Yeni Gelişme

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ("BTK") 5 Aralık 2019 tarihinde yaptığı duyuruda elektronik haberleşme sektörüne ilişkin yetkilendirme mevzuatında yapılması planlanan değişiklikleri kamuoyu görüşüne sundu. Değişiklikler kapsamında yetkilendirme başvuru şartları, ücretleri, süreleri, yeterlik kontrolleri, işletmelerin hak ve yükümlülükleri ve hizmet sunmayan işletmecilerin yetkilendirmelerinin iptali gibi pek çok konuda yeni düzenlemelerin getirilmesi planlanıyor.

Ne Değişecek?

BTK, elektronik haberleşme sektöründe yetkilendirmeye ilişkin yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili dört taslak doküman yayımladı:

  • Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı
  • Bildirim Formu Taslağı
  • Kullanım Hakkı Başvuru Formu Taslağı
  • Yetkilendirme Süreleri ve Yeterlik Kontrollerine İlişkin Taslak Düzenleme

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği bakımından, yetkilendirme başvuru şartlarının kapsamının genişletilmesi, yetkilendirme ücretinin hesaplanması, kullanım hakkı ücretinin ödenmesi, işletmecilerin yetkilendirme kapsamında BTK ile düzenli olarak paylaşacağı bilgi ve belgeler ve yetkilendirmesi bulunan ancak hizmet sunmayan işletmecilerin yetkilendirme iptali süreci de dahil olmak üzere pek çok konuda değişikliğe gidilmesi planlanıyor. BTK ayrıca, değişiklikler doğrultusunda kullanım hakkı verilmesi veya bildirim yoluyla yapılacak yetkilendirmeler için iki başvuru taslağı yayımladı.

Yetkilendirme Süreleri ve Yeterlik Kontrollerine İlişkin Taslak Düzenleme uyarınca yetkilendirme, yenileme süreleri ve yeterlik kontrol periyodlarının hesaplanmasına ilişkin de yeni düzenlemeler getirilecek.

BTK'nın kamuoyu görüşü sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç

BTK, elektronik haberleşme sektörünün düzenlenmesine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Paydaşlar, taslak belgelere ilişkin görüşlerini BTK'nın internet sitesinde yer alan görüş bildirme formunu kullanarak 6 Ocak 2020 tarihine kadar iletebilirler.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.