До цього часу в українському корпоративному праві зберігаються запозичені колись у Росії архаїчні заборони на залучення компаніями капіталу в певних випадках і у певний спосіб. Акціонерні товариства не можуть збільшувати акціонерний капітал "для покриття збитків". У грудні 2011 року цю заборону підкоректували посиланням на виключення, передбачені законом. Мається на увазі закон про банкрутство, нова редакція якого передбачає можливість обміну нових акцій на боргові зобов'язання неплатоспро- можної компанії. Але як загальна концепція заборо- на залишається. Так само залишається заборона на формування капіталу товариства з обмеженою відповідальністю шляхом зарахування грошових вимог товариства до учасника про здійснення вне- ску. Обидві заборони давно прибрані з законодав- ства Російської Федерації, але продовжують існу- вати в Україні.

Необхідність у залученні додаткового капіталу виникає не лише тоді, коли справи в компанії ідуть добре і компанія потребує додаткових коштів для подальшого розвитку. Коли справи йдуть пога- но, компанії також шукають гроші, аби залишитися на плаву. Для цього зовсім не обов'язково оголо- шувати про власне банкрутство. Як раз навпаки, акціонери часто шукають інвесторів, аби запобігти банкрутству компанії. Списання боргів в обмін на капітал або залучення капіталу для фінансу- вання боргів в умовах збитковості діяльності ком- панії — це класичні інструменти корпоративних фінансів. Однак за логікою українського закону залучати ці інструменти можна вибірково. В акціо- нерних товариствах — лише на стадії санації ком- панії, яка оголосила про своє банкрутство. В това- риствах з обмеженою відповідальністю заборона стосується залучення додаткового капіталу, якщо фінансування надається шляхом списання боргів товариства.

Reform Of Corporate Finance Law: Achievements And Failures

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.