Yeni Gelişme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 27 Mart 2020 tarihinde COVID-19 pandemisine ilişkin yaptığı konuşmada pandemiyle mücadele için uygulanacak ek tedbirleri açıkladı.

Bu açıklamayı takiben, ek tedbirler arasında bulunan şehirlerarası seyahatlerin kısıtlanmasına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı, 28 Mart 2020 tarihli Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında Şehirlerarası Otobüs Yolcu Taşımacılığı İle İlgili Ek Genelge'yi ("Ek Genelge") yayınladı.

Ek Tedbirler Neleri Kapsıyor?

Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamada belirtilen tedbirler şunlardır:

  • Kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi özel sektörde de asgari sayıda çalışanla esnek çalışma düzenine geçilmesi;
  • Şehirlerarası seyahatlerin valilik iznine tabi olması;
  • Yurtdışı yolcu uçuşlarının tamamen durdurulması;
  • Tüm illerde valiliklerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak, alınan tedbirlerin sıkı takibinin yapılması,
  • Askerlerin 14 gün karantina kuralına uygun şekilde celp ve terhis uygulamasına tabi tutulması;
  • Piknik alanları, ormanlar, ören yerleri gibi alanların hafta sonu kapalı olması, hafta içi de bu alanlarda toplu olarak bir arada bulunulmaması;
  • Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeninin uygulanması.

Ek Genelge

Ek Genelge uyarınca şehirlerarası seyahatlere ilişkin kısıtlama 28 Mart 2020 tarihi 17:00 itibariyle şehirlerarası otobüs seferlerine uygulanmaya başlamıştır. Şehirlerarası otobüs seferleriyle seyahat etmek isteyen kişilerin valilik veya kaymakamlık koordinasyonunda kurulan Seyahat İzin Kurulu'na başvurarak izin belgesi alması gerekmektedir.

İzin belgesinin doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan kişilere verileceği ifade edilmiştir. Ayrıca, seyahat izniyle seyahat eden kişilerin çeşitli kontrollere ve gerekmesi halinde karantina uygulamasına tabi tutulması söz konusudur.

Şehirlerarası seyahatlere getirilen bu kısıtlamanın havayoluyla veya özel araçlarla yapılacak seyahatler bakımından nasıl bir uygulama bulacağı henüz açıklanmamıştır. Otobüs seferleri haricinde yapılacak şehirlerarası seyahatlere ilişkin ek tedbirlerin uygulamasına ilişkin yasal düzenlemelerin de kısa süre içerisinde yayınlanması beklenmektedir.

Sonuç

COVID-19 pandemisinin Türkiye'de etkisinin artmasıyla ve Bilim Kurulu'nun verdiği tavsiyeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı çeşitli ek tedbirler açıkladı. Bu tedbirlerden özellikle seyahat kısıtlamaları ve özel sektörde esnek çalışma düzenine ilişkin olanlar ticari faaliyetleri olduğu kadar kişilerin günlük yaşamlarını da yakından ilgilendirmektedir.

Bu sebeple, açıklanan ek tedbirlere ilişkin yasal düzenlemeler konusunda takipte kalınması ve açıklanan tedbirlere uyulması kişi ve toplum sağlığının yanı sıra şirketlerin de hukuka uyumu açısından yüksek önem taşımaktadır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.