המערכת הפיננסית נמנית על הגופים החיוניים במשק וככזו גם בעיצומו של משבר הקורונה היא ממשיכה לפעול ולספק שירותים וכשרוב עובדיה עדיין פעילים. עם זאת, ימים אלה רחוקים מלהיות שגרתיים, עם עובדים שהוצאו לחופשות בתשלום, עובדים שהוצאו לחופשות שלא בתשלום, עם ועם ריבוי עובדים מהבית ועם סגירת חלק משמעותי מפעילות השירות הפרונטלי.

הימים החריגים האלה עדיין לא נראים ככאלה שהגיעו לתומם עם הודעת הממשלה על הקלת חלק ממגבלות התנועה והעבודה. למעשה, גופים אלה, בהכללה, כנראה לא יחוו בקרוב שינוי משמעותי באופי עבודתם מאז אמצע מרץ. לצד זאת, הגופים הללו לא צפויים להקטין במידה רבה את היקפי פעילותם וכוח-האדם בהם לאחר תום משבר הקורונה. זאת במידה רבה גם מכיוון שמדובר בגופים שבימים כסדרם כפופים לרגולציה מחמירה ונרחבת על כל היטב, בדגש על סטנדרטים של שירות ללקוחות ושל ניהול סיכונים ותהליכים, אשר מצריכים קיומם של שורה ארוכה של בעלי תפקידים, וגם משום שמדובר בגופים איתנים ויציבים שלא איבדו את הביקוש למוצריהם

כך, למשל, באחד הבנקים בחרו שלא לשנות את מדיניותם לגבי העובדים וסוגי השירות הניתנים כעת, להוציא חריגים, וזאת לפחות עד תחילת חודש מאי. למול זאת, בקבוצת ביטוח מסבירים כי "יהיה שילוב של עבודה מהבית אל מול חזרה למשרדים וזאת בהתאם להנחיות ולהתפתחויות", תוך שהם מבהירים כי "עדיין יהיה חשש לגילוי חולים מה שיכול להביא למצב שהרבה עובדים ייאלצו להיות בבידוד גם לאחר החזרה ולכן החזרה תהיה הדרגתית ובצורה מבוקרת. זה נכון גם לגבי חזרת העובדים שיצאו לחל"ת ולחופשה כשהמטרה הנה להחזיר כמה שיותר עובדים וכמה שיותר מהר". על כך נוסיף כי בבית השקעות גדול מספרים כי מרבית היוצאים לחל"ת הם מתפקידים של מתן שירות פרונטלי לציבור, דבר שאין בו שימוש כיום, תחת המגבלות. אבל, ביום שאחרי, כשהציבור יוכל לנוע, השירות האמור יחזור להידרש ולכן העובדים יושבו לתפקידם.

משורת שיחות שקיימנו עם גופים פיננסיים גדולים עולה כי לפי שעה לא נראה שתהיה חזרה לשגרה כשהגופים מחכים לראות מה אומרים להם הרגולטורים האחראיים, שבין היתר הנחו למשל לסגור לקבלת קהל פרונטלית את מרבית סניפי הבנקים. אם כן, כיצד נראה המהלך לחזרה לעסקים כרגיל לכשיתאפשר?

בענף הבנקאות הוצאו לחל"ת מספר קטן של עובדים, אם בכלל, כשלצדם הוצאו עובדים רבים בהרבה לחופשה בתשלום - רגילה וללא אובדן זכויות. מנגד, "כדי לצמצם סיכונים ולהבטיח המשכיות עסקית" ישנם עובדים רבים שעובדים מהבית וישנם עובדים שעובדים ברוטציות או מאתרים שונים תוך שימת דגש על מתן שירותים ללקוחות מרחוק, בעיקר באמצעות הדיגיטל והטלפון. כך, המערכת הבנקאית עובדת גם היום במתכונת חירום, "ולגבי זה לא נמסר עד כה על שינוי", כדברי גורם במערכת. על כן, נראה כי בבנקים לא יהיה שינוי דרמטי עם החזרה מהמשבר, כשהעבודה אצלם אף גברה בתקופה האחרונה וזאת בעוד שהח"לתים בשוליים.

מנגד, בענף הביטוח יש הרבה יותר עובדים שהוצאו לחל"ת, כשנראה שמדובר על חזרה לעבודה הדרגתית, שעדיין לא ברור מתי ואיך היא תתבצע. לצד זאת בענף הביטוח, כמו גם בבתי ההשקעות שרוב עובדיהם נשארו בעבודה כשמיעוט הוצא לחל"ת, מורגשת מגמה שכנראה תישאר גם ב"יום שאחרי", של עבודה מרחוק. דבר זה מבשר על ממשק דיגיטלי חזק בהרבה אחרי ימי הקורונה מכפי שהיה לפני ימי הקורונה - הן בין הלקוחות לגופים עצמם והן בין הגופים עצמם לעובדיהם. לדבר זה תהיה השפעה ניכרת על כוח-האדם בענף הפיננסים בהסתכלות ארוכה יותר.

עוד נציין כי גם בחברות כרטיסי האשראי יש חל"תים, כשמרבית העובדים ממשיכים בתפקידיהם, גם דרך "מודל עבודה מרחוק", במיוחד במוקדים. לגבי חברות כרטיסי האשראי נציין כי הן מסתמכות במידה רבה על הפעילות העסקית במשק - גיהוצי כרטיסי האשראי, וכשזה נפגע גם הכנסותיהן נפגעות מאוד.

רון שטיין

משרדי רואי החשבון: תלויים בהתאוששות הכללית במשק

בקרב משרדי רואי החשבון מתחילים להרגיש את שינוי המגמה והשאיפה להחיות את פעימות הלב הכלכליות של המשק, אם כי ברור בקרב רוב משרדי רואי החשבון שהחזרה לשגרה תתרחש באיטיות, ובמקביל להתאוששות הכללית במשק. החזרה לשגרה של רואה החשבון תהיה צמודה לחזרה לשגרה של העסקים והפעילות הכלכלית הכללית במשק. משרדי רואי החשבון מהווים תמונת מראה של המצב הכלכלי של המשק כולו, היות והם מלווים את העולם העסקי והיצרני ביום-יום. משברים כלכליים, עליות וירידות בבורסה, ריבוי עסקאות, מלחמות או מבצעים צבאיים ומן הסתם גם מגפות חסרות תקדים - משפיעים על עבודתם והיקפה.

כך, עם התעצמות משבר הקורונה, נאלצו רבים מהמשרדים להוציא את העובדים שלהם לחופשות או לחל"ת, וגם פירמות ראיית החשבון הגדולות במשק, הביג-5 ,הודיעו לעובדיהן על יציאה מרוכזת לחופשת פסח או על יציאה לחל"ת. פירמת הייעוץ וראיית החשבון הגדולה בישראל, EY ישראל, שלחה את מרבית עובדיה הביתה - חלק קטן מהם לחל"ת ויתר העובדים הוצאו לחופשת פסח עד על חשבון ימי החופשה שלהם, וגם על חשבון "מינוס" ימי חופשה, ככל שהמצב יחייב זאת, בפירמותBDO , PwC ו-KPMG הוצאו חלק משמעותי מהעובדים לחל"ת ובפירמת רואי החשבון Deloitteנמנעו מלהוציא עובדים לחל"ת, אך ביקשו מעובדים לנצל את כל ימי החופשה שצברו.

כעת, עומדים כל משרדי רואי החשבון מול שינוי המגמה, והצהרות הממשלה על השאיפה להחזיר את המשק לשגרת עבודה כלשהי, בהדרגתיות - והם נערכים לה.

לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון, השינוי מתחיל אך ייקח זמן עד שנראה את רוב עובדי משרדי רואי החשבון חוזרים לעבודה. "החזרה לעבודה כעת היא חזרה מאוד הדרגתית ומאוד איטית. רוב העובדים שהוצאו לחל"ת לא הוחזרו לעבודה. עם פרוץ המשבר, בערך רבע או אפילו שליש מעובדי המשרדים הוצאו לחל"ת, ומתוכם בשלב זה - יום אחרי החג - הרוב לא חזרו. המצב כרגע הוא בעיקר סטטי, כאשר הצפי הוא שחלק קטן מהעובדים יוחזרו לעבודה בטווח הקרוב, אבל ככל שנתקרב לדוחות הרבעוניים של חודש מאי יוחזרו יותר ויותר עובדים, בעיקר במשרדים הגדולים. גם עובדים שכבר הוחזרו לעבודה ממשיכים לעבוד מהבית ולא מגיעים למשרדים".

עוד מסבירה שטרק, כי לאור הקפאת עבודות הביקורת הממשלתיות יהיו משרדים שייקח להם יותר זמן לחזור לעבודה. "משרדים שבנויים בחלקם או ברובם על עבודות ממשלתיות תהיה לכך השלכה על מצבת העובדים. אלה לא יוחזרו בשלב הזה לעבודה, עד שהנתח הזה של העבודה יחזור".

ואולם, גם בתקופת המשבר הנוכחי, ובעקבותיו, ישנה דרישה לשירותי רואי החשבון. שטרק: "רואי החשבון מסייעים כעת בהגשת בקשות למענקים מהמדינה במסגרת תכנית הסיוע לעצמאים, וכן בהגשת בקשות להלוואות בערבות המדינה ולדיווח על חל"ת והחזרת עובדים מחל"ת, והפעילות הזאת מצריכה החזרת חלק מהעובדים לפעילות. אנחנו נחשבים חיוניים, כי אנחנו נותנים שירות לעסקים במשק בשגרה ובמשבר. גם בתקופות הקשות עמדנו בחזית".

ומה קורה במשרדי הביג5 כעת? בעוד חלק מהמשרדים כבר החזירו את מרבית עובדיהם לעבודה, כשבו מבוצעת מהבית, אחרים עדיין "שוקלים את צעדיהם".

בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte ,שכאמור החליטה כמדיניות שלא לפטר או להוציא עובדים לחל"ת בעקבות המשבר טרום חופשת הפסח, החזרה לשגרה כמעט מלאה. מהפירמה נמסר, כי "כל

To read the full article click here.

Originally published 21 April, 2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.