arzinger

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.