Είναι ευρέως γνωστό, ότι η Κύπρος διαθέτει ένα πολύ ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα.

Δίνονται ουσιαστικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ενώ ο εταιρικός φόρος εισοδήματος, στηρίζεται στον ανταγωνιστικό συντελεστή του 12,5% που επιβάλλεται επί των κερδών. Οι Κυπριακές εταιρείες επωφελούνται από το δίκτυο σε σχέση με τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, που έχει συνάψει η Κύπρος με πάνω από 60 χώρες, ενώ επίσης επωφελούνται μέσω της δυνατότητάς πρόσβασης σε οδηγίες της ΕΕ.

Τα μερίσματα από αλλοδαπές εταιρείες και η διάθεση μετοχών και άλλων τίτλων (όπως ομόλογα) απαλλάσσονται από τον φόρο υπό προϋποθέσεις. Περαιτέρω, το φορολογικό καθεστώς IP στην Κύπρο, μπορεί να αξιοποιηθεί για την επίτευξη ενός φορολογικού συντελεστή 2,5%.

Σύμφωνα με τη Κυπριακή νομοθεσία, μια εταιρεία θεωρείται φορολογικός κάτοικος Κύπρου εάν πραγματικά διοικείται και ελέγχεται στη Κύπρο. Οι Κυπριακές εταιρείες καλούνται να αποδεικνύουν ότι οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, η φυσική παρουσία αλλά και οι καθημερινές αποφάσεις λαμβάνουν χώρα στη Κύπρο. Η πλειοψηφία των διευθυντών της εταιρείας, να είναι κάτοικοι Κύπρου, και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων της εταιρείας.

Η ουσιαστική υπόσταση, μπορεί να επιτύχει, με τη διατήρηση της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο έχοντας πλήρως στελεχωμένα γραφεία, μια ιστοσελίδα η οποία να διαχειρίζεται και να φιλοξενείται στη Κύπρο καθώς και προσωπικό πλήρους η μερικής απασχόλησης στη Κύπρο. Η Εταιρεία θα πρέπει να έχει οικονομική ουσία στην Κύπρο, τραπεζικούς λογαριασμούς που να διατηρούνται και να διαχειρίζονται στη Κύπρο καθώς επίσης και επενδύσεις μέσω αυτής της εταιρείας.

Το ΧΑΚ, λειτουργεί στα καθορισμένα Ευρωπαϊκά πλαίσια και βρίσκεται υπό πλήρη εποπτεία από τις Κυπριακές Αρχές. Πέραν της Ρυθμιζόμενης Αγοράς, το ΧΑΚ λειτουργεί και τη μη- ρυθμιζόμενη ΝΕΑ αγορά, βάσει των προβλεπόμενων στην οδηγία MIFID.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο αυξάνει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων και βοηθά στην εξωστρέφεια μιας επιχείρησης στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. H ΝΕΑ του ΧΑΚ, μέσω του ευέλικτου νομικού πλαισίου, καταφέρνει και ελκύει μικρομεσαίες εταιρείες, που κάνουν την εισαγωγή τους, μπαίνοντας στον «χάρτη» των funds και των διεθνών επενδυτών ενώ παράλληλα προσφέρει σημαντικά φορολογικά οφέλη.

Το Χρηματιστήριο, δύναται να αποδεχθεί εκδότη, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη δραστηριότητα, παρά μόνο με την υποβολή του επιχειρηματικού του πλάνου και του χρόνου υλοποίησης αυτού, το οποίο παρέχει επαρκή στοιχεία για την ορθή εκτίμηση των τίτλων. Στο ΧΑΚ, έχουν γίνει μελέτες και προσπάθειες εξειδικευμένες για ανάπτυξη της Αγοράς των Ναυτιλιακών Ομολόγων και γενικά για την περαιτέρω ενίσχυση του σημαντικού αυτού τομέα της οικονομίας αλλά και στον τομέα των Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων.

Η Eurofast είναι ένας οργανισμός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που απασχολεί τοπικούς συμβούλους σε περισσότερες από 22 πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής (ΝΑΕΜΑ). Ο Οργανισμός κατέχει μοναδική θέση ως πάροχος πολλαπλών υπηρεσιών στις προτιμήσεις των επενδυτών και των εταιρειών που αναζητούν επαγγελματικού επιπέδου υπηρεσίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κωνσταντίνο Παύλου, Υπεύθυνο του Νομικού Τμήματος στο email constantinos.pavlou@cypress.com.cy ή την 'Aννα Φιλιώτη Διευθύντρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στο email anna.philiotis@eurofast.eu

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.