Het ontwerp-wetsvoorstel waarmee de Europese richtlijn en verordening tot hervorming van de accountancymarkt wordt geïmplementeerd is ter consultatie aangeboden. Nederland wijkt daarin in sommige opzichten af van de Europese regeling. Zo wil de wetgever het strengere verbod op het verrichten van andere werkzaamheden dan controlediensten bij OOB's behouden. Verder worden de bevoegdheden van de AFM uitgebreid, waaronder de mogelijkheid bepaalde personen een voorlopig verbod op te leggen van ten hoogste drie jaar om een functie bij een accountantsorganisatie of OOB te bekleden. Dit verbod geldt ook voor personen die het dagelijks beleid bepalen bij een OOB. Belanghebbenden kunnen tot 26 mei 2015 reageren op het ontwerp-wetsvoorstel.

In april 2014 zijn de Europese richtlijn en verordening tot hervorming van de accountancymarkt vastgesteld. Het doel van deze regelgeving is om het vertrouwen van beleggers te versterken door de kwaliteit van de wettelijke controles van jaarrekeningen te verbeteren. De Europese maatregelen bevatten ook voorschriften voor het vergroten van de onafhankelijkheid en objectiviteit van accountants bij het uitvoeren van hun taken. In de verordening zijn specifieke maatregelen voor de wettelijke controle van organisaties van openbaar belang (OOB's) opgenomen. Een aantal van de Europese regelingen waren al in de Nederlandse wet opgenomen. Zo geldt sinds 1 januari 2013 een scheiding van controle- en adviesdiensten voor Nederlandse accountantskantoren en treedt op 1 januari 2016 de verplichte kantoorroulatie in werking. Op een aantal punten wijkt de Nederlandse regelgeving af van de Europese voorschriften.

De Nederlandse wetgever heeft het ontwerp-wetsvoorstel waarmee de Europese regelgeving wordt geïmplementeerd nu ter consultatie aangeboden. Daaruit volgt onder meer dat de wetgever het strengere verbod op het verrichten van andere werkzaamheden dan controlediensten bij OOB's wil behouden. Nederland wijkt daarmee af van de Europese regeling uit de verordening waarin een 'zwarte lijst' met verboden niet-controlediensten is opgenomen die niet mogen worden verricht bij de gecontroleerde OOB. De maximumperiode voor de verplichte kantoorroulatie wordt in de Nederlandse wet aangepast van acht jaar naar tien jaar: een accountantsorganisatie mag niet langer dan tien jaar de wettelijke controle van een OOB verrichten. Verder wordt de zogeheten afkoelperiode verlengd van twee naar vier jaar. De externe accountant die voor de wettelijke controle verantwoordelijk is, moet na vijf jaren rouleren. In de Europese regelgeving wordt ook het publieke toezicht op externe accountants en accountantsorganisaties geharmoniseerd, en krijgen toezichthouders aanvullende bevoegdheden. Ook in het ontwerp-wetsvoorstel worden de bevoegdheden van de AFM uitgebreid, waaronder de mogelijkheid bepaalde personen ten hoogste drie jaar te verbieden om een functie bij een accountantsorganisatie of OOB te bekleden. Dit verbod kan worden opgelegd aan een lid van een accountantskantoor of een lid van een leidinggevend of bestuursorgaan van een OOB. De wetgever merkt in de toelichting op dat bij toepassing van het verbod gedacht kan worden aan gevallen van recidive en fraude.

Na dit wetsvoorstel volgt nog een wetsvoorstel met aanvullende nationale maatregelen voor de accountantssector, zoals de verplichting voor grote accountantsorganisaties een onafhankelijke raad van commissarissen in te stellen. Dit wetsvoorstel is nog in voorbereiding.

De Europese regelgeving moet uiterlijk 17 juni 2016 in de Nederlandse wet zijn geïmplementeerd, maar het verbod op scheiding van controle- en andere werkzaamheden geldt al en de verplichte kantoorroulatie treedt op 1 januari 2016 in werking.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.