Alina Popescu vorbeste si despre proiectele anului trecut, despre echipa si performantele acesteia, dezvoltarea ariilor de practica, punctand pasii pe care Maravela & Asociatii ii va face pentru consolidarea imaginii de firma din prima liga a avocaturii.

Casa de avocatura Maravela & Asociatii, desemnata luna trecuta Firma anului in Romania de catre publicatia internationala The Lawyer, lucreaza la un proiect de expansiune regionala, fiind incurajata in acest demers de clientii care activeaza in mai multe jurisdictii. Desi a fost infiintata in urma cu doar patru ani, inca de la inceput firma a fost numita lead counsel, coordonatoare a unor proiecte regionale. Intr-un interviu acordat BizLawyer, Alina Popescu, Managing Partner, spune ca acest pas, al deschiderii unor birouri externe, vine dupa ce Maravela & Asociatii a interactionat in foarte multe proiecte internationale atat cu marile case de avocatura, cat si cu firmele independente din Europa sau din Statele Unite, putand astfel sa se compare cu acestea, sa isi verifice nivelul.

Alina Popescu vorbeste si despre proiectele anului trecut, despre echipa si performantele acesteia, dezvoltarea ariilor de practica, punctand pasii pe care Maravela & Asociatii ii va face pentru consolidarea imaginii de firma din prima liga a avocaturii.

**********

BizLawyer: La patru ani de la infiintare, Maravela & Asociatii a fost desemnata Firma anului in Romania de catre The Lawyer. Care este secretul acestei ascensiuni fulgeratoare? Care sunt ingredentele succesului?

Alina Popescu: In afara de foarte foarte multa munca? Cred ca principalul factor care a contat a fost acela ca veneam din prima liga si ne-am vazut intotdeauna acolo, ne-am purtat ca atare, nu ne-am considerat o firma mica - desi eram o firma foarte mica la inceput – si nici nu ne-am considerat ulterior o firma medie, ne-am considerat intotdeauna o firma mare, indiferent de numarul avocatilor pe care l-am avut. Si am adaptat calitatea serviciilor, modalitatea de abordare a clientilor, structurarea echipei si toata strategia acestei imagini: de firma mare din liga intai.

- As vrea sa facem o descriere a echipei care a ajutat Maravela sa se afirme. Cine sunt oamenii, ce abiltati au, cine coordoneaza practicile?

Fiecare membru al echipei noastre a stat la baza succesului. Chiar si cei care au plecat la un moment dat, tot si-au adus o contributie foarte importanta la ceea ce suntem acum. Asa incat mi-ar fi greu sa numesc doar anumiti avocati pentru ca, de la nivel de partener pana la cel de junior, toti sunt minunati, sunt oamenii alesi de noi sa ne fie alaturi si compun, intr-adevar, acum, dupa cum s-a vazut, o echipa extraordinara. Evident ca nu pot sa nu-l mentionez – pe langa mine si Gelu (Gelu-Titus Maravela, Managing Partner, N.R.), care am fost de la momentul zero in firma - pe colegul Ioan Roman, care in momentul acesta coordoneaza practica de litigii; el a facut o treaba minunata, este de departe una dintre cele mai competitive practici de litigii din Romania la nivel de calitate, cel putin, dar si la nivel de numar de mandate gestionate. De asemenea, pe Mirela Metea, cea care i-a urmat in functia de partener si care face o treaba extraordinara in materie de insolventa, dar nu numai. Tot in prima linie este si Dana Radulescu, care ni s-a alaturat de curand, de asemenea un om extraordinar, cu o experienta deosebita in tranzactii M&A, in domeniul Banking and Finance si in materia insolventei.

Dupa care putem merge la palierul de managing associates unde ii avem pe Mihai Buciuman si Daniel Vinerean, oameni cu profile diferite, dar care fac o treaba foarte buna. Mihai a trecut prin firmele mari din Romania, iar Daniel a lucrat in calitate de consilier la companii multinationale; sunt doua abordari diferite, dar care se imbina foarte bine. In cadrul departamentului de litigii avem seniori precum Viorel Bran, si el trecut prin firme mari, de asemenea autor de tratate in materie de dispute resolution. Trebuie amintiti Florentin Parvu, extraordinar pe recuperari de creante, in materie contraventionala, sau Sergiu Drăgoianu si Catalin Oncescu, care, impreuna cu Gelu, au creat la solicitarea clientilor o practica extraordinara de White Collar Crime, intr-un timp foarte scurt. Si pot sa spun ca avem si juniori minunati.

- Experienta este un numitor comun pentru avocatii seniori. Dar care ar fi abilitatile speciale ale celorlalti membri ai echipei? Ce anume urmariti la ei, cum ii alegeti?

Cred ca si aceasta latura a contribuit foarte mult la succesul nostru, pentru ca, in afara de oameni foarte performanti, ne-am dorit un mediu de lucru curat. Si atunci am cautat oameni cu caractere frumoase, care sa ne impartaseasca viziunea si sa aiba, in acelasi timp, si un foarte ridicat nivel profesional, indiferent de nivelul la care se afla in cariera.

- Care credeti ca sunt acum atu-urile firmei Maravela & Asociatii pe o piata concurentiala cum este cea a avocaturii de business? Dupa patru ani de activitate, se poate spune ca firma a atins maturitatea?

Concurenta cred ca a fost principalul nostru atu, pentru ca ne-a facut sa ne dorim si, mai mult, ne-a obligat sa facem lucrurile mereu mai bine. Pe de alta parte, piata avocaturii de business este deja matura, iar noi am pornit la drum cu o anumita maturitate, data de experienta pe care o acumulase fiecare dintre noi. Cred ca da, putem spune ca am atins un nivel de maturitate, desi, evident, mai avem mult de lucru; intotdeauna poti imbunatati ceva la nivel de management, in structura si organizarea businessului. Acestea sunt aspecte la care trebuie sa lucram mereu, iar avocatii nu sunt neaparat cei mai buni pe acest segment, pentru ca vin dintr-un alt context decat conducerea unei afaceri.

- Publicatia internationala The Lawyer v-a acordat titlul de Firma anului in Romania uitandu-se, probabil, foarte atent, la activitatea firmei de anul trecut. Cum au fost volumul de munca si numarul de proiecte anul trecut? Care au fost proiectele cheie – sa numim trei, considerate cele mai importante - ale firmei in 2016 si cine le-a coordonat?

Anul trecut am mers foarte bine. De altfel, in scurta perioada de cand ne-am infiintat, ne-am dezvoltat exponential si acesta a fost unul dintre motivele pentru care probabil am ajuns sa luam atat de repede acest premiu. Care, in paranteza fie spus, este acordat pentru prima oara unei firme de dimensiunea noastra actuala, de douazeci de avocati. A fost un an foarte bun, dar, din pacate, 2016 a marcat si un moment foarte trist, si anume pierderea unuia dintre avocatii fondatori (Marius Patrascanu, N. R.), un prieten foarte drag inainte de toate. Insa aceasta pierdere poate ne-a si ambitionat stiind cat isi dorea Marius sa luam acest premiu, pentru ca intamplarea face ca el sa fi fost prezent la editiile anterioare la care am fost nominalizati.

Da, am avut o evolutie foarte frumoasa, ariile de practica se dezvolta din ce in ce mai mult. Practica de Dreptul penal al afacerilor/White-Collar Crime a fost unul dintre "starurile" anului trecut, care continua sa se dezvolte. Ca deal-uri mari imi este greu sa dau doar trei exemple, pentru ca am fost implicati in foarte multe. Pe de alta parte este greu sa vorbim despre ele din perspectiva obligatiilor de confidentialitate, dar putem sa facem referiri la proiecte care au aparut deja in presa. Unul dintre acestea este infiintarea fabricii Eberspacher in Romania, un proiect foarte interesant, desfasurat in parteneriat cu autoritatea locala, intr-un parc industrial, o fabrica de dimensiuni mari, un client minunat, cu un proiect minunat, care s-a dezvoltat foarte repede. De asemenea, pot aminti una dintre marile tranzactii in Europa, reprezentata de fuziunea dintre Astra Rail, unul dintre cei mai mari producatori de vagoane din Europa, si gigantul Greenbrier din Statele Unite. Suntem implicati si intr-un dosar foarte complex de litigii – AVAS vs Metalexportimport - in care partenerul Ioan Roman si echipa sa au facut minuni. Cred ca am mentionat deja trei, dar exemplele pot continua.

- L-ati mentionat doar pe Ioan Roman ca si coordonator al echipei care a lucrat intr-unul din proiecte. Ce avocati au coordonat celelalte proiecte?

Proiectul Eberspacher a fost pornit de mine si de Marius Patrascanu si, din pacate, de la un punct incolo am continuat numai eu, dar impreuna cu echipa noastra de managing si seniori; in acest moment foarte implicat este Mihai Buciuman. In fuziunea Astra Rail-Greenbrier am fost implicata alaturi de Gelu Maravela, Mihai Buciuman, Daniel Vinerean, echipa de managing associates din sfera consultantei, dar implicati au fost si alti avocati, la nivel de associate...

- Intr-una din discutiile anterioare ati mentionat intentia de a deschide un birou extern, de a internationaliza brandul Maravela si Asociatii, ceea ce cred ca ar fi un proiect in premiera. Cum este motivat acest demers si care sunt pasii pe care ii veti face?

Este o strategie la care lucram in acest moment si care cuprinde foarte multe detalii. In ultimii ani, interactionand in foarte multe proiecte internationale atat cu marile case de avocatura, cat si cu firmele independente din Europa sau din Statele Unite, am putut sa ne comparam cu acestea, sa ne verificam nivelul. Avem clienti care ne-au considerat drept cea mai buna firma de avocatura din cele cincisprezece cu care au lucrat in ultimii douazeci de ani pe plan international. Iar asta ne-a incurajat, ne-a ajutat si feedback-ul clientilor cu privire la modelul nostru de business in avocatura si ne-am gandit ca nu ar fi rau, ca ne-ar placea, de altfel, foarte mult, sa exportam acest model de business si in alte jurisdictii. Este o ambitie care speram sa se materializeze cat de curand.

- Cat de curand insemnand pana la sfarsitul anului?

Este un proiect la care se lucreaza, cu un orizont de timp putin mai mare, pentru ca infiintarea unei firme de avocatura intr-o piata pe care o cunosti presupune un efort considerabil. Chiar si noi, dupa patru ani, desi avem un portofoliu exceptional si recunoastere internationala, ne consideram inca la inceput. Da, va fi un proiect pe care il vedem intr-un orizont mai mare de timp decat sfarsitul anului, dar este un proiect la care se lucreaza deja.

- Si tot legat de acest subiect, de obicei firmele regionale, internationale, care vin in Romania sau intr-o alta tara, au in spate un client sau doi care sustin la inceput bugetul. Exisa o masa critica de clienti care va ajuta sa faceti pasul intr-o alta tara?

Sigur, dupa cum spuneam, pasul acesta a fost incurajat puternic de clientii nostri. De-a lungul timpului am avut clienti care ne-au spus ca si-ar dori sa aiba avocati ca noi si in jurisdictiile din care provin, care sa ii ajute si pe drept american, pe drept francez, pe drept german si asa mai departe. Acesta este, intr-adevar, unul dintre punctele cheie; atunci cand pornesti la infiintarea unei afaceri trebuie sa stii pe ce capital te bazezi. Pot spune ca noi, inca de la inceput, am fost numiti lead counsel, coordonatori de proiecte, de catre clienti care activeaza in mai multe jurisdictii, iar asta speram sa ne ajute la infiintarea noilor birouri.

- V-ati afiliat unor retele profesionale internationale in aceasta perioada? Sunteti interesati de cresterea echipei si a clientelei printr-o fuziune cu o firma locala? Ati primit oferte in acest sens?

Ne-am afiliat unor retele profesionale, suntem deja membri ai International Business Law Consortium, o retea globala foarte mare, ce ofera servicii de inalta calitate, aflata pe primul palier in ranking-ul acordat de Chambers retelelor internationale. Este o retea infiintata pe langa Center of International Legal Studies de la Salzburg, cu o puternica prezenta si in mediul academic, ceea ce este un plus fata de alte retele internationale.

Referitor la o eventuala fuziune, ne-ar fi greu sa ne pronuntam. De principiu, este greu sa te gandesti la o fuziune la momentul la care nu te consideri o entitate foarte bine conturata; desigur, am facut foarte multe progrese in acesti patru ani, dar noi inca lucram la a defini si la a face cunoscut ceea ce suntem. Am primit oferte de fuziune din partea unor firme mai mici, sau unor cabinete care ar vrea sa se contopeasca in entitatea noastra. Lucram si pe aceasta latura, nu refuzam din start ofertele, daca oamenii se potrivesc viziunii noastre, nivelului nostru de lucru. Evident, dorim sa ne dezvoltam si avem usile deschise, dar momentan nu exista un plan concret de fuziune cu o firma locala sau internationala, pentru ca am avut propuneri si in acest sens.

- Haideti sa vorbim un pic despre anul 2017, ce asteptari aveti? Cum se vede acum, dupa primele trei luni din acest an?

L-am inceput foarte bine, cu acest premiu, si ne vom axa pe consolidarea imaginii noastre de firma din prima liga a avocaturii. Ne-am dorit asta de la bun inceput si acum incepe usor-usor sa prinda contur. Evident, vom lucra in continuare la dezvoltarea ariilor de practica si, in special, la consolidarea si extinderea echipei, pentru a face fata afluxului de noi proiecte care vin in continuare intr-un ritm accelerat, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Speram, si aceasta este o provocare in contextul dezvoltarii, sa reusim sa pastram acelasi nivel de calitate, acelasi tip de abordare in relatia cu clientii. Desi dezvoltarea firmei noastre poate parea rapida, nu a fost; numeric puteam creste mult mai repede, insa am vrut sa pastram calitatea si aceasta abordare curata, prietenoasa a relatiilor interumane.

- Spuneati ceva mai devreme ca practica de Dreptul penal al afacerilor/White-Collar Crime a fost unul dintre "starurile" anului trecut. Care ar fi celelalte arii cu potential, pe care le veti sprijini anul acesta?

Toate ariile de practica au potential intr-o firma aflata la patru ani de la infiintare. Nu poti spune ca ai ajuns la punctul maxim al dezvoltarii in acest interval de timp. Prin urmare nu va fi o arie sau alta de practica pe care ne vom focaliza, ci dimpotriva, vom incerca sa ne adaptam cerintelor pietei, cerintelor clientilor nostri, pana la urma felului natural in care decurg lucrurile, pentru ca se intampla ca, in anumite conjuncturi, sa ai un volum mai mare de munca pe o arie de practica sau alta, intr-un an sau in altul.

- Stiu ca avocatii vorbesc mai greu despre cifre si as vrea sa intreb doar daca ati bugetat crestere fata de anul trecut...

Absolut, si cred ca suntem in continuare la un nivel care ne permite o crestere cu doua cifre.

- Care ar fi principalele linii strategice ale firmei in 2017 si care sunt tintele? Ma refer la echipa, proiecte, venituri, reputatie...

Una dintre liniile strategice a fost mentionata deja, si anume consolidarea prezentei Maravela & Asociatii in prima liga a firmelor de avocatura din Romania. Am mentionat si intentia noastra de a internationaliza un brand romanesc, dorinta de a deschide un birou in alta jurisdictie. De asemenea ne dorim foarte mult ca oamenii sa inceapa sa ne cunoasca si din perspectiva mediului de lucru pe care vrem sa il cream. Ne dorim să devenim o firmă ultra-performantă, care oferă oamenilor sai și un echilibru între viața profesională și cea personală. Am reusit sa reducem programul de lucru, pastrand sau marind eficienta echipei. Pe aceasta directie dorim sa mergem in continuare.

Originally published by Bizlawyer.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.