Ticaret Bakanlığı tarafından 18 Eylül 2018 tarih ve 30539 sayılı Resmi Gazete'de Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Bu düzenlemeyle, üretim yeri Türkiye olan malların etiketlerinde Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanma zorunluluğu getirildi. Etikette, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de bulunması gerekecek.

Ayrıca, etiketlere ek olarak tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi de zorunlu tutuldu.

Söz konusu yükümlüklere aykırı hareket edilmesi durumunda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, Bakanlık her bir aykırı işlem için 274 TL idari para cezası uygulayabilecektir.

Bu hükümler 3 Ekim 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bu değişiklik ile tüketici, ürünün ithal olup olmadığını, döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden doğrudan etkilenip etkilenmediğini ve ürün fiyatının ne zaman değiştiğini rahatlıkla anlayabilecektir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.