Yeni Gelisme

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde 16.07.2020 tarihinde yayimladigi duyuru ile çevrimiçi perakende kanalinin önemli aktörleri arasinda yer alan e-pazaryeri platformlarina yönelik olarak Rekabet Kurulu'nun 11.06.2020 tarih ve 20-28/353-M sayili karari ile sektör incelemesi baslatildigi duyurulmustur. Duyuruda e-pazaryerlerinin, sahip olduklari platform ekonomisi isleyis ve etkileri nedeniyle geleneksel piyasalardan ayrisan; benimsedikleri is modelleri ve pazar davranislari ile yeni ekonominin rekabetçi düzenini belirleyen öncü piyasa aktörlerinden oldugu belirtilmektedir. Buna ilaveten, sektör incelemesine dayanak teskil eden temel gelismeler ile incelemenin kapsam ve niteligi hakkinda asagidaki bilgilere yer verilmektedir.

  • E-pazaryerlerinin veri sahipligi ve ag etkilerine bagli pazar güçlerinin, pazarda hem platform sahibi hem de satici olarak yer almalarina dayanan rollerinin de etkisiyle kötüye kullanilmasi endisesi bulunmaktadir.
  • E-pazaryerlerinin fiyatlama, platform hizmetleri ve tedarik davranislari yoluyla dislayici ve/veya sömürücü uygulamalarda bulunabilecekleri tüm dünyada gerek rekabet hukuku incelemelerinde gerekse literatürde artan siklikla gündeme gelmektedir.
  • Kurul önüne gelen dosyalarda da; sektörün farkli rekabet dinamiklerine sahip oldugu ve bu yönüyle geleneksel yasal çerçevenin öngördügünden farkli ve karmasik bir yapi ve isleyis içerdigi tespiti göze çarpmaktadir.

Rekabet Kurumu'nun duyurusuna buradan ulasabilirsiniz.

Ne Anlama Geliyor?

Yakin tarihte Birlesik Krallik rekabet otoritesinin yayimladigi Çevrimiçi Platformlar ve Dijital Reklamcilik Sektör Arastirmasi Raporu'ndan da anlasilabilecegi üzere son zamanlarda rekabet otoriteleri çevrimiçi platformlari daha iyi anlayabilmek adina sektör incelemeleri yapmaktadir. Nitekim Rekabet Kurumu da 2020 yili basinda dijital ekonomi sektöründe temel politikalari belirleyecek olan Dijitallesme ve Rekabet Politikasi için hazirlik çalismalarini baslatmis ve Rekabet Kurulu yakin tarihte aldigi bir kararla (07.05.2020 tarihli ve 20-23/307 sayili karar) Strateji Gelistirme Dairesi Baskanligi'nin görev tanimini dijital ekonomiyle ilgili olarak bir takim unsurlar eklemisti.

Yeni baslatilan bu sektör incelemesi de Rekabet Kurumu'nun son zamanlarda bu alana gösterdigi ilginin bir parçasi olarak görülebilecektir. Nitekim duyuruda, e-pazaryerlerinin yol açtigi (muhtemel) rekabetçi ve rekabet karsiti etkilerinin anlasilmasinin ve bunlara dayanan etkin politikalarin kurgulanmasinin, yeni ekonominin saglikli bir rekabetçi düzene sahip olmasinda önemli bir adim teskil ettigi belirtilmektedir. Bu dogrultuda da E-Pazaryeri Platformlari Sektör Incelemesi'nin bu adima öncülük etmek için baslatildigi ifade edilmektedir.

Sonuç

Duyuruda da belirtildigi üzere Rekabet Kurumu, azami katilim ve veri derinliginin saglanmasi adina e-pazaryerlerinin yani sira bu platformlar üzerinden alisveris yapan tüketiciler ve satis yapan tedarikçiler ile bunlari temsil eden tesebbüs birliklerinin bilgilerine basvurulmasini hedeflemektedir. Duyuru kapsaminda Rekabet Kurumu'nun, toplanan verilerin de yardimiyla tamamlanacak olan raporla, sektörün rekabetçilik yapisinin kapsamli bir fotografinin ortaya konulmasinin ve bu temelde etkin ve rekabetçi isleyisi teminen rekabet hukuku ve düzenleme ayaklarinda atilmasi gereken adimlarin belirlenmesinin amaçlandigi belirtilmistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.