1 Aralik 2018 tarihinde imzalanan ve 7208 Sayili Kanun'la TBMM tarafindan onaylanmasi uygun bulunan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arjantin Cumhuriyeti Hükümeti Arasinda Gelir Üzerinden Alinan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçiligina Engel Olma Anlasmasi" (Anlasma) ve ek Protokolü (Protokol) 2546 Sayili Cumhurbaskanligi Karari ile 15 Mayis 2020 tarihinde onaylanmis ve 16 Mayis 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayimlanmistir.

29 maddeden ve ilave 5 maddelik ek protokolden olusan anlasma, OECD Çerçeve Anlasma hükümlerine uygun olarak düzenlenmis ve imza altina alinmistir. Bu dogrultuda, ilk maddelerinde Kapsanan Kisiler, Kapsanan Vergiler, Genel Tanimlar, Mukimlik ve Is Yeri tanimlarina yer verilirken, diger maddelerde Gayrimenkul Varliklar; Deniz, Hava ve Kara Tasimaciligi; Bagimli Tesebbüsler, Temettüler, Faiz, Gayrimaddi Hak Bedelleri, Sermaye Deger Artis Kazançlari, Serbest Meslek Faaliyetleri, Ücret Gelirleri de dahil olmak üzere gelir üzerinden alinan vergilere iliskin çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik hükümlere yer verilmistir.

Anlasmanin baslangiç kisminda taraflarin vergi kaçakçiligi veya vergiden kaçinma yoluyla (Anlasmada saglanan kolayliklari elde etmeyi amaçlayan anlasma seçme (treaty shopping) ayarlamalari da dahil) vergilendirmeme veya düsük vergilendirme olanagi yaratmadan gelir üzerinden alinan vergiler bakimindan çifte vergilendirmeyi önleme niyetleri belirtilmistir. Bu kapsamda, Çok Tarafli Anlasmaya (Multilateral Convention, MLI) atifta bulunulmus olmasi bakimindan önem arz etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti ile Arjantin Cumhuriyeti arasinda imzalanan Anlasma'nin iki ülke arasindaki ekonomik ve ticari iliskileri de olumlu yönde desteklemesi beklenmektedir. Anlasma'da özellikli olarak ön plana çikan baslica hususlar asagidaki gibi sayilabilir:

  • 10. madde hükümleri uyarinca, iki ülke mukimi arasinda dogacak Temettüler üzerinden kaynak ülkede alinacak vergi, temettüyü elde eden gerçek lehtarin, temettü ödeyen sirketin sermayesinin, temettü ödeme gününü de kapsayacak sekilde 365 günlük süre boyunca %25'ini elinde bulunduran bir sirket olmasi durumunda, gayrisafi temettü tutarinin yüzde onunu (%10); diger tüm durumlarda ise yüzde on besini (%15) asmayacaktir.
  • 11. madde hükümleri uyarinca, bir akit devlette dogan ve diger akit devletin bir mukimine ödenen faizler üzerindeki vergi, bu sekilde alinacak gayrisafi faiz tutarinin yüzde on ikisiyle (12%) sinirlandirilmistir. Bununla birlikte, bir akit devlette dogan ve diger devletin hükümetine ve merkez bankasina ödenecek faizler kaynak ülkede vergiden istisna edilmistir.
  • 12. madde hükümleri uyarinca, bir akit devlette dogan ve diger akit devletin bir mukimine yapilan gayrimaddi hak bedeli ödemeleri, gayrimaddi hak bedelinin gerçek lehtarinin diger akit devletin mukimi olmasi durumunda, yapilan gayrimaddi hak bedeli ödemesinin gayrisafi tutarinin haberin kullanimi veya kullanim hakki karsiliginda ödenen gayrimaddi hak bedeli için yüzde üçünü (%3); edebi, müzikal veya diger sanatsal veya bilimsel çalismanin her türlü telif hakki karsiliginda ödenen gayrimaddi hak bedeli için yüzde besini (%5); tüm diger durumlarda ödenen gayrimaddi hak bedeli için yüzde onunu (%10) asmayacaktir.
  • Anlasma'nin 22.maddesi uyarinca, iki akit devlet arasindaki çifte vergilendirmenin önlenme usulünün, mahsup yöntemi esasina göre yapilacaktir.
  • 24. madde hükümleri uyarinca, Anlasma'ya uygun düsmeyen bir vergileme dogacagina kanaat getirilmesi durumunda, söz konusu durumun çözümü için "Karsilikli Anlasma Usulü"ne basvurulacaktir.

Türkiye Cumhuriyeti ile Arjantin Cumhuriyeti arasinda imzalanan Anlasma, 25.maddede düzenlenen Karsilikli Bilgi Degisimi, ayni zamanda iki ülke arasindaki mali ve diplomatik is birligini de güçlendirecektir.

Söz konusu Anlasma'nin 28.maddesi uyarinca, taraflarin kendi iç yasal süreçlerinin tamamlandigini birbirlerine diplomatik yollarla bildirdikleri son yazili bildirimin alindigi tarihte yürürlüge girecektir. Bu baglamda, ülkeler arasindaki resmi bildirimlerin 2020 yili içerisinde tamamlanmasi ve Anlasma hükümlerinin 1 Ocak 2021 itibariyla uygulanmaya baslanmasi öngörülmektedir.

16 Mayis 2020 tarihinde Resmî Gazete'de yayinlanan söz konusu karara ve ekinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti ile Arjantin Cumhuriyeti arasinda imzalanan Gelir Üzerinden Alinan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçiligina Engel Olma Anlasmasi'na ve ek Protokol'e ulasmak içintiklayiniz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.