Ι. Πρόλογος

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, η οποία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 από τον Joe Gebbia, τον Brian Chesky και τον Nathan Blecharczyk και έχει βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Η ονομασία Airbnb είναι ακρωνύμιο του αρχικού ονόματος AirBedAndBreakfast. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε, όταν τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Οι τότε συγκάτοικοι Gebbia και Chesky, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαμερίσματός τους, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast, προσφέροντας σε τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου στέγη, φουσκωτά στρώματα (αέρα) και σπιτικό πρωινό έναντι πληρωμής.

Σήμερα, εκατομμύρια οικοδεσπότες και ταξιδιώτες επιλέγουν να δημιουργήσουν έναν δωρεάν λογαριασμό στην Airbnb έτσι ώστε να καταχωρούν τον χώρο τους και να νοικιάζουν μοναδικά καταλύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κύπρο η τουριστική αυτή βιομηχανία ενοικίασης αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb ή άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων, χαρακτηρίζεται ως μια αναδυόμενη δύναμη. Συγκεκριμένα, η σταθερή αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια (48% για το 2017-2018) αποτελεί δείκτη της αναδυόμενης τάσης της εν λόγω κατηγορίας καταλυμάτων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, συνολικά 34.493 επισκέπτες είχαν διαμείνει σε διαμερίσματα τύπου Airbnb στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 31.774 ήταν ξένοι και οι υπόλοιποι 2.719 ντόπιοι.

ΙΙ. Ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέθηκε σε ισχύ 'Ο περί της Ρύθµισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυµάτων (Τροποποιητικός) Νόµος του 2020 (Ν. 9(Ι)/2020 )', ο οποίος θα διαβάζεται µαζί µε τον περί της Ρύθµισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυµάτων Νόµο του 2019 (στο εξής θα αναφέρονται ως «η Νομοθεσία»), βάσει των οποίων θα ρυθμίζονται η αδειοδότηση και οι προδιαγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, τύπου Airbnb, που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας Κυπρακής νομοθεσίας.

ΙΙΙ. Ορισμοί

α) Αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα

Σύμφωνα με την Νομοθεσία «αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα» σηµαίνει είτε την µεµονωµένη τουριστική επιπλωµένη έπαυλη ή την µεµονωµένη κατοικία ή το µεµονωµένο διαµέρισµα, το οποίο αποτελεί «µονάδα» δυνάµει του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (∆ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίµηση) Νόµου (ΚΕΦ. 224)1, που δεν αποτελεί «ξενοδοχείο» ή «τουριστικό κατάλυµα», το οποίο εκµισθώνεται ως έπαυλη ή κατοικία ή µονάδα και όχι τµήµα αυτής και το οποίο είναι εγγεγραµµένο στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού.

β) Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων

Το «Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων» σηµαίνει το µητρώο που τηρεί το Υφυπουργείο Τουρισµού και στο οποίο είναι εγγεγραµµένα όλα τα αυτοεξυπηρετούµενα καταλύµατα.

γ) Διαχειριστής αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος

Ο «Διαχειριστής αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος» σηµαίνει το φυσικό ή νοµικό πρόσωπο στο οποίο ο επιχειρηµατίας µπορεί να αναθέσει τη διαχείριση και διοίκηση του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος. Νοείται ότι, ο διαχειριστής στην προκειµένη περίπτωση, φέρει τις ευθύνες του επιχειρηµατία.

δ) Επιχειρηµατίας

Ο «επιχειρηµατίας» σηµαίνει το φυσικό ή νοµικό πρόσωπο, στο όνοµα του οποίου εκδίδεται η άδεια εγγραφής του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος σύµφωνα ή/και έχει την οικονοµική εκµετάλλευση του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος ή/και την ευθύνη για τη διαχείρισή του­.

IV. Προϋποθέσεις Εκμίσθωσης Αυτοεξυπηρετούµενου Κατάλυµατος

(α) Το αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα θα πρέπει να φέρει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές µεµονωµένης κατοικίας και/ή µεµονωµένης τουριστικής επιπλωµένης έπαυλης και/ή µεµονωµένου διαµερίσµατος.

(β) το αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα θα πρέπει να είναι εγγεγραµµένο στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων, το οποίο τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισµού.

(γ) το αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα θα πρέπει να διατηρεί κατά το χρόνο λειτουργίας του σε ισχύ και να έχει ανανεώσει την άδεια εγγραφής του.

(δ) Διαφήμιση:

Ο ιδιοκτήτης και/ή ο δικαιούχος χρήστης, ο επιχειρηµατίας (µε την έγκριση και/ή εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη) και/ή ο κύριος αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος δύναται να διαφηµίζει και/ή να εκµισθώνει και/ή να ενοικιάζει αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα, νοουµένου ότι αυτό είναι εγγεγραµµένο στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων και έχει λάβει αριθµό µητρώου, ο οποίος αναγράφεται στη διαφήµιση και/ή στην προώθηση του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές:

(ε) Έναρξη Ισχύος:

Νοείται ότι, κάθε αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα που λειτουργεί πριν την έναρξη της ισχύος του περί της Ρύθµισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυµάτων (Τροποποιητικού) Νόµου του 2020 θα πρέπει να συµµορφωθεί µε τις διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας εντός δύο (2) ετών:

(στ) Απαγόρευση Διαφήμισης:

Νοείται περαιτέρω ότι, µετά την πάροδο της µεταβατικής περιόδου για εγγραφή στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων ο ιδιοκτήτης και/ή ο πάροχος ηλεκτρονικής πλατφόρµας διαφήµισης απαγορεύεται να διαφηµίζει και/ή να αναρτά καταλύµατα τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει αριθµό µητρώου.

V. Ανάκληση Άδειας Εγγραφής

H άδεια εγγραφής αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος δύναται να ανακληθεί από το Υφυπουργείο Τουρισµού µε ταυτόχρονη διαγραφή αυτού από το Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων σε μια από τις πιο κάτω περιπτώσεις:

(α) Όταν η άδεια εγγραφής χορηγήθηκε δυνάµει ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων που υπέβαλε ο επιχειρηµατίας,

(β) Στην περίπτωση οριστικής παύσης των εργασιών της επιχείρησης,

(γ) Κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου από Λειτουργό του Υφυπουργείου Τουρισµού διαπιστωθεί ότι οποιοδήποτε από τα απαραίτητα για την εξασφάλιση άδειας εγγραφής πιστοποιητικά και έγγραφα, ως καθορίζονται στο Πέµπτο Παράρτηµα της Νομοθεσίας δεν έχουν ανανεωθεί,

(δ) Στην περίπτωση που ο επιχειρηµατίας έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήµατα σύµφωνα µε τον περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόµο2 και τους Κανονισµούς που εκδόθηκαν δυνάµει αυτού, αφού προηγηθεί διαβούλευση µε το ∆ιευθυντή του Τµήµατος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και για αδικήµατα που αφορούν παραβάσεις σε θέµατα υγείας, όπως αυτές ρυθµίζονται από την οικεία νοµοθεσία για την οποία έχει αρµοδιότητα ως προς την εφαρµογή της το Υπουργείο Υγείας,

(ε) Λόγω θανάτου του επιχειρηµατία ή µε την έκδοση διατάγµατος πτώχευσης σε περίπτωση φυσικού προσώπου, ή µε το διορισµό εκκαθαριστή σε περίπτωση νοµικού προσώπου,

(στ) Στην περίπτωση έκδοσης προσωρινού διατάγµατος ή οριστικοποίησης εκδοθέντος προσωρινού διατάγµατος για παύση των λειτουργιών του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος,

(ζ) Στην περίπτωση κατ' εξακολούθησης παραβάσεων των διατάξεων του περί της Ρύθµισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυµάτων Νόμων ή των Κανονισµών που εκδίδονται δυνάµει αυτού ή οποιασδήποτε άλλης οικείας νοµοθεσίας,

(η) Στην περίπτωση που ο επιχειρηµατίας έχει καταδικαστεί µετά την έκδοση της άδειας εγγραφής για οποιοδήποτε από τα πιο κάτω αδικήµατα:

(i) φόνο εκ προµελέτης, κατά παράβαση του άρθρου 203 του Ποινικού Κώδικα3, ή για οποιοδήποτε αδίκηµα, κατά παράβαση των άρθρων 144 µέχρι 177 του Ποινικού Κώδικα,

(ii) ληστεία, κατά παράβαση των άρθρων 282 µέχρι 286 του Ποινικού Κώδικα,

(iii) διάρρηξη, κατά παράβαση των άρθρων 291 µέχρι 296 του Ποινικού Κώδικα,

(iv) πλαστογραφία, κατά παράβαση του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα,

(v) κλοπή, κατά παράβαση των άρθρων 255 µέχρι 272 του Ποινικού Κώδικα,

(vi) συνωµοσία προς καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του Ποινικού Κώδικα,

(vii) κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, κατά παράβαση του άρθρου 339 του Ποινικού Κώδικα,

(viii) εξασφάλιση αγαθών ή πιστώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 298 και 301, αντίστοιχα, του Ποινικού Κώδικα,

(ix) απάτη, κατά παράβαση του άρθρου 300 του Ποινικού Κώδικα,

(x) οποιοδήποτε αδίκηµα, κατά παράβαση του περί Ναρκωτικών Φαρµάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόµου4

(xi) οποιοδήποτε αδίκηµα, κατά παράβαση του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυµάτων) Νόµου5, καθώς και του περί της Καταπολέµησης της Εµπορίας και της Εκµετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυµάτων Νόµου6.

VI. Αυτεπάγγελτος έλεγχος αυτοεξυπηρετούµενων καταλυµάτων

Το Υφυπουργείο Τουρισµού δύναται οποτεδήποτε να διεξάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυµα ή αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας λειτουργίας ή άδειας εγγραφής καθώς και της τήρησης, από τον επιχειρηµατία ή το διαχειριστή του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος, των όρων της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου ή του τουριστικού καταλύµατος ή της άδειας εγγραφής του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος.

VII. Ρυθµίσεις Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων

1. Δηµιουργία Μητρώου Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων

(α) Το Υφυπουργείο Τουρισµού τηρεί Μητρώο στο οποίο καταγράφονται τα όλα τα αυτοεξυπηρετούµενα καταλύµατα που λειτουργούν στη Δημοκρατία,

(β) Ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος χρήστης ή ο επιχειρηµατίας τηρουµένης της έγκρισης και/ή εξουσιοδότησης του ιδιοκτήτη και/ή ο κύριος µονάδας, όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στις διατάξεις του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (∆ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίµηση) Νόµου, αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος υποβάλλει στο Υφυπουργείο Τουρισµού αίτηση σύµφωνα µε τον τύπο του καταλύµατος όπως αυτός καθορίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισµού, µαζί µε το καθορισµένο τέλος εγγραφής ανά κατηγορία αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος και Υπεύθυνη ∆ήλωση στην οποία βεβαιώνεται ότι τηρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

(i) Εγγραφή στο Τµήµα Φορολογίας (αριθµός φορολογικής ταυτότητας ιδιοκτήτη ή διαχειριστή ή και φπα όπου προβλέπεται µε βάση τη σχετική νοµοθεσία),

(ii) οι σχετικές λεπτοµέρειες του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος καθώς και οι ελάχιστες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές αυτών σύµφωνα µε τα σημεία πιο κάτω, και

(iii) ασφαλιστική κάλυψη του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος κατά παντός κινδύνου, για πυρκαγιά και αστική ευθύνη.

(γ) Το Υφυπουργείο Τουρισµού εντός δύο (2) µηνών από την ηµεροµηνία καταχώρησης της Υπεύθυνης ∆ήλωσης εξετάζει την αίτηση και ενηµερώνει τον αιτητή για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής του, µε αιτιολογία σε περίπτωση απόρριψης.

(δ) Με την εγγραφή στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων, το Υφυπουργείο Τουρισµού εκδίδει ειδικό σήµα και αριθµό εγγραφής ο οποίος αναρτάται και δηλώνεται σε όλες τις συναλλαγές και παράλληλα εκδίδεται και η πρώτη άδεια εγγραφής η οποία ισχύει για τρία (3) χρόνια από την ηµεροµηνία της έκδοσής της.

(ε) Η άδεια εγγραφής ανανεώνεται κάθε τρία (3) έτη κατόπιν αίτησης του ιδιοκτήτη και/ή του δικαιούχου χρήστη και/ή του επιχειρηµατία τηρουµένης της έγκρισης και/ή εξουσιοδότησης του ιδιοκτήτη και/ή του κύριου µονάδας του αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στις διατάξεις του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (∆ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίµηση) Νόµου στο Υφυπουργείο Τουρισµού και καταβολής του τέλους ανανέωσης της εγγραφής, η οποία υποβάλλεται εντός τριών (3) µηνών πριν από την λήξη της υφιστάµενης άδειας.

(στ) Με την εγγραφή στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων, το Υφυπουργείο Τουρισµού εξουσιοδοτείται όπως χρησιµοποιεί πληροφορίες για τα αυτοεξυπηρετούµενα καταλύµατα είτε για σκοπούς στατιστικής είτε για σκοπούς προώθησης των τουριστικών υποδοµών της χώρας.

2. Κατηγορίες Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων

(α) Η κατηγορία Τουριστικών Επιπλωµένων Επαύλεων περιλαµβάνει επιπλωµένες επαύλεις οι οποίες έχουν ανεξάρτητη και άµεση εξωτερική προσπέλαση, ιδιωτικότητα και παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου και κτίσµατος, στις οποίες ανήκει αποκλειστικά και ο διαµορφωµένος κήπος. Η εν λόγω κατηγορία αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων δεν κατατάσσεται σε τάξεις.

(β) Η κατηγορία Τουριστικών Επιπλωµένων Κατοικιών περιλαµβάνει τουριστικές επιπλωµένες κατοικίες σε σειρά ή σε συγκρότηµα µονοκατοικιών οι οποίες έχουν αυτοτέλεια λειτουργίας, ιδιωτική κοινόχρηστη ή δηµόσια εξωτερική προσπέλαση και ιδιωτικότητα. Στην κατηγορία αυτή δεν εµπίπτουν τουριστικές επιπλωµένες κατοικίες ή διαµερίσµατα σε πολυκατοικίες ή χώρους µε κοινόχρηστο κλιµακοστάσιο γιατί δεν εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη προσπέλαση και η ιδιωτικότητα. Ούτε εν λόγω κατηγορία αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων δεν κατατάσσεται σε τάξεις.

(γ) Η κατηγορία των ∆ιαµερισµάτων περιλαµβάνει διαµερίσµατα τα οποία αποτελούν µονάδα όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στις διατάξεις του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (∆ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίµηση) Νόµου. Η εν λόγω κατηγορία αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων δεν κατατάσσεται σε τάξεις.

VIII. Κτιριοδοµικές προδιαγραφές για τη δηµιουργία Αυτοεξυπηρετούµενων Καταλυµάτων

(α) Τουριστικές Επιπλωµένες Επαύλεις και Κατοικίες

Αναφορικά με τις κατηγορίες Τουριστικών Επιπλωµένων Επαύλεων και Τουριστικών Επιπλωµένων Κατοικιών απαιτούνται τα ακόλουθα:

(i) Χώρος (εµβαδόν)

Να πληροί τους όρους της αντίστοιχης εγκεκριµένης άδειας οικοδοµής ή της πολεοδοµικής άδειας δυνάµει της οποίας έχει ανεγερθεί και να περιλαµβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

1. Χώρο µε χρήση καθιστικού,

2. χώρο µε χρήση υπνοδωµατίου που µπορεί να είναι και σε ενιαίο χώρο µαζί µε το καθιστικό (studio), 3. χώρο µαγειρείου που µπορεί όµως να ενσωµατώνεται στο καθιστικό υπό µορφή κόγχης οπότε όµως θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει τεχνητό εξαερισµό (απορροφητήρας),

4. λουτρό.

(ii) ∆υναµικότητα

Μέγιστη δυναµικότητα ανά κατοικία ορίζονται τα δέκα (10) άτοµα (για κατοικία µε 4 -5 υπνοδωµάτια): Νοείται ότι πέραν των τριών (3) υπνοδωµατίων απαιτείται και δεύτερο πλήρες λουτρό.

(iii) ∆ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου

1. Εφ' όσον πρόκειται για συγκρότηµα κατοικιών προβλέπονται χαµηλά διαχωριστικά στοιχεία που ξεχωρίζουν την προσπέλαση και τον κήπο της κάθε κατοικίας από τη γειτονική.

2. Η διαµόρφωση του κήπου µε λουλούδια, δέντρα, χλοοτάπητα περιλαµβάνει επίσης πρόσβαση κυκλοφορίας προς τις εισόδους των κατοικιών και τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.

3. Εφ' όσον επιτρέπεται η προσπέλαση, σε περίπτωση που το αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα βρίσκεται σε συγκρότηµα κατοικιών, προβλέπεται ένας χώρος στάθµευσης ανά κατοικία (υπόγειος ή υπαίθριος): Νοείται ότι είναι δυνατή η δηµιουργία χώρου στάθµευσης στην είσοδο του συγκροτήµατος κατοικιών µε πρόβλεψη µιας θέσης ανά κατοικία.

(iv) Εγκαταστάσεις

1. Κλιµατισµός:

Εγκατάσταση και λειτουργία συστήµατος κλιµατισµού (ψύξη – θέρµανση).

2. Ύδρευση:

Εγκατάσταση για την παροχή ζεστού-κρύου νερού σ' όλους τους χώρους από το δίκτυο πόλης ή από γεώτρηση.

3. Αποχέτευση:

Σύνδεση µε το αποχευτικό σύστηµα της τοπικής αυτοδιοίκησης και/ή ύπαρξη εγκαταστάσεων και/ή διευθετήσεων για αποχετευτικό σύστηµα σύµφωνα µε την άδεια οικοδοµής ή την πολεοδοµική άδεια.

4. Ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισµού:

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους τις βεράντες και τον κήπο όπου προβλέπονται καθιστικά. Ρευµατολήπτες σε όλους τους κλειστούς χώρους σε κατάλληλες θέσεις.

5. Κατασκευή:

Είναι µόνιµη και έχει εκδοθεί άδεια οικοδοµής και/ή πολεοδοµική άδεια για τον τύπο του καταλύµατος.

6. Παροχές για άτοµα µε περιορισµένη κινητικότητα (ΑµΕΑ):

Να δηλώνεται εάν υπάρχουν πρόνοιες για τη χρήση του αυτό-εξυπηρετούµενου καταλύµατος από ΑµΕΑ.

(β) Διαμερίσματα

Αναφορικά με την κατηγορία των ∆ιαµερισµάτων εφαρµόζονται αναλογικά όλες οι προδιαγραφές που αναφέρθηκαν ανωτέρω σχετικά με τις κατηγορίες Τουριστικών Επιπλωµένων Επαύλεων και Τουριστικών Επιπλωµένων Κατοικιών.

(γ) Γενικές Αρχές

1. Απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος χρήστης ή ο διαχειριστής ή ο επιχειρηµατίας τηρουµένης της έγκρισης και/ή εξουσιοδότησης του ιδιοκτήτη και/ή ο κύριος µονάδας, όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στις διατάξεις του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (∆ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίµηση) Νόµου, εκµισθώνει οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα εφ' όσον ο περιβάλλων χώρος της µονάδας και/ή οποιοσδήποτε χώρος αυτής δεν έχουν αποπερατωθεί και συµπληρωθεί και/ή βρίσκεται υπό ανακατασκευή σε βαθµό που δεν επιτρέπεται η αυτοτελής χρήση του συγκεκριµένου αυτοεξυπηρετούµενου καταλύµατος.

2. Απαγορεύεται η δηµοσίευση παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών ή άλλου υλικού σχετικά µε αυτοεξυπηρετούµενο κατάλυµα.

Υποσημειώσεις

[1] Σύμφωνα με το άρθρο 38Α του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (∆ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίµηση) Νόµου (ΚΕΦ. 224), "μονάδα" σημαίνει όροφο ή τμήμα, ή τμήμα ορόφου, δωμάτιο, γραφείο, διαμέρισμα ή κατάστημα ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα ή χώρο κοινόκτητης οικοδομής που μπορεί κατάλληλα και άνετα να τυγχάνει κατοχής και κάρπωσης ως πλήρης χωριστή και αυτοτελής μονάδα για οποιοδήποτε σκοπό για τον οποίο εξασφαλίστηκε άδεια οικοδομής.

[2] Ο περί Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Νόμoς τoυ 1996.

[3] Ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ.154).

[4] Ο περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμος του 1977.

[5] Ο περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμος του 2000.

[6] O περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμος του 2014.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.