Στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας ελληνικής γλώσσας και για να αναλογιστούμε λίγο ποσό αξιόλογη είναι αυτή η ενιαία κι αδιαίρετη γλώσσα που μας δόθηκε 30 αιώνες πριν, σας μεταφέρω νοερά στην Κρήτη, όπου πριν από περίπου 2600 χρονιά καταγράφεται ο αρχαιότερος ανευρεθής ελληνικός νομός.

Η Επιγραφή της Γόρτυνας, λοιπόν, είναι η αρχαιότερη γνωστή ως σήμερα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Χώρου!

Η Επιγραφή ανάγεται στον 6ο π.Χ. αιώνα κι αποτελείται από δώδεκα στήλες ύψους 1,75 μ. και πλάτους περίπου 0,67 – 0,69 μ. Συνολικά σώζονται 625 στίχοι από τους 640 και η ανάγνωση γίνεται από τα δεξιά προς τα αριστερά και συνεχίζεται στην επόμενη σειρά από τα αριστερά προς τα δεξιά και ούτω καθ' εξής, δηλαδή κατά τον τρόπο που στρέφονται οι βόες κατά το όργωμα του χωραφιού (βουστροφηδόν).

Η αξία της φυσικά, ανεκτίμητη. Όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη γραπτή νομοθεσία στην Ευρώπη, αλλά και γιατί παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνική δομή, τον τρόπο οργάνωσης της πόλης κλπ.

Η Δωδεκάδελτος Επιγραφή της Γόρτυνας στεγάζεται στο πλινθόκτιστο κτίσμα του ρωμαϊκού Ωδείου στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Στην αρχαιότητα βρίσκονταν στο Πρυτανείο της Αγοράς ή στον ναό του Πυθίου Απόλλωνος για να είναι προσιτή σ' όλους.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.