De Wet compensatieregeling transitievergoeding

Werkgevers komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor compensatie van de wettelijke transitievergoeding wegens het einde van de arbeidsovereenkomst die is betaald aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers. Deze aanspraak bestaat op grond van de Wet compensatie transitievergoeding die op 20 juli 2018 is gepubliceerd. De aanvraagprocedure en de wijze waarop verstrekking van de vergoeding plaatsvindt, zullen nog nader worden geregeld. Het streven is om compensatie van de transitievergoeding per 1 april 2020 mogelijk te maken. Werkgevers die daarvoor in aanmerking komen, kunnen de compensatie vanaf die datum met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015 aanvragen bij het UWV.

Het recht op compensatie bestaat als de arbeidsovereenkomst is geëindigd op grond van de langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Daarvoor is niet van belang op welke wijze de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Ook wanneer deze is geëindigd met wederzijds goedvinden, kan de werkgever dus aanspraak maken op compensatie van de transitievergoeding. Uit de vaststellingsovereenkomst en het ziekteverzuimdossier moet in dat geval blijken dat sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid en dat dit de reden is voor beëindiging van het dienstverband. Het recht op compensatie bestaat ook wanneer de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer van rechtswege eindigt.

Er wordt een aantal beperkingen aangebracht in de hoogte van de compensatie die aan een werkgever wordt verleend.

  • Aan de werkgever zal niet meer aan compensatie worden betaald dan de transitievergoeding waarop een werknemer recht zou hebben op het moment dat de loondoorbetalingsplicht eindigt. Over het algemeen is dat 104 weken na de eerste dag van arbeidsongeschiktheid, en
  • De compensatie zal niet meer bedragen dan het bedrag van het tijdens ziekte van de werknemer betaalde brutoloon. De compensatie ziet immers slechts op het voorkomen van het cumuleren van deze kosten met die van de transitievergoeding.

Het aanvragen van de compensatie kan vanaf 1 april 2020 plaatsvinden met behulp van een daartoe beschikbaar gesteld digitaal formulier. Dit formulier is momenteel nog niet beschikbaar. Door de komst van de compensatieregeling is het niet langer nodig om een dienstverband met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer te laten 'slapen'. In dat geval zal altijd het risico blijven bestaan dat de werknemer zijn werkzaamheden op een bepaald moment wenst te hervatten terwijl de transitievergoeding blijft oplopen. Het is voor werkgevers dus raadzaam om deze arbeidsovereenkomsten te beëindigen met gebruikmaking van de compensatieregeling. Wij assisteren graag bij het aanvragen van de compensatie en/of bij het beëindigen van slapende dienstverbanden.

Dentons is the world's first polycentric global law firm. A top 20 firm on the Acritas 2015 Global Elite Brand Index, the Firm is committed to challenging the status quo in delivering consistent and uncompromising quality and value in new and inventive ways. Driven to provide clients a competitive edge, and connected to the communities where its clients want to do business, Dentons knows that understanding local cultures is crucial to successfully completing a deal, resolving a dispute or solving a business challenge. Now the world's largest law firm, Dentons' global team builds agile, tailored solutions to meet the local, national and global needs of private and public clients of any size in more than 125 locations serving 50-plus countries. www.dentons.com.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.