Tüm dünyayi etkisi altina Covid-19 salgini 11 Mart 2020 tarihinde Türkiyede ilk vakanin açiklanmasi itibariyle çesitli önlemleri de beraberinde getirdi. Bu kapsamda öncelikli yüksek risk grubu olarak tanimlanan 65 yas üstü vatandaslar ile kronik rahatsizligi bulunan kisiler ve 20 yas alti gençler için sokaga çikma yasagi ilan edilmistir. Ayrica bu kapsamda Alisveris merkezleri, kuaförler, spor salonlari gibi bir çok isyeri kapatilmistir. Bankalar, eczaneler, kargo sirketleri gibi kapanmasi mümkün olmayan yerler ve fabrikalar devlet tarafindan yayinlanan genelgeler çerçevesinde belirli önlemler almis ve esnek çalisma saatleri uygulayarak bulas riskini en aza indirmeyi amaçlamistir.

Bu kapsamda vaka sayilarinin azalmasi ve sürecin meydana getirebilecegi olumsuzluklara karsi gerekli önlemlerin alinmaya baslamasinin ardindan 11 Mayis itibari ile normallesme sürecinin ilk adimlari atilmistir. Bu kapsamda 21 Mart'tan beri kapali olan Alisveris merkezleri ve kuaförler 11 Mayis itibari ile sinirli hizmet vermeye baslamistir.

YARGIDA COVID-19 ÖNLEMLERI

Vaka sayilarinin hizla artmasi neticesinde gerek toplum sagligi gerekse ticari kaygilar neticesinde kademli olarak önlemler alinmistir. Bunlar sirasiyla;

  • 03.2020 tarihli 1.Mükerrer Resmi Gazete'de yayimlanan Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair 7226 sayili Kanun'un Geçici 1.Maddesi ile; dava açma, icra takibi baslatma, basvuru, sikâyet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanasimi süreleri, hak düsürücü süreler ve zorunlu idari basvuru süreleri de dâhil olmak üzere bir hakkin dogumu, kullanimi veya sona ermesine iliskin tüm süreler; 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Kanunu 5271 sayili Ceza Muhakemesi Kanunu ve 6100 sayili Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren diger kanunlarda taraflar bakimindan belirlenen süreler ve bu kapsamda hâkim tarafindan tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlastirma kurumlarindaki sürelerin 13.03.2020 (dâhil) tarihinden 30.04.2020 (dâhil) tarihine kadar durmasina karar verilmistir.
  • Son olarak 30.04.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan Cumhurbaskani Karari ile yukarida bahsedilen süreler 15.06.2020 tarihine kadar uzatilmistir.

Netice itibariyle yukarida bahsedilen süreç uygulanarak bulas riski azaltilarak toplum sagliginin korunmasi amaçlanmistir.

1 HAZIRAN ITIBARI ILE NORMALLESME EYLEM PLANI HAYATA GEÇIYOR.

Saglik Bakanligi 26.05.2020 tarihinde yayimlamis oldugu Covid-19 Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberi ile isletmelerin almasi gereken önlemler açiklanmistir. Isbu rehber ile isletmelerde uyulmasi gereken süreçlerden bahsedilmistir. Genel kapsamda düzenli olarak ates ölçümünün gerçeklestirilmesi, havalandirma sistemlerinin düzenlenmesi, sosyal mesafenin korunmasi için alinmasi gereken önlemlerden bahsedilen rehber ile vaka sayilarinda meydana gelebilecek ani artislarin önüne geçilmeye çalisilmistir.

NORMALLESME TAKVIMI

  • 06.2020 tarihi itibari ile sehirlerarasi seyahat sinirlamasi tamamiyla ortadan kaldirilmistir.
  • Umuma açik istirahat ve eglence yerleri ile çay bahçesi, dernek lokalleri, spor merkezleri tesisleri gibi yerler 01.06.2020 tarihi itibari ile açilacaktir.
  • Müze ve Ören yerleri kurallara uyulmak sarti ile kontrollü olarakziyaretee 01.06.2020 tarihi itibari ile açilacaktir.
  • Plajlar, deniz turizmi ve tasimaciligina iliskin yasaklar belirlenen kurallar dahilinde 01.06.2020 tarihi itibari ile kaldirilacaktir.
  • Kresler, gündüz bakim evleri, sürücü kurslari ve benzeri kurslara 01.06.2020 tarihi itibari ile hizmet vermeye baslayacaktir.
  • 06.2020 tarihi itibari ile durusma ve kesiflere verilen aralarin sonlandirilmasi, yargida sürelerin baslatilmasi, icra - iflas takiplerinin durdurulmasina son verilecektir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.