Akıllı telefonların ve son zamanlarda tabletlerin ve tabii ki akıllı saatlerin artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu herkesçe kabul edilmektedir. Fakat akıllı telefonların bu denli hayatımızın bir parçası olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi ise mobil uygulamalardır. Nitekim söz konusu mobil uygulamalardan günlük aktivitelerin hemen hemen tamamı yapılabilmektedir.

Bilindiği üzere mobil uygulamalar, akıllı telefon, tablet bilgisayar ve akıllı saat gibi mobil cihazlarda belli bir mobil işletim sisteminde çalışması için hazırlanmış uygulama yazılımlarıdır ve genellikle platforma özel uygulama mağazalarından indirilir. Fakat bunun yanında bazı mobil uygulamalar üreticiler tarafından da cihaza önceden yüklenmiş olabilir.1

İstatistiklere göre 2 ise 2017 yılında 178.1 milyar mobil uygulama tüketiciler tarafından indirilmiştir ve tahminlere göre bu sayı 2022 yılında 258.2 milyara ulaşacaktır.

Tüm bu giriş kısmından sonra yazımızın konusu, sayısı 200 milyarı bulan ve aşacak olan mobil uygulamaların Marka Hukuku bakımından nasıl korunması gerektiğine ilişkindir. Öncelikle belirtmek gerekir ki 2017 Sınıflandırmasında özellikle ''mobil uygulamalar'' ibaresi geçmemektedir. Fakat bilinmelidir ki, yazılımlar ve programlar marka sınıflandırmasında 9. sınıfta3 yer almaktadır. Fakat söz konusu mobil uygulamanın yazılım veya program olarak adlandırıldığından dolayı yalnızca bu sınıfta koruma alınması ile bazı uygulamalar için yeterli olmayacaktır.

Örnek vermek gerekirse, Microsoft Word4 mobil uygulamasının 9. sınıfta tescilinin alınması marka koruması bakımından yeterli olacakken, İşCep5 uygulamasının yalnızca 9. sınıfta tescilinin alınması yeterli olmayacaktır. Nitekim İşCep uygulaması bankacılık işlemlerine ilişkin bir mobil uygulamadır ve nitekim uygulamanın sağladığı hizmet bankacılık hizmetidir ve söz konusu hizmet marka sınıflandırmasında 36. sınıfta6 yer almaktadır. Sonuç olarak İşCep uygulamasının markasal olarak tam korumaya kavuşabilmesi için tescil edilmesi gereken sınıflar 36. sınıf başta olmak üzere 36 ve 9. sınıflardır.

Farklı bir sektörden örnek vermek gerekirse TV+7 mobil uygulamasının tam anlamıyla marka korumasından faydalanılabilmesi için tescil alınması gereken sınıf marka sınıflandırmasında 38. sınıftır8. Nitekim söz konusu mobil uygulama yerli ve yabancı TV kanallarını, akıllı telefon ve tablet üzerinden izleme imkanı sunan bir platformdur. Yine farklı bir sektörden örnek vermek gerekirse, PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG)9 mobil uygulamasının 9. sınıfta tescilinin alınması yeterli olacaktır. Fakat söz konusu oyunun internet üzerinden oynandığı düşünüldüğünde 41. sınıfta10 da tescil almak tam anlamıyla koruma için gereklidir. Nitekim mobil uygulama bir internet üzerinden bir sunucuya bağlanarak oyunun oynanmasını sağlamaktadır.

Yukarıdaki İşCep, TV+ ve sayısız hayatı kolaylaştıran mobil uygulamalarının asıl amacı yazılım aracılığı ile belirli bir hizmet sunmaktadır, bu hizmetin sağlanması veya alınması için yazılım yalnızca bir aracıdır. Dolayısıyla yazılıma ilişkin sınıftan ziyade sunulan hizmete ilişkin tescil alınması tam olarak koruma sağlayacaktır. Fakat ilişkili hizmetlerin yanında 9. sınıfta da tescil almak geniş bir koruma sağlayacaktır.

Tüm bunların yanında yukarıda da bahsettiğimiz üzere bazı mobil uygulamalar üreticiler tarafından yüklenmiş olabilir. Bu uygulamalara en güzel örnek mobil uygulamaların indirilmesine olanak sağlayan mobil uygulamalardır.11 Söz konusu mobil uygulamaların tam anlamıyla koruma için 9. sınıfın yanında 35. sınıfta12 da tescil alması gerekmektedir.13 Nitekim söz konusu mobil uygulamalar mobil uygulama üreticileri için uygulamalarını alıcılarla buluşturdukları, aynı şekilde alıcılar için ise mobil uygulama satın alabildikleri çevrimiçi pazar yerleridir.

Sonuç olarak doğru ve tam koruma için yazılım ürününün bulunduğu 9. sınıftan daha önemli olan, mobil uygulamanın sunduğu ürün ve/veya hizmetlere de yönelik başvuruda bulunulmasıdır.

Footnotes

1 '' What Is a Mobile Application?'' http://www.lifewire.com/what-is-a-mobile-application-2373354

2 ''Number of mobile app downloads worldwide in 2017, 2018 and 2022 (in billions)''
http://www.statista.com/statistics/271644/worldwide-free-and-paid-mobile-app-store-downloads

3 2017 Sınıflandırma Listesi - 09.03: ''Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar, manyetik, optik ve elektronik ortamlara kaydedilmiş çekilmiş sinema filmleri, diziler ve video müzik klipleri.'' http://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/commonContent/MClassification/

4 Belgeleri gözden geçirmeye, güncelleştirmeye ve oluşturmaya yönelik olan uygulama.

5 Tüm bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilmesine yönelik olan uygulama.

6 2017 Sınıflandırma Listesi - 36.02: ''Finansal ve parasal hizmetler.'', supra note 3.

7 Bir dijital TV platformudur.

8 2017 Sınıflandırma Listesi - 38.01: ''Radyo ve televizyon yayın hizmetleri.'', supra note 3.

9 Çok oyunculu bir video oyunudur.

10 2017 Sınıflandırma Listesi - 41.04: ''Dergi, kitap, gazete vb. gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil).'', supra note 3. 11 Örnek vermek gerekirse: Google Play: Android cihazları için, Apple's App Store: iPad and iPhone için, Amazon AppStore: Amazon Fire cihazları için.

12 2017 Sınıflandırma Listesi - 35.01: ''Alıcı ve satıcılar için online pazaryeri (internet sitesi) sağlama hizmetleri.'', supra note 3.

13 Uygulamanın özelliklerine göre farklı sınıfların da marka başvurusuna eklenmesi faydalı olacaktır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.