Traditiegetrouw ontvangt u na de MIPIM onze nieuwsbrief die zich richt op de commerciële makelaardij en haar opdrachtgevers. Wij hebben wederom enkele uitspraken c.q. onderwerpen geselecteerd die in uw praktijk van pas kunnen komen.

Het optimistische gevoel dat goed voelbaar was aan de Franse kust belooft veel goeds voor de rest van het jaar. Er wordt volop gebouwd, ontwikkeld, geïnvesteerd, verhuurd en verkocht. Nieuwe (buitenlandse) partijen verschijnen nog steeds op het toneel en andere partijen dragen het stokje over. Toch sluit vraag en aanbod niet overal op elkaar aan en wordt belangstellend naar de herindeling van het gemeentelijke landschap uitgekeken. Wat gaan de grote steden doen als het op (betaalbare) woningvoorraad aankomt of zijn deze alleen nog toegankelijk voor the rich and famous? Wat wordt het plan de campagne in krimpgebieden als het gaat om leefbaarheid, winkelaanbod en werkeloosheidscijfers?

Ondertussen staat bij menig organisatie de implementatie van de aangescherpte (Europese) privacy wetgeving op de agenda. Voor de liefhebber hebben wij een brochure beschikbaar.

Ook zal men nog geconfronteerd worden met de op handen zijnde wijzigingen van de Wwft. Fiscaal bezien waait er eveneens een Europese wind en zal er bij grensoverschrijdende transacties een en ander gaan veranderen (voor de bij de transactie betrokken adviseurs).

Wij zullen u op de hoogte brengen zodra de definitieve Nederlandse wetgeving gereed ligt en mocht u voordien vragen hebben, dan introduceer ik u graag bij een van onze specialisten.

In dat kader mag niet onvermeld blijven de uitbreiding van onze vastgoed sectie, meer in het bijzonder de afdeling bestuursrecht (waaronder ook energie- en milieurecht) met de komst van Jan Jacob Peelen als partner. En over partners gesproken, met de promotie van Dirk-Jan Gondrie tot partner draait onze sectie op volle toeren!

Uitleg erfdienstbaarheden

March 23, 2018

De uitleg van erfdienstbaarheden blijkt in de praktijk weerbarstige materie te zijn. Niet alleen in de huis-, tuin- en keukengevallen die soms zelfs het televisieprogramma 'De rijdende rechter' halen, maar ook bij grotere complexen. Belangrijke oorzaak van uitlegproblemen is dat de tekst van een erfdienstbaarheid in een notariële akte doorgaans pas op tafel komt zodra er een discussie is ontstaan over de uitvoering en uitleg van de erfdienstbaarheid. Het kan moeilijk zijn om de bedoeling van de oorspronkelijke partijen te achterhalen, zeker als zo'n erfdienstbaarheid summier of in algemene termen is beschreven en jaren geleden is opgesteld.

Kantoorgebouwen in een energiezuinige toekomst

March 23, 2018

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereidt een wijziging van het Bouwbesluit 2012 voor. Hierdoor zullen alle kantoorgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 per 1 januari 2023 een geldig energielabel moeten hebben met een energie-index van 1,3 of beter.

De hoofdhuurovereenkomst eindigt. Wat zijn de gevolgen voor de onderhuurovereenkomst?

March 23, 2018

Situatie: er bestaat met betrekking tot hetzelfde pand een hoofdhuurovereenkomst en een onderhuurovereenkomst. De hoofdhuurovereenkomst wordt opgezegd en eindigt, en de hoofdverhuurder eist het gehuurde op. Echter, de onderhuurder kan nog maanden na deze einddatum over het gehuurde beschikken. Wat zijn de gevolgen voor de onderhuurovereenkomst? Moet de onderhuurder over deze maanden gewoon huur betalen, ook al is de hoofdhuurovereenkomst geëindigd? Over deze vraag heeft de Hoge Raad zich op 23 februari 2018 uitgelaten

ROZ-boete bij wanbetaling. Cumulatief of niet

March 23, 2018

In vrijwel alle modellen van de ROZ voor bedrijfsruimte en winkelruimte, is een bepaling opgenomen die een boete stelt op te laat betalen ter grootte een percentage van de huurachterstand met een minimum. Er is veel jurisprudentie over de uitleg van die bepaling omdat het bij een grotere huurachterstand veel uitmaakt of die boetebepaling als cumulatief moet worden gezien of juist niet.

Dentons is the world's first polycentric global law firm. A top 20 firm on the Acritas 2015 Global Elite Brand Index, the Firm is committed to challenging the status quo in delivering consistent and uncompromising quality and value in new and inventive ways. Driven to provide clients a competitive edge, and connected to the communities where its clients want to do business, Dentons knows that understanding local cultures is crucial to successfully completing a deal, resolving a dispute or solving a business challenge. Now the world's largest law firm, Dentons' global team builds agile, tailored solutions to meet the local, national and global needs of private and public clients of any size in more than 125 locations serving 50-plus countries. www.dentons.com.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.